Hakan Albayrak
Rusya Suriye’de ne istiyor? ABD Suriye’de neyin peşinde? İran’ın Suriye’deki konumu ne idi, ne oldu? “IŞİD” bitti mi, bitiyor mu? PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’nin Türkiye’yi tehdit edemez hale gelmesi için Zeytin Dalı Harekâtı nereye kadar uzanmalı?
Suriye denince bunları konuşuyoruz artık.
Tabii ki konuşacağız, konuşmalıyız…
Suriye meselesinin esasını; Esed rejiminin baskılarına, işkencelerine, cinayetlerine isyan eden Suriyelilerin devrim hareketini konuşmayı da ihmal etmemeliyiz ama.
Bilhassa, Suriye Devrimi’nin başlangıcının 7’nci yıldönümünü idrak ettiğimiz şu günlerde.
***
Kimine göre devrimin miladı, 15 Mart 2011’de başta Şam olmak üzere birçok şehirde rejime karşı protesto gösterilerinin düzenlendiği “Öfke Günü”dür.
Kimine göre ise devrimin asıl başlangıç tarihi, Der’a şehrinde Cuma namazından sonra halkın ayaklanıp zalim valiyi tartakladığı 18 Mart 2011’dir. (Birçok protestocunun rejim güçleri tarafından katledildiği 18 Mart Olayları, Der’a şehrinin kuşatılmasına yol açmıştı.)
Bugün 15 Mart.
Bu vesile ile, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Halid Hoca’dan bir genel durum değerlendirmesi istirham ettim.
Şunları söyledi:
“Hüsnü Mübarek’in devrilmesi ardından Suriyeli 15 yaşındaki Hamza Hatib ve arkadaşlarının diktatör Beşşar Esed’i kastederek bir duvara “Ey doktor senin de sıran geldi’ yazmaları ve bunun yüzünden rejimin istihbaratı tarafınca gözaltına alınıp işkenceden geçirilmeleri ve Hamza Hatib’in şehit edilmesi sonucu 18 Mart 2011’de Deraa kentinde başlayan sokak hareketi, sadece Suriye’de bir devrin değil Arap coğrafyasında Sykes-Picot anlaşması gereğince dizayn edilen bir yüzyılın sonunun beklenen bir ilanı idi.
“Bu coğrafyadaki rejimler, ülkeleri adeta kendi çiftlikleri gibi yönetmişler, halklara da köle gibi davranmışlardı . Siyaset, sosyal hayat ve ekonomi hep iktidarda olan bir zümrenin tekelinde olmuştur. Suriye’de 1971’den beri devletin tüm kaynakları Esed ailesine hizmet etmekteydi. Beşşar Esed , babasının ölümünden sonra açılım vaatleriyle muhaliflerin ortaya çıkmasını sağlayarak onları bertaraf edip sosyal patlamayı hızlandırmıştır .
“Suriye halkı: ‘BİR, BİR, BİR. Suriye halkı birdir’ Ve ‘Allah, Suriye, Özgürlük. Bu kadar!’ gibi Suriye’nin tarihine ve medeniyetine yakışan sloganlar atarken Esed’in şebbihaları’Ya Esed yada hiç kimse’, ‘Ya Esed kalır yada ülkeyi yakarız’ diyerek rejimin gerçek yüzünü ortaya koymuşlardır. Dehşete neden olan şey Esed’in, dünyanın gözü önünde bu tehditlerini her türlü silah kullanarak gerçekleştirmesidir.
“Devrimin 7’inci yılında rejim tamamen yıkılmıştır, halihazırda
devrimin önündeki meydan okuma rejim değil Rusya, İran ve ABD’dir. Rus gazetelerinin Esed’e ‘köpek kuyruğu’ vasfını layık görmesi ve Putin’in her karşılamada aşağılayıcı biçimde Esed’e davranması Esed’in işgalci Rusya’nın gözünde de değerini kaybettiğini gösteriyor .
“Arap coğrafyasında farklı halk devrimlerinden değil, kapsayıcı tek bir devrim hareketinden bahsetmek gerekir. Aynı şekilde iktidarların oluşturduğu karşı devrim hareketi için de bu teklik geçerlidir... Onur devrimi diye anlatılan bu kapsayıcı hareket, devrimin ilk adımını yani iktidarları yıkmayı başarmıştır ama alternatif iktidar inşa etme konusunda henüz acı mücadele veriyor, bunun en büyük sebebi BAE, Mısır ve Suudi Arabistan’ın liderliğinde oluşan karşı devrim ekseninin bütün gücüyle domino etkisine karşı kıymasıdır Bu tüketme savaşında devrimden daha ziyade karşı devrim ekseninin gücü tükeniyor ve bu gidişte Ortadoğu’da ve özellikle İsrail’i koruyan güvenlik çemberinde daha büyük çöküş bekleyebiliriz.
“Türkiye, Fırat’ın batısında elde edilen kazanımları farklı ittifaklar kurarak Fırat’ın doğusuna taşıyıp mevcut dengeleri değiştirerek Suriye’nin bütünlüğünü koruyup yeni özgür Suriye’nin inşasında kritik rol oynayabilir ve en önemlisi Rusya İran ve Esed’in çeteleriyle sürdürülen şehir yıkımı, kuşatmalar ve katliamlara son verebilir.”
***
Suriye Devrimi’ne ve şehitlerine selam olsun.
Bu karanlık gecenin de bir sabahı vardır elbet.
Medet, Yâ Hû!
Yazarlar
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları











































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.08.2025
10.12.2024
16.05.2022
7.03.2022
31.01.2022
20.01.2022
30.11.2021
25.11.2021
15.11.2021
25.10.2021