Yıldıray OĞUR
“Hiçbir Türk milliyetçisi, kardeşlerinin kendi yerel dillerinde şarkı söylemesine, birbirleriyle iletişim kurmasına karşı çıkmamıştır.”
MHP’nin Hasan Cemal’e verdiği “Allahsız gomunistler” edebiyatının bile beşinci sınıf bir örneği olabilecek hamasetten çok hamakata yakın cevaptan bir cümle bu.
İnsanda ilk okuduğunda “lütuf buyurdunuz, ne büyük cömertlik” diye dalga geçme hissi uyandıran bu cümlenin bir benzerini bundan 10 yıl önce Ahmet Kaya söylediğinde başına gelenleri düşünce insan sarsılıp bir duruyor.
Kültürel zenginliğimiz şifresiyle televizyondan bir saat Kürtçe şarkı, çiçek böcek belgeseli için fırtınalar kopalı, “Milli güvenlik sendromu, ne yaparsın” diye söylenen zamanın başbakanı bu adımları engelleyenleri tarif için uçaklarda gazetecilere el kol hareketleriyle general tarifleri yapalı öyle çok olmadı çünkü.
MHP bile yıllardır dağlarda gezdirdiği dağ Türklerini bir afla düz ovaya indirdi indirecek. Kürtlerin (tabii ki Kürtçe değil) “Kendi yerel dillerinde” iletişim kurmalarına ancak 2012 yılında aklı yatan MHP’nin 2100 yılında da sorunun çözümü için eğer halen yaşıyorsa Öcalan’la görüşmeye aklının yatacağını tahmin etmek zor değil.
Allah herkese aynı miktarda Zeitgeist (Zamanın ruhu) nasip etmiyor demek ki. İmparatorluk’tan herkesi kovan Türk milliyetçilerinin, inatla gitmeyip kalan Kürtlere 100 yıl gecikmeyle gösterdikleri bu engin hoşgörünün kıymetini bilmek lazım. Azcık daha geç kalsalardı, böle böle küçücük hâle getirdikleri Türkiye’den geriye Söğüt’te birkaç kıl çadırdan başka bir şey kalmayacaktı. “Bize Anadolu’yu yeniden fethettirmesinler” iddiasındaki bir partinin herhalde bu çok sevdikleri ülkenin bekasıyla ilgili bu sorunun çözümü için Şeyh Edebali, Dede Korkut, Mete Han gibi âkil adamlara yazdırdığı çözüm raporları vardır.
Herhalde dünya üzerinde ülkesinin bölünmesi için bu kadar kararlılıkla mücadele eden başka bir milliyetçilik de yoktur. Çakıl taşlarını vermedikleri memleketten dev kayaların kopup gitmesiyle pek ilgilenmeyen MHP’nin ruhen Orta Asya’dan Anadolu’ya dönüşü için herhalde büyük bir kuraklık daha yaşanması gerekiyor.
Bu yüzyılın başında Türkleri terk eden halklara gösterdikleri saygının yüzde birini, Türkleri bırakmayıp kalan Kürtlere gösterme basiretini gösterecek bir milliyetçiliğe utanmasam hasretiz diyeceğim. Sahiden emperyal kaygıları, milliyetçi dertleri olan bir partimiz olsa herhalde önce onlar Kürtleri Türkiye’de mutlu edip tutmak için seferber olurdu. Hani bunu akıl etmek için tarih bilgisine falan da gerek yok, her çarşamba akşamı Muhteşem Yüzyıl izlenerek bile elde edilebilecek bir emperyal vizyon bu: Büyük devletler, çok milletli olur. Milliyetçilik yapılacaksa onu da biz yaparız noktasının sınırlarına gelip dayandığımın farkındayım. Ama insan milliyetçiliğin bile bu kadar kötü yapılmasına tahammül edemiyor, böyle bir milliyetçiliğe bu büyük millet layık değil. (Buraya artık gülücük işareti lütfen.)
Ne diyelim: Allah ülkemizin birlik ve beraberliğini Türk milliyetçilerinin bölücü ve yıkıcı faaliyetlerinden muhafaza etsin. Allah birlik ve beraberliğimize kast eden bu Türk milliyetçilerine aman vermesin. Amin.
Yazarlar
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUOtoriterliğe dair bir hukuk manifestosu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Enflasyon düşüyor, müsterih olun’ 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUNe de çabuk unutuluyor… Hatırlatıyorum… 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANDavalar, mahkemeler ve siyasi dizayn 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet, nasıl “devletimiz” olur? 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKABD’nin “özeleştiri” yapacağı günlerden korkalım 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluTonlarca hurdanın akıbeti belirsiz, ihaleler tartışmalı, işlem yok: Karayolları kimleri zengin ediyo 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
25.06.2025
21.06.2025
18.06.2025
16.06.2025
15.06.2025
11.06.2025
8.06.2025
4.06.2025
2.06.2025
1.06.2025