Fehim TAŞTEKİN
+Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve analist Fehim Taştekin, IŞİD'in hapishane baskınını ve Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirdi. Taştekin'in Haseke'deki baskınla ilgili analizi şöyle:
Haseke’deki hapishane baskını IŞİD’in toparlanma, hücrelerini harekete geçirme, saldırı planlama ve yerelde nüfuz kullanma kabiliyeti açısından çarpıcı sonuçlar veriyor. IŞİD, Irak’ta tek seferde 500 militanını kurtardığı hapishane baskınlarıyla bu konuda deniyim sahibi. Hapishanenin bulunduğu mahalleye kadar Suriye Demokratik Güçleri ve Asayiş birimlerinin en az 12 kontrol noktası olduğu düşünüldüğünde baskın daha fazla analizi gerektiriyor. Günün sonunda SDG ve Asayiş kontrolü yeniden ele alarak krizi atlatacak olsa bile.
Kuşkusuz Türkiye’nin eş zamanlı Kobani ve diğer bölgelere saldırıları ile IŞİD’in baskını arasında paralellikler kurulabilir. Kürtlerin Temmuz 2012’de kanton sistemiyle demokratik özerklik modelini inşa etmeye başladığı andan itibaren Türkiye önce müttefik saydığı cihatçı grupları ve ÖSO unsurlarını bu projeye son vermek için kullandı. Sonra IŞİD’in Kürtlere saldırılarının önünü açtı. IŞİD üyelerinin Türkiye’yi en güvenilir çekilme alanı olarak görmelerinin arkasında da Kürt karşıtlığıyla oluşan birbirini gözetme hali etkili. Bu ilişki bugün de değişmedi.
Fakat Türkiye’nin arz ettiği durum IŞİD ve onu var eden koşulları anlamak için yeterli değil.
- Evvela IŞİD İslam dünyası içinde fikren ve ahlaken tam anlamıyla mahkum edilmedi.
- İkincisi IŞİD ile mücadele eden koalisyon tutarsızlık içinde.
- Kürtler de 50 ülkeden IŞİD üyelerini ellerinde tutarken bunun uluslararası alanda özerklik projesine tanınma getireceği gibi karşılığı düşük bir beklentiyle hareket etti.
- Gerçek şu ki bu hapishaneler başından beri patlamaya hazır bomba. Ayrıca IŞİD için bir ‘dava’ nedeni haline geldi. Hapishaneler ve kamplarda insanlar yargılanmadan yıllarca tutulduğunda potansiyel olarak tehlikeli bir dönüşüm geçiriyor.
- Uluslararası toplumun tavrının çok sorumsuzca olduğunu söylemek mümkün. Bunları almayalım, parasını verelim Kürtler baksın gibi ucuz bir politika güttüler.
- IŞİD açısından bu baskın büyük kayıplarla sonuçsuz kalsa da yarattığı etki önemli. Bunu dağılan üyelerine bir umut mesajı olarak kullanacaktır ki yayın organlarında cihadın başarısı olarak bunun propagandasına başladılar.
- IŞİD’le savaşa dürüst yaklaşmayan, bunun arz ettiği tehlikeyi hafife alan ya da kendinden uzak tutacağını zannederek sorumluluktan kaçan bütün aktörler yanılıyor. Hapishane baskını bu yanılsamanın bir neticesi aynı zamanda.
UKRAYNA KONUSUNDA AVRUPA İLE ABD ARASINDA ÇATLAK VAR
Ukrayna'da Avrupa'daki ana aktörlerle ABD ve İngiltere'nin başını çektiği blok arasındaki çatlak giderek belirgin hale geliyor. Almanya'da hükümet kaynaklarının medyaya yansıyan değerlendirmeleri Berlin'deki yaklaşımın şu olduğunu gösteriyor: ABD ve İngiltere Ukrayna'da Rus işgal tehdidini abartarak alarm verdirmeye çalışıyor. Bu doğru değil. ABD'nin evvela Avrupa'ya operasyon çektiğini düşünenler biraz daha öne çıkmaya başladı. Bu hafta ABD, Rusya'nın taleplerine yanıt verirse şubat ayı içinde iki ülke dışişleri bakanları tekrar buluşacak. Haftalar alacak bir gerilimli süreç bekleniyor. Müzakere sürecinde taraflar masayı güçlü tutmak için sahayı tahkim eden yaklaşım sergiliyor. Bu da müzakere sürecinde gerilimin savaş olacakmış gibi devam edeceğine işaret ediyor.
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRT“Birden dursun istersin seneler olunca mazi. Öyle bir geçer zaman ki…” 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları




































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
28.01.2026
20.01.2026
12.01.2026
5.01.2026
30.12.2025
26.12.2025
15.12.2025
8.12.2025
26.11.2025
11.11.2025