Nejat ERDİM
Cemaat ve hükümet arasında Dershaneler üzerinden başlayan çatışma 17 Aralık yolsuzluk operasyonları ile en üst noktaya vardı.
Operasyon hükümeti adeta kalbinden vurdu, kabinede bakanlık koltuğunda oturan üç önemli bakan’ın oğlu ile Halk Bankası genel müdürü başta olmak üzere birçok bürokrat, Azeri iş adam(!) Rıza Sarraf’ın kurduğu iddia edilen rüşvet çarkının içinde olmakla suçlanıp gözaltına alındılar.
Hükümet, bu beklenmedik hamle ile kısa süreliğine sarsılsa da; çok geçmeden operasyona dahil olan emniyet ve yargı mensuplarının görevlerine bir bir son verdi, İstanbul merkezli operasyonda yer alan kişilerin dışında hükümetin görevden alma furyası nerdeyse ülkenin tüm şehirlerine yayıldı.
Hükümet kanadı, kendisine yönelik bu teşebbüsün direkt cemaat bağlantılı olduğunu ve bu anlamda başbakanın şu sözleri oldukça manidardı:“Devlet içinde, paralele devlet’e asla izin verilmeyeceğini ve bu yapılanma içinde olanları saklandıkları inlerinden çıkartacaklarını…” dile getirirken, tüm kamuoyu endişe ile olanları izliyordu.
Başbakanın bu açıklamalarının Hemen peşinden F.Gülen’in ekranlara yansıyan ve hükümete yönelik olduğu iddia edilen bedduaları tartışma ve kavganın artık dönülmez bir noktaya vardığını gösteriyordu.
Hükümet ve cemaat arasında yaşanan bu kavganın bir an evvel son bulması adına özellikle muhafazakâr ve sağ kesimden yoğun arabuluculuk faaliyetleri başladı, kavganın iki tarafın felaketi olacağı yönünde iki kesime de mesajlar iletilse de, kavga durmak bir yana giderek daha da alevlendi.
Hükümetin kendisini bitirmeye yönelik 17 Aralık operasyonunu kolay kolay sineye çekebileceğini sanmıyorum, enazından Başbakan şimdilik bundan çok uzak.
Cemaat ise sanırım bu kavgadan an itibari ile büyük bir yara almış gibi, dershaneler mevzusu ile başlayıp, sonrasında başta yargı ve emniyet teşkilatlarında kendisine bağlı yapılanmanın çökertilmesi, bu anlamda daha önce toplumun bir çok kesimini rahatsız eden KCK, Ergenekon, Oda tv, Devrimci Karargah gibi davalarda cemaate yakın yargı mensuplarının imzalarının bulunması nedeni ile, hükümet bu davaların sil baştan görülmesi yönünde adımlar atma hazırlığında. Tutuklu BDP’lilerin yargının bir kesiminin(!) ısrarlı direnişine rağmen tahliye edilmeleri bu yönde hükümetin attığı en somut adımlardan biridir.
Açıkçası bugünden sonra cemaatin özellikle doğu ve güneydoğu’da faaliyet alanının ve eskisi gibi geniş ve rahat olabileceğini sanmıyorum.
Bu yoğun karmaşa içinde deminde belirttiğim gibi iki taraf arasındaki gerilimden rahatsız olan bir takım kişi ve kesimlerin çabaları oldu.
Bunlardan bir tanesi de Star gazetesi yazarlarından Fehmi Koru.
Koru, üzerinden F.Gülen’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen, ama aslında mektubun asıl muhatabının Başbakan Erdoğan olduğunun anlaşıldığını görebilmek mümkün.
Gülen’in mektubunda bir “uzlaşı” ricası var ve mektupta kamuda görevli cemaat mensuplarına yönelik operasyondan duyulan rahatsızlık dile getiriliyor.
Demin de belirttiğim gibi, başbakanın bundan sonra geri adım atması beklenmiyor, aksine bu oluşumu etkisiz hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağını görmek sürpriz olmaz.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.06.2015
4.02.2015
19.05.2015
14.05.2015
9.02.2015
8.02.2015
4.04.2015
28.03.2015
24.03.2015
23.03.2015