Verda ÖZER
“Kalmalı mıyım, yoksa gitmeli mi?” (Should I stay or should I go?)
Bu günlerde Almanya Başbakanı Merkel’in durumunu en iyi anlatan, ünlü rock grubu Clash’in bu şarkı sözleri. Parçanın devamı ise, Başbakan’ın hislerine tam anlamıyla tercüme: “Eğer gidersem bela çıkacak. Kalırsam ise, bu iki katı olacak!”
***
Peki, Merkel bu perişanlığa nasıl düştü? Malum, liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) iki hafta arayla Bavyera ve Hessen’deki eyelet seçimlerini kaybetti. Bu, 1950’den beri partinin yaşadığı en büyük hezimet. Zaten Merkel Eylül 2017’de yapılan genel seçimlerden sonra da şubat ayına kadar koalisyon kuramamış, yani eli çoktan zayıflamıştı.
İşte bu son yenilgi üzerine de 18 yıldır parti başkanı, 13 yıldır da Almanya Başbakanı olan Merkel çıktı ve dedi ki: “CDU’nun başkanlığını bırakıyorum. 2021’deki seçimlerde de başbakan adayı olmayacağım.” Şimdi bu ne demek? Ve bundan sonra ne olacak?
***
Önce CDU’nun akıbetinden başlayalım. Aralık başındaki parti kongresinde Merkel’in yerine yeni lider seçilecek. Şu anki adaylar arasında en güçlü görünen ise, partinin tutucu kanadından Friedrich Merz. Merz, Merkel’e karşı çok daha muhafazakâr. Ancak tüm bunların ötesinde, Almanya’da aşırı sağcı “Almanya için Alternatif” (AfD) partisi, gitgide hızla yükseliyor. Son seçimlerde tarihte ilk kez meclise girdi. İşte bu oyları kapmak adına da CDU bundan sonra bu radikal tabana oynayacaktır.
Bu da önümüzdeki dönemde Almanya’da “İslam-yabancı-mülteci karşıtı” politikaların yükselmesi demek.
Başbakan kalır mı?
Merkel CDU’nun liderliğini teslim ettikten sonra, 2021’e kadar Başbakan olarak kalabilecek mi? Neredeyse imkânsız. Zira yerine geçecek lider, kendisine tanınan hakla “Başbakan olmak istiyorum” diyecektir. O yüzden şimdi üzerinde durulan senaryo şu: Mayıs ayında Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak. Avrupa Konseyi’nin de yeni başkanı seçilecek. İşte Merkel’in de yeni Konsey Başkanı olması şimdi gündemde.
Ancak bu olmasa bile bu kadar zayıflamışken Başbakan olarak kalması mümkün görünmüyor. Uzun yıllar Almanya’da siyaset yapmış, daha sonra Avrupa Parlamentosu milletvekili olmuş olan Ozan Ceyhun, Merkel’in yeni hükümeti kurup Merz’e teslim etmesini kuvvetle muhtemel görüyor. “Ancak her şey Merkel ve Merz arasında aralık ayına kadar yapılacak pazarlıklarda netleşecek” diyor.
Ufukta görünen ise “Jamaika” adı verilen CDU, Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller arasında kurulacak bir hükümet. Ki Merkel bunu eylül seçiminden sonra denemiş, ancak FDP kendisiyle çalışmak istemediği için olmamıştı.
AB’nin akıbeti!
Almanya’daki siyasi değişim elbette Avrupa Birliği’ni (AB) de etkileyecek. Avrupa zaten kendi içinde büyük bir kriz yaşıyor. İngiltere’nin ayrılma kararı (Brexit), mülteci akını, ekonomik darboğaz, birçok ülkede aşırı sağın iktidar olması ya da en azından hızla yükselmesi, Trump’ın AB’yi hedef alan ticari girişimleri...
Tüm bu kaos içinde Merkel hem AB’nin lokomotifi, ırkçılığın pençesine düşen Birlik’in kurtarıcısı, Trump ve Rusya’ya karşı dengeleyici güç, kendi ülkesinde de aşırı uçları bir araya getiren lider olarak öne çıktı. Bu aklıselimi temsil eden uzlaşmacı profil şimdi yerini yavaş yavaş aşırı sağa bırakıyor.
Avrupa’nın en büyük ekonomisini başarıyla yöneten Merkel bile bu hale geldiyse, aşırı sağ vebasının tüm Batı’yı kavurması kaçınılmaz görünüyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.04.2021
28.11.2019
22.10.2019
20.06.2019
8.06.2019
5.06.2019
1.06.2019
29.05.2019
26.05.2019