Orhan MİROĞLU
Öcalan, Türkiye’ye getirilip yargılanmaya başladığında, mahkemede verdiği ayrıntılı ifadelerin tetiklemesiyle, PKK ve Öcalan hakkında hemen konuşulmayan bir şey bırakmayan medyamız, Öcalan’dan bir Mandela çıkar mı tartışmasını da başlatmış ve bu tartışma bir süre kamuoyunu meşgul etmişti. Öyle ya, geride PKK’nın bıraktığı kanlı bir tarih ve miras olsa da, Öcalan örgütünü yeni bir geleceğe hazırlayabilir ve silahsızlanma meselesinde tarihi bir rol oynayabilirdi.
Ama hiç bir şey bu istikamette gelişmedi. Özal’ın girişimi, Oslo ve daha sonra da çözüm sürecinde PKK ve lideri ÖCALAN’ın verdiği siyasi çeklerin tümü karşılıksız çıktı.
Öcalan ve örgütünün hayalinde olan, çözüm filan değildi hiç bir zaman. Dünyanın egemenlerinden destek görmek, takdir edilmek, hayalleri süsleyen buydu yıllarca ve şimdi sanki bu hayal gerçekleşir gibi oluyor.
Rusya ve ABD, Suriye probleminin uluslararası bir probleme dönüşmüş olması ve DAİŞ belası yüzünden PKK ve PYD’yi destekleyen bir pozisyon aldılar.
Bu desteğin Kürtler’e Ortadoğu’da verilmiş bir destek olduğunu, Türkiye’nin bu uluslararası desteğe karşı çıkmakla, Kürtler’in haklarına karşı çıktığını söyleyenler, ister farkında olsunlar ister olmasınlar Ankara’da dökülen kandan sorumludurlar.
Çünkü bu uluslararası desteğin Kürtler’in ne Suriye’deki, ne Türkiye ne Irak ne de İran Kürtlerinin haklarıyla bir ilgisi var.
PYD/PKK’ye verilen sözüm ona desteğin yarattığı sonuçlara ülkeler bazında bir bakalım:
-Irak’ta bölgesel Kürt hükümetin egemenliği altındaki topraklarda Kanton ve 2. Kandil inşası, Kürtler’in tarihteki tek statülerini tehdit ediyor, Kürdistan’ı ve halkını bölmeyi amaçlıyor . Kürt liderler, bu çerçevede Türkiye’yi de yakından izliyorlar tabi. Başbakan Neçirvan Barzani, Ankara katliamının kendilerine karşı girişilmiş bir katliam olduğunu söyledi.
-PYD/YPG, Suriye Kürtlerini gelecekte temsil edecek bir güç olarak görülüyor. Ama Esat hiç te böyle düşünmüyor. Esat’ın danışmanlarından biri, bu güç ordumuzun bir birimidir dediğinde, yeni bir şey söylemiyordu aslında. Ama Suriye Kürtler’i bu gerçeğin farkında ve siyasi temsil arayışlarını PYD’ye rağmen, sürdürecekler.
PKK/PYD’ye verilen uluslararası destek en çok Türkiye’nin canını yakıyor. Ankara katliamı bunun en somut kanıtı.
-İran, PKK/PYD’ye sunulan bu uluslararası destekten memnun ve her şeyden önce bu destek İran’a rağmen bir destek değil, oluru ve rızasıyla gerçekleşen bir destek. Ama İran, Esat’ın yedek gücü haline gelmiş, Türkiye’ye karşı savaşan ve Mesut Barzani’nin başına da bela olmuş bir örgütten memnun olsa da, bu örgüte bir yere kadar güvendiğini ifade etmek için, ona haddini bildiren demeçler de patlatıyor arada bir. Bir İran generali, geçenlerde, yanlış yaparlarsa Kandil’i başlarına yıkarız diyordu.
Çözüm süreci dediğimiz ve sadece iki yıl sürmüş bir zamana ve bu zaman içinde olup bitenlere baktığımızda, Suriye’deki gelişmelerin Öcalan’ın da iştahını kabarttığını ve devlet kendini gerçek bir çözüme inandırmışken, PKK ve Öcalan’ın HDP’yi de ustalıkla kullanarak devleti ve çözüm isteyen halkı sadece oyaladığını ve final bir savaşa hazırlık yaptığını anlamamak için hiç bir makul gerekçe kalmadı.
PKK/PYD, terör ve şiddet eylemleriyle, kendi topraklarında, başkalarının davası için binlerce Kürt’ü ölüme yollayan politikasıyla bize, siyasi genetiğin kolay kolay değişmeyeceğini adeta ispatlamakla meşgul.
Terör ve şiddet, belki çoook eskiden akla gelebilen haklılıktan geriye hiç bir şey bırakmadı.
Uluslararası güçlerin desteklediği ve PKK/PYD eliyle hayata geçirilen terör ve şiddet, sadece Kürt halkının yurttaşı olduğu devletler için değil, nerede yaşıyorlarsa orada da, Kürt halkını tehdit ediyor ve geleceğini karartıyor.
Obama yönetiminin haklı bir davayı-Kürt davasını- getirip bıraktığı zemin bu. Obama’nın hakkını yemeyelim ne Ruslar ne Amerikalılar ve ne de İngilizler’in tarihinde kimse bir halkın meşru mücadelesiyle bu denli kanlı bir oyun oynamayı akıl etmemişti doğrusu.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları

































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.04.2016
13.04.2016
11.04.2016
10.04.2016
8.02.2016
6.02.2016
5.02.2016
4.02.2016
3.02.2016
30.03.2016