Yaşar YAKIŞ
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Votel, geçen hafta Suriye’yi ve sonra da Ankara’yı ziyaret etti. Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nda temaslarda bulundu. Ondan birkaç gün sonra da Suriye’deki Amerikan askerlerinin YPG/YPJ amblemli fotoğrafları medyaya yansıdı. Bu fotoğraflar, Türkiye’nin büyük tepkisine neden oldu. Türkiye’deki karar vericiler, bu gelişmeleri beklenmedik bir olay gibi karşıladılar mı bilmiyorum ama Suriye’yi yakından takip eden gözlemciler için bu olayın sürpriz sayılacak bir yanı yoktur.
Türkiye acaba bölgedeki gelişmeleri doğru değerlendirebiliyor mu?
İlk olarak eğer Türkiye’deki siyasi karar mercileri ABD’nin PYD kuvvetleriyle bu kadar iç içe olamayacaklarını sanıyor idiyse, bu değerlendirmenin yetersiz olduğu anlaşılıyor. Devletin çok ciddi çalışan askeri makamları ile uluslararası ilişkilerin nabzını gayet iyi tutabilen Dışişleri profesyonelleri, bunu isabetle takdir edebilecek durumdadırlar. Kaçınılması gereken husus, siyasi karar mercilerinin, bu profesyoneller tarafından yapılan değerlendirmeleri ve üretilen alternatifleri bir kenara itip iç kamuoyuna yönelik söylemlerle dış politikaya yön vermeye çalışmalarıdır.
Değerlendirmenin ikinci ayağı ABD ile aramızdaki görüş ayrılıklarıdır. Türk kamuoyunun bir kesiminde adeta ABD’nin Ortadoğu’da atacağı her adımı Türkiye’nin isteklerine uyarlaması gerekir gibi bir beklenti var. Küresel bir aktör olan ABD’nin tüm dış politika hedeflerinin Türkiye’ninki ile aynı olması beklenemez. NATO müttefiki olmalarına rağmen iki ülkenin çıkarlarının bire bir örtüşmediği alanlardan biri Kürt sorunudur. Her iki taraf da bu farklılığa saygı duymaya ve karşı tarafın hassasiyetlerini korumaya çaba göstermektedir: Türkiye, birçok askeri havaalanını ABD’ye açtı. Bunun karşılığında ABD de Suriye politikasında Türkiye’nin hassasiyetlerini gözeten bazı uyarlamalar yaptı. Bölgedeki gelişmeleri en yakından izleyen çalışkan Türk gazetecisi Fehim Taştekin’in Al-Monitor adlı itibarlı internet gazetesindeki köşesinde verdiği bilgilere göre, ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözü tutarak Cerablus-Afrin arasındaki bölgede, Türkiye sınırına yakın yerlerde PYD ile birlikte ortak harekât düzenlemeyecekleri anlaşılmaktadır. Ancak bir Kürt kaynağın Taştekin’e söylediklerine göre Kürtler bu bölgede kendi başlarına bir harekât gerçekleştirirlerse ABD buna karışmayacak.
ABD karşı çıksa dahi PYD bu kez Rusya’ya dönerek bu amacına ulaşma yolları arayacaktır. Türkiye, bu verileri göz önünde bulundurup PYD ile ortak bir zeminde buluşma yollarını arasa daha gerçekçi bir politika üretebilir. Aksi takdirde Türkiye, PYD’yi ABD’nin kucağına daha fazla itmiş olacaktır.
Değerlendirmenin üçüncü ayağı Suriye’deki Kürtlerle ilişkilerimizdir. PYD, Suriye’nin kuzeydoğusundaki iki Kürt kantonu Cezire ve Kobane ile kuzeybatısındaki Kürt kantonu Afrin arasında bir koridor oluşturmak için çaba sarf etmektedir. Türkiye buna karşı olduğundan ABD, bu işi muhtemelen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı örgüte yaptıracaktır. SDG, içinde Suriyeli Türkmenlerin, Arapların ve Hıristiyanların da yer aldığı fakat komuta kademesinin PYD’nin elinde olduğu bir örgüttür. Türkiye’nin, önlenmesi zor böyle bir gelişme karşısında, PYD ile uzlaşma yolları aramak yerine yeni kırmızı çizgiler koyması gelecekte kendisini zor durumda bırakacaktır.
Değerlendirmenin dördüncü ayağı üslup meselesidir. Sessiz diplomasi, amaca ulaşmada, etkili bir araçtır. Türkiye, dost ve düşman yabancı ülkelere mesajını medyada bağırarak çağırarak değil, sessiz diplomasi araçlarını kullanarak verse daha başarılı olacaktır.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.04.2020
3.04.2020
29.03.2020
6.03.2020
28.02.2020
23.02.2020
16.02.2020
9.02.2020
26.01.2020
13.01.2020