Yıldız ÖNEN
Herhangi bir internet sitesine “İdlip’te son durum” yazdığınızda hemen şöyle başlıklarla karşılaşacaksınız: “İdlib’e düzenlenen saldırılarda 26 sivil hayatını kaybetti”, “Son dakika: Rus savaş uçaklarının düzenlediği saldırıda 12 sivil yaşamını yitirdi” ya da “Son dakika... Esad rejimi, Halep’in batı ve güney kırsalına kara saldırısı başlattı."
Bu haberler bu kadarla kalmıyor tabii. Yaşanan vahşet detaylandırılıyor:
“Son 3 günde 27 bine yakın sivil Türkiye sınırı yakınlarına göç etti.” manşetinde olduğu gibi. Haber şöyle devam ediyor: “Esad rejimi ve destekçilerinin İdlib’e saldırıları nedeniyle son 3 günde yaklaşık 27 bin sivilin daha Türkiye sınırına yakın bölgelere göç ettiğini duyuruldu.”
Çoluk, çocuk, yaşlı, kadın, genç canlarını kurtarmak için sınır kapılarına doğru kaçmaya çalışıyorlar, gündüz 7, gece -4’e kadar düşebilen hava şartlarında evi barkı yıkılan insanlar ölüm kalım mücadelesi veriyorlar.
Türkiye’de ise gazetecilikten kanaat önderliğine yükselen tipler, Türkiye’nin kuzeyinin zengin güneyinin yoksul Araplara teslim edildiğini yazabiliyor. Bu türden adamlar, Suriye’den kaçan insanları memleketlerinde kalıp savaşmadıkları için de kınıyorlardı. Daha başkaları ise ısrarla Türkiye’nin Esad’la anlaşması, el sıkışması gerektiğinden söz ediyor, bu aynı insanlar, sadece Esad’ın meşru devlet başkanı olarak görülmesini değil, Rusya’nın da en önemli stratejik ortak olarak görülmesi gerektiğini savunuyorlar, hükümete bu yönde sürekli telkinlerde bulunuyorlar.
Rus uçaklarının İdlip’te 12 sivili öldürmesi bu tür insanlar için bir haber değeri taşımıyor. Emperyalizmi ABD’den ibaret görmek bu adamların siyasi analizlerinin başladığı ve bittiği yer. ABD emperyalist olunca ABD’yle de gerilim için de olan Esad antiemperyalist, Esad’ın öldürdüğü siviller de ABD’nin kuklası “terörstler” olarak ilan edilebiliyor. ABD uşağı bu sivil görünümlü teröristlere sınır kapıları da açılmamalı, soğukta ya Rusya’nın bombalarıyla ya da kış koşullarıyla, açlıkla gelecek ölümü beklemeliler.
Şunu akıldan çıkartmamalıyız: Suriye’de estirilen terör dalgası, şiddet ve katliamlar Türkiye’nin Astana sürecindeki ortakları tarafından bizzat örgütleniyor.
Bu, Astana sürecinin kofluğunu ortaya sermiyor mu?
Rusya’nın da ABD gibi emperyalist bir odak olduğunu göstermiyor mu?
Emperyalizm “batı”dan ve ABD’den ibaret bir şey değildir, tersine küresel hegemonya mücadelesi veren çok parçalı bir yapıdır ve bu günlerde Suriye’de en çok sivil öldüren emperyalist güç, “doğu”daki güçtür. Ne ABD-ne Rusya! Türkiye, bölgede tüm ilgisini, halklarla diyalog kurmaya, göçmenlerin yaşam koşullarını insani düzeye çıkartmaya odaklamalıdır.
Yıldız Önen
(Sosyalist İşçi)
Yazarlar
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYargı niye böyle? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUÇevremiz çok bilinmeyenli bir denklem gibi, yoksa bilinebilir mi? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHakan Fidan'ın diploması 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURMehmet Ali Sebük’ü neden kimse hatırlamıyor? 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasHükümet yalanladı konu kapandı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti kendini nasıl bu hallere düşürdü… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÇeteler çağı ve muhteşem çöküş… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol: Sahte diplomaya ne g 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTUtanmazlığın ve Çürümüşlüğün Belgesi: Sahte Diploma Skandalı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİsa’nın takipçilerine sığınan Muhammed’in takipçileri 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “İmralı’da Bir Mahkûm” 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞAdemimerkeziyet: Dikey güçler ayrılığı ya da paylaşımı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraÇağdaş Türkiye 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarŞeffaf, açık ve çoğulcu 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazAYM kararı yargıyı bağlayacak mı? 7.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
30.04.2021
11.03.2021
19.06.2020
8.06.2020
30.05.2020
24.05.2020
12.05.2020
26.04.2020
31.03.2020
18.02.2020