Markar ESAYAN
Bizler çocukken, bayram zamanı geldiğinde içimizi hoş bir heyecan kaplardı. Çocuklar etraflarını çok iyi gözlemlediğinden, ortamda yaşanan değişimi algılardık. Tabii bu değişim bizim hoşumuza giden türdendi. Kokuya duyarlı olduğum için, ben bayramları Ramazan pidesi, Paskalya çöreği kokusu olarak kodlamıştım. Bayramların eğlenceli tarafı ise pide ve çörek almak için kuyrukta bekleme görevinin bizlere tevdi edilmiş olmasıydı.
İnsan çocukluğunda yaşadığı, edindiği alışkanlıkları devam ettirme konusunda güçlü bir eğilim taşır. Kentleşmeyle birlikte bu yakın temasın azaldığı söyleniyor ve kısmen bu doğru da. Buna dikkat etmeliyiz. İnsanı insan, toplumu toplum yapan şey daha çok para kazanması değil, bu değerlerini nesilden nesile aktarmasıdır çünkü.
Tabii Müslüman komşularımızla çok iyi ilişkilerimiz vardı. İlişkiden öte bir aileydik biz. Birbirimizin bayramlarını kutlar, nezaket konusunda yarışırdık. Tabii Ramazan ve Büyük Oruç’ta verilen iftarlara icabet etmek de bu kardeşliğin en güzel tezahürlerinden biriydi.
Büyük Oruç’un son gününde, geçen cuma akşamı, AK Parti Şişli İlçe Başkanlığımızın Hıristiyan vatandaşlara verdiği oruç açma yemeğine katıldım. Geçen sene olduğu gibi, Şişli İlçe Başkanımız Ömer Fuat Günday ve ekibinin nazik davetiyle kalabalık bir katılımın yaşandığı bu iftar, gerçekten bana çocukluğumun sıcak anılarını anımsattı. Bakırköy gibi Hıristiyan vatandaşların yaşadığı diğer ilçelerin de aynı geleneği sürdürdüğünü de burada hatırlatmak lazım. Yine bazı kililerimizin Ramazan ayında iftar verdiklerini de…
Ortodoks, Katolik ve Protestan cemaatlerin dini büyüklerinin ve müftümüzün de katıldığı bu anlamlı iftarda, konuşulanlar protokol gereklerinden uzak, son derece içten ve samimiydi. Farklılıkların Allah’ın bir kuralı olduğu, bunun bir zaaf değil, bir zenginlik olarak algılanması gerektiği, birbirimizi sevmenin yine Allah’ın bize bir emri olduğu hatırlatıldı.
Kur’an-ı Kerim’de Hucurat 13. ayette çeşitliliği Allah’ın birbirimizi tanımak için bir kural olarak tayin ettiği, İncil’de ise birbirimizi sevmenin tüm emirlerin özeti olduğu ifade edildi. Bu ayetler, dünya varlığını sürdürdükçe geçerliliğini koruyacak evrensel ahlakın temel direkleridir. İslam ve Hıristiyanlık ırkçılığı, ayrımcılığı, adaletsizliği, kardeş kavgasını, tamahkarlığı, velhasıl, bugün dünyada görülen musibetlerin kaynağı olan her türlü kötü eylemi yasaklamaktadır. Tabii aynı durum Musevilik için de geçerlidir.
Ben Şişli İlçe Başkanımız Ömer Fuat Günday’a bu güzel iftarı tertip ettiği için çok teşekkür ediyorum. Bizler kardeşliğimizi güçlendirdikçe, hem toplum, hem devlet hem de bireyler olarak güçlenecek, daha huzurlu, daha müreffeh ve daha demokratik bir Türkiye’ye doğru ilerleyeceğiz. Saldırılara karşı Çanakkale ve 15 Temmuz’da nasıl birlik içinde direndiysek, gelecek için de birlikte çalışacağız. Böylelikle “böl ve yönet”çilere büyük bir darbe indirmiş olacağız.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
9.05.2019
2.05.2019
24.04.2019
21.04.2019
18.04.2019
16.04.2019
13.04.2019
10.04.2019
3.02.2019
28.03.2019