Hakan Albayrak
Böyle bir ortamda bu lafı etmek için ya fena halde basiretsiz veya fena halde kötü niyetli olmak lazım.
***
Seehofer’in seleflerinden Wolfgan Schäuble, 2006 yılında düzenlenen Alman İslam Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada “İslam, Almanya ve Avrupa’nın parçasıdır” demişti.
2010 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Schäuble’ye “İslam da Almanya’ya ait” diyerek katılmıştı.
2015’te Başbakan Angela Merkel, “Bu böyledir. Ben de aynı görüşteyim.” açıklamasıyla, Wulff’u desteklemişti.
Merkel, son genel seçimlerden önce katıldığı bir televizyon programında da İslam’ın “artık tartışmasız bir şekilde” Almanya’ya ait olduğunu vurgulamıştı.
Neredeyse 60 senedir Almanya’da yaşayan ve bugün sayıları 4,5 ilâ 5 milyonu -Almanya nüfusunun aşağı yukarı yüzde 5’ini- bulan Müslümanlara hak ettikleri ‘kurumsal’ değerin en üst düzeydeki Alman devlet erkânı tarafından verildiği intibaını uyandıran ümit verici sözlerdi bunlar.
Ne yazık ki Seehofer bu sözlere hiçbir zaman katılmadı.
Şimdiye kadar doğrudan itiraz da etmemişti ama.
2015’te Merkel’in açıklaması hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, bu tür beyanlar üzerine tartışmak istemediğini ifade etmişti.
Bununla beraber, Bavyera bölgesinin “Hıristiyan-Yahudi köklere dayanan yüzlerce yıllık bir gelenek”e sahip olduğunu -o bölgede yaşayan yüz binlerce Müslüman’ın konumuna dair bir şerh düşmeden- belirtmek suretiyle, rahatsızlığını hissettirmişti.
Yabancı düşmanlığı ile öne çıkan AfD’nin (Almanya İçin Alternatif) Bavyera’da CSU’nun 70 yıllık ezici üstünlüğünü tehdit etmesinin de etkisiyle, ağzındaki baklayı nihayet çıkardı Seehofer; Bild Gazetesi muhabirinin “İslam Almanya’ya ait mi?” sorusuna yekten “Hayır.
İslam Almanya’ya ait değil.” cevabını verdi.
Sözlerinin devamından anlıyoruz ki, Seehofer “Hıristiyan-Yahudi kökler”in Yahudi kısmını da kaldırmış: “Almanya Hristiyanlıkla yoğrulmuştur. Pazar tatili, Paskalya, Hamsin ve Noel gibi dini yortu ve ritüeller bunun parçalarıdır.”
Sağ olsun, lütfedip "Bizimle birlikle yaşayan Müslümanlar tabii ki Almanya'ya aittir” de demiş; “fakat kendi gelenek ve adetlerimizden vazgeçerek başkalarını dikkate almak yanlış olur" dikenini batırmayı ihmal etmeden! Sanki kendi gelenek ve adetlerinden vazgeçmeleri isteniyormuş, Müslümanlar onları buna zorlamaya çalışıyormuş gibi.
Seehofer, PEGİDA (Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) gibi ‘Topraklarımızı işgal eden Müslümanlar kültürümüzü tehdit ediyor’ diyecek kadar ileri gitmese de, onunla aynı değirmene su taşıyor.
***
Almanya tabii ki Hıristiyan kimlikli bir ülkedir.
Bu hakikatin ifade edilmesini yadırgayacak değilim.
Ne var ki, Hıristiyan kimlikli Almanya’nın başka dinleri -bilhassa İslam’ı- içeremeyeceği anlayışına saygı duymak, “Millet Sistemi” marifetiyle Hıristiyan mezheplerini ve Yahudiliği resmen bünyesine alan -onları kendine ait kılan- Osmanlı Devleti’nin medeniyet mirasından nasiplenen Müslümanlar için kesinlikle mümkün değil. (Her dinî topluluğun kendi iç hukukuna sahip olmasını da öngören “Millet Sistemi”nin Federal Almanya Cumhuriyeti’ne uyarlanmasını beklemiyorum tabii; sadece, meseleye bir de o sistemin ışığı altında bakmayı öneriyorum. Bu arada, o ışıktan nasiplenmeyen Müslümanların varlığını da inkâr etmiyorum.)
Tartışmanın tarihî, kültürel ve felsefî boyutu bir yana; Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, böyle bir dönemde bu şekilde konuşarak, camilere saldıran PKK’nın istifade ettiği –dünkü yazımda bahis konusu olan- psikolojik zemini güçlendirmiş, teröristlere bir nevi moral destek vermiş oldu.
Almanya’nın dört bir yanında camilerin ateşe verildiği bir dönemde bu şekilde konuşmanın sakıncalarını idrak edemeyen -veya umursamayan- Seehofer’in iç işleri bakanlığı, züccaciye dükkânına giren fil misali olacağa benziyor.
Achtung!
***
Güzel haber: Seehofer’in mezkûr ifadeleri Alman siyasetinde genel olarak olumsuz karşılandı.
CDU (Hıristiyan Demokrat Birliği) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, dün Berlin’de İsveçli mevkidaşı Stefan Löfven ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Almanya’nın gerçekten de Hıristiyanlıkla -ayrıca Yahudilikle de- yoğrulduğunu ve fakat Almanya’da artık dört milyon Müslüman’ın yaşadığı gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini belirtip, “Bu Müslümanlar da Almanya’ya ait ve aynı şekilde onların dini olan İslam da Almanya’ya ait” diye konuştu.
Alman parlamentosu Bundestag’ın Sol Parti’li başkanvekili Petra Pau, Seehofer’in sözlerini “saçmalık” diye niteledi.
Yeşiller Partisi’nden Jürgen Trittin, Seehofer’in şahsında Hıristiyan Sosyal Birliği’ni -Bavyera’da gelecek Ekim ayında yapılacağı ilan edilen eyalet parlamentosu seçimlerine atfen- “AfD için seçim kampanyası” yapmakla suçladı.
FDP (Hür Demokrat Parti) Genel Başkanı Christian Lindner’in Seehofer’e tepkisi de kayda değer: “Ne İslamî geleneklerin devralınmasını talep eden var ne de Hıristiyanlık devlet dini.”
Yazarlar
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRMHP’nin yeni anayasa hamlesi, köklü bir rejim düzenlemesini mi işaret ediyor? CHP ne yapmalı? 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBaas’tan ve İslamcılıktan Sonra 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasetin (ve biraz da ceplerin) finansmanı, yasalar, AKP ve CHP 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÖzgür Özel’in İmtihanı 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBOŞ UMUT, SONU HÜSRAN 12.06.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolHer 4 liranın 3’ü faize! 11.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
16.05.2022
7.03.2022
31.01.2022
20.01.2022
30.11.2021
25.11.2021
15.11.2021
25.10.2021
17.08.2021
9.08.2021