Murat AKSOY
Başbakan Davutoğlu’nun görevi bırakmak zorunda kalmasından sonra yazdığım yazıyı şöyle bitirmiştim: “… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık hayali yolunda bugün dört hedefi var.
1. Kendisine tam biat edecek bir emanetçi –ki bunun için en güçlü aday Bekir Bozdağ olacak- seçmek.
2. MHP’deki kongrenin gerçekleşmemesi ve Bahçeli’nin görevde kalmasını sağlamak.
3. Dokunulmazlıkların kaldırılması ve HDP Eş Başkanları başta olmak üzere bazı CHP’li milletvekilleri hukuk karşısına çıkarmak.
4. Sonuncu olarak sonbaharda –muhtemelen Ekim ayında- erken/baskın seçim yapmak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken/baskın seçimden beklentisi, hem MHP hem de HDP’nin baraj altında kalarak AKP ve CHP’den oluşan iki partili bir Meclis kompozisyonudur. Son hedefi ise hazırlattığı başkanlık eksenli anayasanın iki partili Meclis’te AKP oyları ile kabul edilmesidir.”
İki haftalık kısa sürede yukarıdaki ilk üç madde konusunda büyük mesafe alındı. İlk olarak Erdoğan, beklentim Bekir Bozdağ olsa da, en az onun kadar kendisine biat edecek Binali Yıldırım’ı emanetçi olarak seçti.
İkinci olarak AKP Olağanüstü Kongresi öncesi MHP Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleşmesini önledi. Bahçeli’nin MHP’nin başında kalması konusunda çalışmalar devam ediyor. Bunun için Ankara kulislerinde konuşulanları birazdan paylaşacağım.
Üçüncü olarak Erdoğan’ın zorlamasıyla Meclis gündemine alınan dokunulmazlıkların kaldırılması, anayasaya aykırı anayasa değişikliği kabul edildi. Sırada hedeflenen HDP Eşbaşkanları ile HDP ve CHP milletvekilleri için işletilecek hukuki süreç var.
Son madde olan sonbaharda erken/baskın seçimin gerçekleşmesi için 2. ve 3. maddenin diğer şartlarının yerine gelmesi kaldı. Onlar da Devlet Bahçeli’nin MHP başında kalmasını garantiye almak ve HDP Eşbaşkanları başta olmak üzere bazı vekilleri hukuk karşısına çıkarmak.
Başkanlık için sigorta: Bahçeli’li MHP
Bu yazıda sadece Bahçeli’yi MHP’nin başında tutmayla ilgili senaryoları olası sonuçlarını yazalım. Ankara kulislerinde bir süredir konuşulan senaryo şu şekilde: Yargıdan 15 Mayıs’ta olağanüstü kongre yaptırılmayacağının garantisini alan Devlet Bahçeli, Yargıtay’ın vereceği kararı bekliyor.
Yargıtay’daki durum ise daha belirsiz. Kararı dosyanın olduğu Yargıtay 18. Hukuk Dairesi mi, yoksa dosyayı ondan istediği ileri sürülen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı mı, yoksa yine dün gündeme gelen Yargıtay’ın dosyayı göndereceği Anayasa Mahkemesi (AYM) mi verecek?
Kararı kim verirse versin gerçek şu ki; karar verilmeyen her gün Bahçeli’nin biraz daha zaman kazanmasıdır. Zaman kazanan Devlet Bahçeli 15 Mayıs’ta olağanüstü kongre yapmak için salonun önüne giden başta Meral Akşener olmak üzere bazı başkan adaylarını ve onları destekleyen parti yöneticilerini, hazırlanan ‘sağlam dosyalar’la disipline sevk edecek. Burada hedef; Yargıtay’ın –veya AYM’nin- verebileceği olası bir kongre yapılabilir kararı öncesinde disipline sevk edilenlerin partiden ihraç edilerek, seçme-seçilme haklarının ellerinden alınması. Sağlam dosyalarla seçme-seçilme haklarını kaybedenlerin bu hakkı yeniden kazanmak için mahkeme başvuruları sonuçlanmadan olağanüstü tüzük kurultayı seçimsiz olarak yapılmış olacak. Bahçeli’yi MHP Genel Başkan’ı tutmanın formülü bu.
B Plan: Merkezde yeni parti
Bu senaryo, Meral Akşener ve diğer lider adayları tarafından biliniyor. İhtimal vermeseler de, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda geniş bir muhalif grubun B Planı olarak satın aldığı yeni parti girişimi devreye girebilir.
B Planı, AKP’deki küskünler, MHP’de yargı yoluyla önü kesilenler ve merkez sağda siyaset yapmış isimler; olası bir baskın seçimi de göz önünde bulundurarak seçime girebilecek bir partide siyasete girmeleri. Böyle bir parti için lider adayları ise Ali Babacan ile Meral Akşener.
Yukarıdaki senaryolar ne kadar gerçekleşir bilmiyoruz ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıkları kaldırarak HDP’yi; Bahçeli’yi MHP’nın başında tutarak da MHP’yi baraj altına iteceğine inanıyor.
Sonrası ise kendisine ebedi dokunulmazlık kazandıracak başkanlık sistemini, erken seçim sonrası oluşmasını beklediği iki partili (AKP-CHP) Meclis’ten AKP oyları ile kabul ettirmek.
Yazarlar
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
8.02.2019
23.11.2018
20.11.2018
16.11.2018
13.11.2018
10.11.2018
6.01.2018
3.01.2018
30.10.2018
26.10.2018