Serpil Çevikcan
Bayram tatilini geride bırakılan günlere bakıldığında nispeten sakin geçiren Türkiye’yi yine hareketli günler bekliyor.
Cumhur-başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD seyahatinin Suriye odaklı olası sonuçları, Fırat Kalkanı harekâtının sürmesi, FETÖ ve PKK’ya yönelik devam eden soruşturmalar, hazırlıkları süren kanun hükmünde kararnameler (KHK), muhalefetin kararnamelere yönelik açacağını duyurduğu davalar.
Özellikle KHK’lara yönelik iktidar ve muhalefet arasındaki görüş ayrılıkları da giderek derinleşiyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bayram öncesinde OHAL kapsamında çıkan KHK’larla, yürütülen bazı uygulamaların darbe dönemi uygulamalarını aratmadığını belirterek, “İlk kararname dışındaki tüm KHK’ları Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” demişti.
Kılıçdaroğlu, KHK’larla yaşanan mağduriyetlerin çok arttığını, konuyu Başbakan Binali Yıldırım’la da ele almak istediklerini de söylemişti.
Bu görüşmenin önümüzdeki hafta gerçekleşmesi bekleniyor.
Görüşmede Kılıçdaroğlu’nun KHK’larla işten çıkartılanlardan bir bölümünün haksız yere suçlandığını belirterek Başbakan’a liste sunması bekleniyor.
Hükümetin tavrı, KHK’lara yönelik açılacak davaların da kapsamını belirleyecek.
Muhalefetten gelen bu eleştirilere karşılık Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın, “KHK’lar için Anayasa Mahkemesi yolu kapalı. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bakacağı işler Anayasamızda belli” görüşlerini bu köşeden aktarmıştık.
Kaynak’ın bu açıklamalarına CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in verdiği yanıtlar dünkü gazetelere yansıdı.
Özel, KHK’ları Anayasa Mahkemesi’ne taşıma gerekçelerini şöyle açıkladı:
“Anayasa Mahkemesi’nin 3 kararı var. 1990, 1991 ve 2003 tarihli kararları. O kararlar; OHAL KHK’leri, OHAL ilan ediliş gerekçesi, süre ve uygulandığı bölge açısından denetlenir’ diyor. Memuriyetten, okuldan atmalar var. Kayyum atanan belediyelerden 4’ü FETÖ, diğerleri başka örgütler. Oysa OHAL’in konusu FETÖ. AYM’nin bu 3 kararı doğrultusunda başvuruyu yapacağız. Genel Başkanımız tekrar görüşecek, anlatacağız. Mağduriyetleri, yetki aşımından kaynaklı uyarılarımızı dikkate alırsanız o zaman AYM’ye gitmeye gerek kalmaz.”
İlk 5 madde
Başbakan Yardımcısı Kaynak, dün Kilis yolundayken arayarak, önceki açıklamalarına verilen bu yanıtı değerlendirdi.
Kaynak, “CHP’liler ilk KHK’ya taraftardı, ‘bu KHK’yı götürmeyeceğiz, diğer 7 KHK’yı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz’ diyorlar. Taraftar olduklarını söyledikleri 667 sayılı ilk KHK, şimdi itiraz ettikleri uygulamaların tamamını içeriyor. Bütün uygulamalar ve sonraki KHK’lar bu ilk KHK’ya dayanıyor” dedi.
Kaynak, 667 sayılı KHK’nın ilk 5 maddesindeki düzenlemelere dikkati çekerek, şu açıklamaları yaptı:
KHK’nın 1. maddesinde, “Kararnamenin amacı darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir” deniliyor.
KHK’nın 2. maddesinde, “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı belirlenen” ifadesi kullanılıyor.
KHK’nın 3 ve 4. maddesinde kapsam açıklanırken, “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen” ifadesine yer veriliyor.
Yurtdışına çıkış yasaklarının düzenlendiği 5. maddede, “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenler ile aynı gerekçeyle haklarında suç soruşturması veya kovuşturması yürütülenler” kapsamı çiziliyor.
Kaynak, CHP’nin karşı çıkmadığı ilk kararnamedeki kapsamı bu şekilde özetledikten sonra, “Biz darbe teşebbüsünün ardından FETÖ ile ilgili tedbirler aldık. Ancak Türkiye’nin çok yoğun bir terör problemiyle uğraştığı gerçeği söz konusu. Bu nedenle bilinçli olarak diğer terör örgütlerini de özellikle kararname kapsamına aldık” ifadelerini kullandı.
Anayasa izin vermiyor
Kaynak, CHP’nin eleştirilerine, “Ana muhalefet partisinin FETÖ dışındaki terör örgütlerine dokunulmamasını istediğini düşünmek istemem. ‘FETÖ dışındakilere hiçbir şey yapmayın’ diye düşündüklerini aklıma getirmek istemem” yanıtını verdi.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, sözlerine şöyle devam etti:
“Buradaki hassasiyetimiz elbette belli, yanlış her şey düzeltilecek. Ancak biz ilk KHK’ya dayanarak bu işlemlerin tamamını yaptık, yapıyoruz. Belki tartışılacak noktaları olabilir. Örneğin, belediyelere kayyum atanması belki tartışılabilir ama o belediyeler de yine ya PKK terör örgütünün eylemlerini destekleyen ya FETÖ bağlantılı olanlar. O nedenle bizim en başta OHAL kapsamında yaptığımız düzenlemelerin çerçevesinden bir sapma yok.”
Kaynak, KHK’ların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açılamayacağı tezinde de ısrarlı.
Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. maddesinin KHK’ları denetim kapsamı dışında bıraktığını söylüyor.
CHP’nin Anayasa’nın 15. maddesinde yer alan “OHAL söz konusu olsa da kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz” ifadesine dayanarak dava açmayı deneyeceğini ancak bu düzenlemenin KHK ile yapılan işlemleri engellemediğini savunuyor.
Mağduriyetlerin düzeltilmesinde kararlı olduklarını vurgulayan Kaynak, “Zaten biz OHAL kararı alırken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin belli maddelerini Fransa gibi askıya aldık. Ancak sözleşmenin temel değerleri bizim için de hâlâ sonuna kadar geçerlidir” dedi.
Bayramdan sonra KHK odaklı tartışmalar daha da alevlenecek gibi gözüküyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları








































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
26.05.2018
25.05.2018
23.05.2018
19.05.2018
16.05.2018
12.05.2018
9.02.2018
5.02.2018
2.02.2018
28.04.2018