Nejat ERDİM
Dershane krizi, hükümet ve Gülen Cemaati arasında bir güç gösterisine dönüşmüş durumda.
İki taraf da bir bakıma “rus ruleti” oynuyor.
Özellikle hükümet tarafının toplumun alışık olmadığı ve daha önce hiçbir hükümetin yanaşmaktan, dile getirmekten dahi korktuğu birçok mevzuda yaratmış olduğu farklılıklara birçok örnek vermek mümkün.
Açılım sürecinin başlatılmış olması, alkol düzenlemesi, kapalı mekânlarda sigara yasağı vs. bunlardan sadece birkaçı.
Hükümet, Cemaat’e rağmen dershanelerin kati surette kapatacağı yönündeki ısrarını sürdürürken, her ne kadar Cemaat’in kendi oylarını en fazla yüzde 1 oranında etkileyeceğini varsaysalar da aslında ciddi bir kaygı taşıdıkları da ortada.
Cemaat ise, toplum nazarında işin eğitim tarafından çok, ticari boyutuna yönelik bir kaygı taşıdıklarına yönelik zıhla ve giderek artan bir kanı oluşturmuş olmanın sıkıntısını yaşıyor diyebiliriz.
Nitekim kamuoyunun pek de alışık olmadığı bir şekilde, Cemaat’in lideri Fethullah Gülen’in peş peşe gündeme düşen mesajları, hükümete karşı bir öfkeden çok, bir serzeniş, bir mağdurluk ekseninde gelişti.
Kuşkusuz ki dershaneler üzerinde yürütülen tartışmanın ne iktidarın oy kaygısına ve ne de herhangi bir cemaat ve oluşumun ticari kaygılarına kurban edilecek kadar ciddi ve hassas olduğunun herkes farkında.
Olayın bu denli hassas olması tarafları ister istemez daha temkinli olmaya itiyor.
Kimi kesimler ise, yaşanan gerilimi, dershane tartışmalarının çok öncesinde olan derin bir hesaplaşmanın son noktası olarak görüyor.
Özellikle MİT Müsteşarı, Hakan Fidan üzerinden yürütülen tartışmaları hatırladıkça ve Cemaat’e yakın isimlerin Emniyet içindeki nüfuz ve güçlerinin iktidar tarafından daha düşük bir seviyeye çekilmesi ile bu gerilim bir nevi tavan yaptı.
Bu bağlamda İstanbul’da KCK operasyonlarını yürüten ekipte ön plana çıkan bazı Emniyet müdürlerinin, o dönemler Cemaat’le anılması bu rahatsızlığı daha da derinleştirmiş, iktidar ve Cemaat arasındaki kavganın fitili bir bakıma o dönem ateşlenmeye başlanmıştı diyebiliriz.
Görünen o ki, iktidar, dershane konusunda geri adım atacak gibi değil, Başbakan’ın bu konudaki ısrarı AKP içinde Cemaat’e yakın bazı vekilleri küstürse de (İdris Bal, Hakan Şükür vs.) bu tepkinin parti içinde bir ayrışmaya yol açmayacak kadar düşük düzeyde olacağı tahmin ediliyor.
Cemaat tarafı ise, kendilerine sunulan farklı seçenekleri şimdilik değerlendirmeye almasa da; böyle bir zorunluluğa boyun eğmek zorunda kalınacağı ortada gibi.
Bekleyip, göreceğiz!
Taraf / Her Taraf
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.06.2015
4.02.2015
19.05.2015
14.05.2015
9.02.2015
8.02.2015
4.04.2015
28.03.2015
24.03.2015
23.03.2015