Mesut YEĞEN
Roj peşmergeleriyle YBŞ-YJŞ militanları arasında Şengal’de yaşanan çatışma “birakujî olmasın, herkes hakkına hukukuna razı olsun” replikleriyle anlaşılacak, çözülecek bir meseleye benzemiyor. Şengal krizinin arka planında büyükçe bir gelişme, Suriye savaşının seyrindeki dönüşüm ve bu dönüşüme bağlı olarak Kürd Meselesi’nin Suriye kısmının, Kürd Meselesi’nin Türkiye ve Irak kısımlarıyla giderek daha fazla iç içe geçmesi var ve dolayısıyla halli de hiç kolay görünmüyor. Rojava meselesinin yakın zamandaki seyri Türkiye, PKK ve KDP için Kürd Meselesi’nin Suriye, Irak ve Türkiye, İran içinse Suriye ve Irak kısımlarını bir diğerine teğellemiş olduğundan, Kürd Meselesi’nin herhangi bir ayağındaki dönüşümün meselenin diğer ayaklarını etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. Şengal krizini de böyle görmek gerekiyor: Kürd Meselesi’nin Suriye ayağında yaşananların Kürd Meselesi’nin Irak ayağına yansımasıyla ilgili, Kürd Meselesi’nin Suriye ve Türkiye ayaklarında yansımalar yaratabilecek bir mesele. Açıklamaya çalışayım.
Malum, Suriye savaşının merkezinde uzunca bir zaman rejimle Sünni muhalefet arasındaki çatışma ve bu iki yerel aktörün arkasına dizilmiş bölgesel ve küresel oyuncuların bilek güreşi yer aldı. Sünni muhalefetin bir kısmını yutan ve akabinde neredeyse herkes için ortak düşman haline gelen IŞİD’in yenileceğinin belli olması ve Sünni muhalefetin kalan kısmının Halep mevziini yitirmesiyle beraber Suriye savaşının merkezine Rojava etrafındaki ihtilaf yerleşti. Halep rejimin eline geçtiğinden beridir Türkiye, ABD ve Rusya’nın Suriye senaryolarının merkezinde Rojava var ve olan biten şunları gösteriyor: Suriye krizinin başlangıcından beri yatırım yaptığı Sünni muhalefetinin yenilip, PKK/PYD’nin çekip çevirdiği Rojava’nın güçlenmesini kendi Kürd Meselesi’ni de çığırından çıkarabilecek bir mesele, bir beka meselesi olarak gören Türkiye, ne yapıp edip Rojava’yı düzlemeye, hiç olmadı sınırlamaya çalışıyor. Buna mukabil, ılımlı Sünni muhalefetin çökmesinin ardından Suriye’de yaslanacağı kimse kalmayan, kadim müttefiki Türkiye’ye de eskisi gibi güvenmeyen ABD için Rojava Suriye’de ayaklarını basabileceği tek yer; bu itibarla da Türkiye’ye ezdirilmemesi, Rusya’ya kaptırılmaması gerekiyor. Rusya açısındansa Suriye rejiminin bekasını tehdit etmek bir yana, Sünni muhalefeti dengeleyerek rejimin kırılganlığını azalttığından Rojava’nın muhafazası faydalı olabilir.
Halep’in rejimin eline geçmesinden bugüne olan biten Rojava’ya dair niyetlerin bunlar olduğunu gösterirken, El Bab’ın düşmesinden bugüne olanlar, Menbiç’in Türkiye’ye karşı ABD ve Rusya’nın korumasına alınması, Türkiye’nin Rojava senaryosunun çalışmasının epey zor olduğunu gösteriyor. Belli ki, ne ABD ne de Rusya Rojava’yı Türkiye’ye teslim etmek istiyor. Ne var ki, Türkiye PKK/PYD yönetimindeki bir Rojava’yı kesinkes bir beka meselesi olarak gördüğünden, “iyi o halde, ben de Rojava’yı düzlemek, PKK/PYD’yi sınırlamak hevesimden vazgeçeyim” diyeceğe benzemiyor. Aksine, Türkiye Rojava üzerindeki baskıyı şu ya da bu şekilde devam ettirmek istiyor. Bunun muhtemel yollarından biri PKK/PYD hattına nerede baskı kurulabilecekse orada baskı kurmak olabilir. PKK/PYD Rojava haricinde iki yerde, Türkiye’de ve Irak’ta (Kandil ve Şengal) olduğundan PKK/PYD’yi bu iki yerde sıkıştırmak vasıtasıyla Rojava üzerindeki baskıyı devam ettirmek Türkiye’nin önündeki yollardan biri ve bugünlerde Şengal’de yaşananların arka planında bu durum var.
Şengal’de yaşananların arka planında bunlar var ve Şengal krizinin nasıl seyredeceği şimdilik meçhul. Ancak meçhul olmayan bir şey var: Şengal’de olanlar başka yerlere yansıyabilir ya da başka yerlerde benzer biçimde tekrar edebilir. Kürd Meselesi’nin belli başlı iki aktörü, PKK ve Türkiye (ve KDP) Kürd Meselesi’nin Suriye, Irak ve Türkiye’deki serencamını birbirine bağladığından, başka bir deyişle, bir Kürdistan siyasi alanını birlikte kurduklarından, Kürd Meselesi’nin bu üç kısmından herhangi birinde yaşanacak bir dönüşüm bundan böyle diğer kısımlarda da aksedeceğe benziyor.
Uzun lafın kısası: Rojava ve Rojava’yı her ne pahasına olursa olsun yıkmak isteyen Türkiye’yle her ne pahasına olursa olsun sürdürmek isteyen PKK Kürd Meselesi’nin Türkiye, Irak ve Suriye kısımlarını birleştirmiş durumda. Bu da şu demek: Kürd Meselesi’nin bu üç kısmında bundan böyle her ne olacaksa aşağı yukarı birlikte olacak. Ne çatışmayı tek bir yere hapsetmek ne de barışı ve istikrarı tek bir yerde sürdürmek mümkün olacağa benziyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.01.2026
28.12.2025
13.12.2025
17.10.2025
7.10.2025
5.09.2025
24.08.2025
9.08.2025
19.07.2025
13.07.2025