Ömer F. Gergerlioğlu
“FETÖ" sonrası diğer cemaatler heyecanla ayağa kalkmış durumda. Çünkü boşalan çok kadro var. Liyakat esasına göre hareket etmek yine sözde kalacak gibi.
Bir cemaatın güç hırsının patlamasıyla ortaya çıkan tablo yine ibret alınmadığını veya zaten alınmayacağını gösteriyor. Gülen, bir dönem sıradan bir coşkulu vaiz olarak klasik temalarla cemaat oluşturmaya çalışmıştı. Ancak sonradan makas değiştirerek devlete hakim olmak için takiyye metodunun etkili olduğuna inandı. Bilhassa devletin etkili yerlerinde güç sahibi olmak için öğrencilerine özel yönlendirmelerde bulundu. Elde ettiği güç ulusal sınırları da aşıp uluslararası olduğunda artık kendisine çok güveniyordu. İktidar ile girdiği güç savaşında kaybettiğini anlamayacak kadar güç sarhoşu olmuştu, sonunda inanılmazı yaptı ve darbeye tevessül etti. Başarısız olacağı çok belli olan darbe girişiminin hiç sorgulanmaması bile ne denli hormonlu bir büyümeye sahip özgüvenin olduğunu ortaya koyar.
Şimdi önemli olan diğer cemaatler. Türkiye'de Kemalist kesimler cemaatlerden haz etmezler ancak önlenemeyeceğini halen öğrenemediler. Bu toplumun yapısına uygun ve beklenen, istenen bir yapılanmadır cemaatçilik. Yıllardır en zor koşullarda bile dindar toplumun ne denli zorluklarla cemaatlere destek verdiği genellikle bilinmez. “FETÖ vesilesiyle cemaatleri bitirelim" düşüncesi toplumda karşılık bulmaz. Önemli olan var olan cemaatlerin eski geleneği devam ettiremeyeceğinin ihsas ettirilmesi ve uygulamaya konmasıdır.
Cemaatlerin ileride yeni bir "METÖ", "CETÖ" olacağı bellidir. Zira cemaatin güç isteği ve devlete bir çıkar karşılığında doldurulmaması gerektiği halen anlaşılmamaktadır. Sanki tek suçlu "FETÖ" imiş gibi hareket edilmekte, diğer cemaatler gasp edilen kadro haklarını almak için sabırsızlanmaktadır. Bunun yanlışlığını ifade edenler İslami kesimden olsa bile Şeytanlaştırılmaktadır. Aslında ileride başlarına "FETÖ" benzeri bir felaket gelebilecek olan cemaat mensupları bugün fetöleşmenin mahzurlarının hatırlatılmasından memnun olmalılar. Zira sempatizan düzeyinde cemaatlere destek verme genellikle büyük bir içtenlik, fedakarlıkla yapılmaktadır. Özeleştirisiz bir şekilde bu halin devamına göz yumanlar başlarına gelebilecek hormonlu büyüme güç patlamasından ileride şikayet etmesinler. Şu an ilerideki bu tehlikeden bahsedenleri yerden yere vuran cemaat üyeleri sorunun ne kadar kronik olduğunu hepimize göstermektedir. Bu eleştirilerin cemaatlerinin benmerkezciliğini önleyerek onlara iyilik edeceğinin farkında olmayan kişiler, sızlanmalarına yine de devam edecektir.
Ortadaki çıplak ve önlenemez gerçeği konuşalım, ne iktidar ne de cemaatler "Fetö" meselesinden doğru dersi alacaklar. Aynı hikaye değişik bir versiyonuyla devam edecektir. Şu an devlette hızla kadrolaşan farklı cemaat mensupları “liyakat” dese de kendisinden olmayanın önünü açmayacaktır. Cemaatlere sadece kendisinin haklı olmadığı hatırlatılmadıkça aynı döngü devam edecektir. Partilerin milletvekili aday kotalarında özel yer ayrılan cemaatlerin bundan sonra liyakata saygı göstereceğini düşünmek saflıktır.
Cemaatlar tek haklı, dinen muteber, yönetime layık olanın kendileri olmamayacağını bilmeliler. En büyük hastalık ise devlete eklemlenmeleridir. Cemaatların devleten nemalanması aslında en başta kendi sivil geleneklerine zarar vermekte, eleştirememe hastalığı başlamaktadır. İktidara yapışanlar beraber döndükleri için çelişkili değişimleri eleştirmeyi unutmaktadır. Devlet ve sivil toplum ayrılığının önemini hiç önemsemeyenlere bunları anlatmak zor. Tarihte saygın din adamları ve cemaatların ilkesel olarak devlet görevi kabul etmemesi günümüzde unutulmuş tarihi bir vakadır. Cemaat üyesi devlette yer alsa bile bu ayrımı yapması gerektiği kendisine öğretilmelidir. Sivil toplum örgütleri devletle beraber var olmalı ancak devlete eklemlenerek, yapışarak, kaderdaş olarak bir gelecek inşa etmeye kalkışırlarsa her zaman en büyük kötülüğü en başta üyelerine, sonra devlete ve topluma yapmış olacaklardır.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRT“Birden dursun istersin seneler olunca mazi. Öyle bir geçer zaman ki…” 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeni gelen bakanlara “Hoşgeldiniz” yazısı… 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUİrfan Fidan’dan Akın Gürlek’e… 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZGüvenlik paradigması çağında Kürt Meselesi: Yeni statüko ve arayışlar 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYine yolsuzluk sorunu 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRVe siyasallaşan yargıda yeni eşik 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAÖzgür Önderlik – Özgür Rojava – Jin, Jiyan, Azadî... 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANDemirel’in köprüsünü sattırmam… Özal’ın köprüsünü sattırmam… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanEvrensel hukuk ilkesini rafa kaldırdığınızda neler olur? 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBir yakın takip hikayesi bizimkisi… 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP çok iyi bir şey yaptı 4.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasAmerika İran’a saldırır mı saldırmaz mı? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALKürt milliyetçiliği bilincini yok etmek istiyorlar… 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları



















































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
26.08.2020
26.08.2020
9.02.2018
5.02.2018
3.02.2018
25.06.2018
23.06.2018
18.06.2018
12.06.2018
11.06.2018