Özgür Mumcu
Donald Trump, başkan seçildiğinde iktidar çevreleri ne kadar da neşeli ve coşkuluydu. Demokratların adayı Hillary Clinton, Gülenci ilan edilmişti. Türkiye’ye karşı oyunlar peşinde koşan Amerikan müesses nizamını yıkması beklenen Trump’a karşı kollar açılmıştı. Yeni Amerikan başkanını kucaklamaya hazırdılar. Siyasal İslamcı bir mizah dergisinde rabia işareti yapan bir Donald Trump karikatürü “Ne yapsalar boş, Clinton’ın ötesinde bir Trump vardır” başlığıyla yayımlanmıştı. Adama neredeyse AKP’nin Amerikalı adayı muamelesi yapmaya varacak bir hayranlık duyuluyordu.
Tutarsız ve darmadağın bir siyaseti pragmatizm diye yutturmayı ana ilkesi haline getirmiş iktidarın, bu büyük aşktan vazgeçip taraftarlarının Trump’ı protesto etmek için turp ısırması çok vakit almadı.
Rusya’yla ilişkiler kötüyken, Türkiye’deki terörist saldırılardan Putin’i sorumlu tutan medya, dün âşık olduğu Trump’ı bugün baş düşman belliyor. Yarın işler değişirse yine Donald reis diye manşet atmaktan da çekinmezler.
Tabii, Trump’ın bir yarını olacaksa. Geçen salı, ABD’nin skandallarıyla meşhur başkanı siyasi hayatının şimdilik en zor gününü yaşadı. Hem eski avukatı Michael Cohen hem de eski kampanya yöneticisi Paul Manafort iki ayrı davadan mahkûm oldu.
Vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık, Trump’ın beraber olduğu bir porno yıldızına ve Playboy güzeline sessiz kalmaları için ödeme yapmak. Manafort, hayatının geri kalanını hapishanede geçirebilir. Trump’ın sırlarına hâkim olan eski avukatı Cohen ise savcılıkla işbirliği yapmaya karar verdi. Cohen’in avukatı Lanny Davis, müvekkilinin “2016 seçimlerindeki hileler, gizli anlaşmalar ve bilişim suçlarına dair” bilgilere sahip olduğunu açıkladı.
2016 seçimlerine Rusya’nın müdahalesini soruşturan özel yetkili savcı Mueller’in eli çok güçlenmiş durumda. Cumhuriyetçiler henüz Trump’a verdikleri desteği çekmedi. Ancak başkanın azledilme ihtimali hiç olmadığı kadar yakın. Yaklaşık 100 gün sonra yapılacak ara seçim de hesaba katılırsa, ortalık iyice karışacağa benziyor.
Amerikan başkanlık sistemi keskin bir kuvvetler ayrılığına dayanıyor. Bu davalar ve soruşturmalar ise yargının bağımsızlığını koruduğunu göstermekte. Benzer bir durum bizde olsa, herhalde savcıların ve hâkimlerin akıbeti pek parlak olmazdı.
Trump’ın azledilmesi dünya için hayırlı bir iş olacaktır. Yeni otoriter popülist dalganın en önemli temsilcisinin skandallarıyla beraber siyaset sahnesinden çekilmesi dünyada demokrasiden ve çoğulculuktan yana akımların derin bir nefes almasını sağlayacaktır.
Henüz ABD’de ortalık karışık. Neler olacağını şimdiden öngörmek zor. O siyasal İslamcı mizah dergisi şimdiden yeni bir ABD başkanının gelmesine hazırlansa iyi olur. Belki onu da rabia işareti yaparken resmetmek isterler.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
30.08.2018
29.08.2018
25.08.2018
22.08.2018
12.08.2018
8.02.2018
4.02.2018
2.02.2018
28.07.2018
25.07.2018