Yaşar YAKIŞ
Türkiye'de 31 Mart'ta yapılan yerel seçimler, Türkiye'nin iç politikasında pek çok değişikliğinin başlangıcı olabilir.
Tüm büyük partiler seçimlerden galip geldiklerini iddia ediyor ve hepsinin gerçekten bunu yapmaya hakları var, çünkü bakış açısına bağlı olarak, herkesin gurur duyacağı bir şey var.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), aşırı sağcı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile işbirliği içinde, seçim kampanyası sırasında, Türkiye'nin bekasının, Amerika başta olmak üzere Batı ülkelerinin Kürt davasına verdiği destek nedeniyle tehlikede olduğu temasını, yoğun olarak işledi. Bu nedenle hükümet bloku, seçim boyunca ana muhalefet partisini Kürt yanlısı parti ile işbirliği yapmakla suçladı.
Muhalefet ittifakı Türkiye için bir beka sorunu olmadığını, olsa olsa iktidar partisinin bekasının tehlikede olabileceğini söyledi. Seçimlerin sonuçları, seçmenlerin, en azından “beyaz Türkler” denilen - eğitimli seçkinler, kent aydınları ve laiklerin – hükümetin anlatısına çok da inanmadığını gösteriyor.
Seçimlerin sonucunu derinlemesine incelemek için serilerce kitap yazılabilir. Bunlar arasında en önemli birkaçı şunlardır: Seçim kampanyasındaki eşitsiz rekabete ve sayısız kısıtlamaya rağmen, Türk seçmenleri iktidar partisine turuncu kartı gösterebildi.
Diğer bir sonuç ise, ülkenin en büyük iki seçim bölgesinde, İstanbul ve Ankara’da, belediyelerin Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı henüz netleşmemiş de olsa iktidar partisinden ana muhalefet partisine geçtiği yönünde. 1994'ten beri bu iki şehir, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile benzer fikirde olan siyasi partiler tarafından yönetiliyordu.
Bu iki metropolün muhalefete kaybedilmesi büyük bir değişimdir. Her ikisinde de seçimler nispeten küçük bir oranla kazanıldı, ancak ne olursa olsun, sonuçlar doğrulanırsa, bu büyük metropoller ana muhalefet partisinden belediye başkanları tarafından yönetilecek.
Muhalefet partisi tarafından idare edilecek illerin toplam nüfusu, Türkiye’nin nüfusunun yarısına yakındır. Ayrıca, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sının yüzde yetmişinden fazlası bu illerden geliyor.
Merkezi hükümet bu değişiklik nedeniyle bu illere kamu fonlarının akışını azaltırsa ve merkezi hükümet ile büyük metropoller arasında büyük bir sürtüşmeye neden olursa bazı zorlukların yaşanması muhtemeldir.
Seçimde sürpriz, neredeyse var olmayan Türk Komünist Partisi'nden aday olan Mehmet Maçoğlu'nun Tunceli ilinin belediye başkanı seçilmesiydi. Önceki seçim döneminde, Maçoğlu aynı ilde bulunan küçük Ovacık ilçesinin belediye başkanıydı.
31 Mart seçimleri, seçmenlerin Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını onaylayıp onaylamayacağına dair bir sınav olarak kabul edildi. Sonuçlar, seçmenlerin yüzde 45'inden biraz azının Erdoğan'ı desteklemeye devam ettiğini gösteriyor.
MHP tarafından verilen destekle bu destek yüzde 51.4'e yükseliyor. Ancak MHP’nin desteği, hükümeti topal ördek konumunda bırakıyor, çünkü aşırı sağ milliyetçi parti, iktidar partisiyle her noktada birleşmeyebilecek bir gündeme sahip.
Seçim sonrası döneme gelince, Türkiye'de önümüzdeki dört buçuk yıl için başka bir seçim yapılmayacak. Bu nedenle, hükümetin ülkenin içinde bulunduğu sorunları çözememesine ilişkin mazereti kalmadı. Ekonomi birinci öncelikli sorun çünkü Türkiye'nin seçmenlerinin önemli bir kısmı demokrasi, temel haklar ve özgürlüklerden önce ekmek parasıyla ilgilenmek durumunda.
Köklü sorunları olan ekonominin yapısal reformlara ihtiyacı var ve bunların uygulanması kolay değil. Bu çözümlerin bir kısmının sonuçları bir sonraki seçimlerden kadar ancak belli olacak.
Bu nedenle hükümetin hızlı hareket etmesi ve eksiklikleri gidermek için doğru araçları seçmesi gerekiyor.
Dış politikada, Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin satın alınması, ABD'nin buna tepkisi, Amerikan F-35 avcı uçağının Türkiye'ye satışı, AB ve Suriye bataklığı ile ilişkileri (İdlib, Fırat'ın doğusundaki Menbiç, Türkiye-Suriye sınırında kurulacak güvenli bölgeler).
Seçmen tarafından gösterilen turuncu kart, iktidar partisini aynı anda hem dikkatli ve hem de başarılı olmaya zorlayacak gibi görünüyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.04.2020
3.04.2020
29.03.2020
6.03.2020
28.02.2020
23.02.2020
16.02.2020
9.02.2020
26.01.2020
13.01.2020