Taha Akyol
Sanayi dünyasından alarm sesleri yükseliyor. Sanayi deyip geçmeyin, modernleşmenin birinci dinamosu sanayileşmedir. Çağımızda gelişmiş, güçlü bir millet olmanın da birinci şartı sanayileşmiş olmaktır.
Şimdi şu açıklamalara bakalım:
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Sanayimiz açısından telafisi olmayacak ve artık her sektörde yılların birikimlerini kaybedebilecek noktalara doğru gidilmesinin endişesini taşıyoruz.”
Bahçıvan, enflasyonu patlatan politikaların “ciddi ekonomik tahribat” yarattığını, Şimşek’in programını desteklediklerini fakat özellikle “son 1.5 aydır yaşananlardan” ciddi endişe duyduklarını belirtiyor…
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: “2024 yılı kayıp bir yıl oldu, üretimden satışlar geriledi. Yılın ilk üç ay sonuçlarına bakarsanız ilk 100’deki firmaların yüzde 80’inin zarar ettiğini görebilirsiniz.”
Yorgancılar, 2025’in de kayıp yıl olmaması için üretim bazlı, yeni bir ekonomik programın ortak akılla hazırlanarak uygulanmasının şart olduğunu belirtiyor.
GÜVEN SORUNU
Sanayideki sıkışma öyle birkaç aylık değil… “Faiz sebeptir” sloganıyla ucuz kredi dağıtarak tüketimin ve enflasyonun körüklenmesi kabaca on yıllık bir sorundur.
Mehmet Şimşek’e “para politikası”yla sınırlı yetkiler verilmiş, uçurumun kenarından dönülmüştü. Fakat, siyasetin yanlışları Şimşek’in sınırlı doğrularını da aşındırıyor.
Nitekim, “19 Mart olayı” üzerine, zaten çok hasar görmüş olan hukuka ve yargıya güven büsbütün sarsıldı. Çünkü İmamoğlu ve arkadaşlarının tutuklanması olağan bir adli süreç olarak yürütülmedi, “turpun büyüğü” ve “silkeleme” operasyonu olarak icra edildi.
Hukuka güven büsbütün sarsıldığı içindir ki, yabancı yatırımcılar hemen çıkıp gitmeye başladılar. (Bloomberg, 23 Mart)
40 lirayı gören doları, dövizi tutmak için Merkez Bankası 60 milyar dolara yakın rezerv harcadı, faizi yükseltti borsada vahim düşüşler yaşandı, finansmana ulaşım daha da zorlaştı. Bunun sanayiciye yansıması ağır oldu.
İşte Sanayici Erdal Bahçıvan’ın “son 1.5 aydır” diyerek ifade ettiği budur.
Öyle bir noktaya gelindi ki, “siyasi güvensizlik”, Şimşek’in ortodoks politikasına güçlü ifadelerle açıklanmış olan güveni de artık sarsıyor.
TÜSİAD’ın da söyledikleri bu sorunlardı. Fakat Ömer Aras ve Orhan Turan hakkında yapılanlar, hukukun bir güvence olmasının yanında gerek görüldüğünde bir “had bildirme” olarak işlediği endişesini arttırdı. Nihat Zeybekçi’nin dediği gibi ekonomiye zarar verdi.
YATIRIM GELMİYOR
Şimşek Doha’daki konuşmasında konu sorulduğunda, “iyileşmeyi sıcak para tarafında daha çok görüyoruz. Uzun vadeli yatırımlarda ise henüz o kadar net bir tablo yok” diye cevap verdi.
Hukuk sorunlarını konuşmaktan dikkatle kaçınan Şimşek, bu cevabıyla her şeyi anlatıyor: Yabancı sermaye faizden para kazanmak için gelmeye başladı ama “uzun vadeli yatırımlarda henüz o kadar net bir tablo yok.” Çünkü yatırımcı “uzun vadede” siyasetin ve kurumların nasıl davranacağı konusunda emin değil.
Yani hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, Merkez Bankası ve Düzenleme Denetleme gibi kurumların, TÜİK’in işlevsel bağımsızlığı…
Temeldeki bu sebepler yüzünden yatırımcı gelmiyor.
ON YILDIR
19 Mart ekonomide ağır bir sorun yarattı fakat ekonomi zaten kritik dengelere dayanıyordu.
Mart başında Prof. Dr. Şenol Babuşcu “Yanlış fren ekonomiyi yavaşlatmaz, güçsüzleştirir. İnşaat büyürken sanayi yerinde sayıyorsa, geleceğe değil bugüne yatırım yapıyoruz" diye uyarmıştı.
Prof. Hakan Kara “ekonomi doğru yerden yavaşlamadı. Zayıflayalım derken yağ değil kas yaktık" diyordu.
Hatta, sorunun kökleri daha gerilerde. Bu iktidarın yasalaştırdığı 11. Kalkınma Planı’nda, 2014’ten itibaren ekonomik büyümenin “tüketim”in ağırlıklı olduğu, sermaye yatırımları ve ihracatın yetersiz kaldığı yazılıdır. (Resmi Gazete, 28 Temmuz 2019, paragraf, 131)
On yıl nasıl geçmiş, görüyorsunuz. Seçim kazanmak için Babuşçu Hoca’nın deyişiyle, “geleceğe değil bugüne yatırım” yapınca böyle oluyor.
2014’ten itibaren tarım, sanayi, teknoloji öncelikli politikalar izlenseydi Bulgaristan’ın, Romanya’nın, teknoloji ihracatında Vietnam’ın gerisine mi düşerdik?!
Yazarlar
-
Mehmet TEZKANÖcalan Komisyonu havlu attı 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANVietnam Neden Türkiye’den Çok Daha Mutlu? 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENPasifik’te savaşın ayak sesleri 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolMÜSİAD’ın cibilliyeti? 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTEski Türkiye 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZMünih Konferansı’nda ABD-AB gerilimi ve Türkiye’nin Kürt eşiği 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanErdoğan’ın hepimize maliyet yaratan inatları 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUAKP’nin kutuplaştırıcı politikasının bir sonu var mı? 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciDüştük bir kuyuya… 18.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKÜslup sorundan daha derin 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇEREmeklinin gözü Anayasa Mahkemesi’nde 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
İBRAHİM Ö. KABOĞLUSiyasal sorumluluk -1: Kaldırılması 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANAksiyon müfettişliği 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAÖcalan’a Özgürlük Komitesi; "Önderliğin Özgürlüğü Olmadan Ortadoğu’da Barış Olmaz"... 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySeçimler yaklaşırken AKP’nin üçlü açmazı 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞANKARA NE YAPIYOR? 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRGülme ihtiyacı artıyor, gülme cesareti azalıyor: Toplumsal baskılar mizahın kamusal alanı daralttı m 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞEşit yurttaşlık, hukuk üretememe, Tanzimat ve AB 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları


































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.02.2026
14.02.2026
11.02.2026
10.02.2026
8.02.2026
6.02.2026
4.02.2026
3.02.2026
1.02.2026
30.01.2026