Alper GÖRMÜŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Mart 2015’te “Dolmabahçe Mutabakatı”nı “doğru bulmadığını” ve bundan haberinin olmadığını açıkladı. Erdoğan, toplantıda Öcalan’ın 10 maddelik metninin yanı sıra hükümet tarafının başka bir metin okuduğunu, dolayısıyla ortada bir mutabakatın olmadığını söyledi. https://www.amerikaninsesi.com/a/erdogan-dolmabahce-mutabakini-dogru-bulmuyorum/2690354.html
Erdoğan gibi her şeyi kontrol ettiği bilinen bir liderin Dolmabahçe’deki toplantıdan haberinin olmadığını söylemesi şaşkınlıkla karşılandı, hatta bazı çevreler bunu inandırıcı bulmadı.
Nitekim bir süre sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı’nın toplantıdan haberinin olmaması diye bir şeyin söz konusu olmadığını, bütün gelişmelerin önceden, ayrıntılı olarak kendisine bildirildiğini açıkladı. https://tr.sputniknews.com/turkiye/201601291020536774-bulent-arinc-dolmabahce-mutabakat/
Erdoğan’ın Dolmabahçe toplantısına dair açıklaması, Çözüm Süreci’nin kışının başladığının ve yakında sona ereceğinin en güçlü işaretiydi. Fakat ondan önce, Dolmabahçe toplantısının hemen ardından Kürt siyasetinden de bu yöndeki karamsarlığı güçlendiren mesajlar gelmişti.
KCK adına konuşan Mustafa Karasu daha toplantının yapıldığı gün kadın, çevre vb. gibi devasa sorunları da içeren 10 maddelik talepler bütünü karşılanmadıkça PKK’nın silah bırakmayacağını açıkladı.
Yine aynı gün, Dolmabahçe’deki toplantının bitiminden dakikalar sonra HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Hükümetin Güvenlik Paketi’ndeki ısrarı”nı hatırlatarak, iktidarın barış çabalarında samimi olmadığını söyledi. https://www.cnnturk.com/haber/turkiye/demirtas-muzakere-surecini-dinamitleyecek-kadar-tehlikeli
KCK eşbaşkanları Cemil Bayık ve Bese Hozat 10 Mart 2015’te PKK’nın silah bırakmayacağını, bu kararın ancak Öcalan’ın da katılacağı bir kongrede alınabileceğini söylediler. https://bianet.org/bianet/siyaset/162910-kck-ocalan-gelmeden-silah-birakmayiz
17 Mart 2015’te Demirtaş grup toplantısında “Seni başkan yaptırmayacağız”ı üç kez tekrarladığı ünlü konuşmasını yaptı. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/231943/_Seni_baskan_yaptirmayacagiz_.html#
Erdoğan’ın Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını açıklaması Kürt siyasetinden gelen işte bu mesajları izlemişti. Aslında Erdoğan’ın süreçten soğuduğu ve Çözüm Süreci’nin akıbeti konusunda hükümetten farklı düşünmeye başladığı, 22 Mart’taki açıklamasından iki gün önce “Çözüm Süreci’ni izleme heyeti”yle ilgili olarak basında çıkan haberlere gösterdiği tepkiden de belliydi.
İzleme heyeti, sürecin daha şeffaf yürütülebilmesi için Kürt tarafının talep ettiği bir formüldü. 18 Mart 2015’te izleme heyetinde yer alacağı iddia edilen isimler basında yer alınca, Erdoğan 20 Mart 2015’te böyle bir heyetin oluşumuna karşı olduğunu açıkladı:
"Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum.” https://tr.sputniknews.com/politika/201503201014532236/
Erdoğan’ın izleme heyetine (20 Mart) ve Dolmabahçe Mutabakatı’na (22 Mart) karşı çıktığı günlerin arasında da (21 Mart) Öcalan’ın Diyarbakır’da okunan Newroz mesajı vardı. Öcalan PKK’yı silahsızlanma kongresini toplamaya çağırdığı mektubunda, sürecin ilerleyebilmesi için yeni bir koşul öne sürdü, bir hakikat ve yüzleşme komisyonunun kurulmasını istedi.
Tümü mart ayına sığan ve süreci zora sokan bu olumsuz gelişmeler, her iki tarafın da Kürt Sorunu’nu çözmek için ortaya koydukları iradenin epeyce zayıfladığının bariz göstergeleriydi. Sanki iki taraf da sürecin sona ermesini istiyor, fakat bunu başlatanın kendisi olmasını istemiyor gibiydi.
7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP yüzde 13 oyla büyük bir başarı gösterdi, AK Parti ise ilk kez tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayamadı.
Seçim sürecinde PKK, militanlarına eylemsizlik emri vermiş, HDP de kendisini silah dışı çözümün adresi olarak konumlandırmış, bunun altını sürekli olarak çizmişti.
Bu durumda Kürt seçmenin mesajı açıktı: Kürt Sorunu’nun çözümünü silahta görmediğini beyan ediyor, sorunu çözmek yerine yokuşa sürenleri de cezalandırıyordu.
Ne var ki bir süre sonra PKK’dan seçim sonuçlarını böyle okumadığını gösteren mesajlar gelmeye başladı.
İlk tepki, seçim sonuçlarının verdiği güvenle, PKK’nın yakında Öcalan’ın çağrısıyla silah bırakabileceğini açıklayan Selahattin Demirtaş’a KCK’nın cevabıyla geldi: KCK, “HDP’nin PKK’nın legal partisi olmadığı”, Öcalan’ın da “mevcut İmralı koşullarında böyle bir çağrıda bulunmasının mümkün olmadığı” gerekçeleriyle silah bırakma kararının sadece kendi uhdelerinde olduğunu açıkladı.
KCK, 11 Temmuz 2015’te ateşkesi bitirdiğini açıkladı.
Dört gün sonra, 15 Temmuz 2015’te KCK Eşbaşkanı Bese Hozat da Özgür Gündem gazetesine "Yeni Süreç Devrimci Halk Savaşıdır" başlıklı bir yazı yazdı ve “Serhildan" çağrısı yaptı.
20 Temmuz 2015’te Suruç’taki canlı bomba eyleminde Kobani’ye gitmek için bir araya gelen gençlerden 32’si hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Aynı gün Cemil Bayık halkı silahlanmaya, tünel ve siper kazmaya çağırdı.
Sonraki bir hafta içinde ve devamında basına çok sayıda çatışma ve saldırı haberi yansıdı. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra başlayan kanlı süreçle ilgili olarak zaman zaman manipülasyon iddiaları da öne sürüldü.
7 Haziran sonrası olaylarının içinde biri, Çözüm Süreci’ni bitiren olay olarak kayıtlara geçti: Ceylanpınar ilçesinde görevli iki polis, Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar sabaha karşı yataklarında uyurken öldürüldü.
PKK’ya bağlı Halk Savunma Güçleri (HPG) Basın İrtibat Merkezi'nden yapılan ve Fırat Haber Ajansı’nda yayımlanan açıklamada, "22 Temmuz günü bir Apocu fedai timi, Suruç katliamına misilleme olarak bugün sabah 06.00 sularında Ceylanpınar'da DAİŞ çeteleriyle işbirliği içinde olan iki polise karşı bir cezalandırma eylemi gerçekleştirmiştir" denildi.
24 Temmuz 2015’te TSK'ya bağlı jetler Kuzey Irak'ta PKK hedeflerine hava operasyonu düzenledi. Üç yılın ardından PKK’ya karşı gerçekleştirilen bu ilk askeri operasyon, Çözüm Süreci’nin de sonunu ilan ediyordu.
Yazarlar
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları

































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
21.07.2025
14.07.2025
23.06.2025
19.06.2025
17.06.2025
8.06.2025
1.06.2025
11.05.2025
8.05.2025
4.05.2025