Hasan Bülent KAHRAMAN
Türk Siyasetinin Yapısal Analizi isimli kitabımın 4. cildini bir gün yazarsam (hele şu 3. cildi bitirip, elimden çıkarayım...) daha ayrıntısını elbette inceler, araştırır şimdi öne sürüldüğü gibi Ak Parti'nin bir 'Amerikan projesi' olarak kurulup kurulmadığını bütün nesnelliğimle yazarım. Şimdilik öyle bir kanaate sahip değilim. Nedenini belirtmeden önce bir saptama daha yapayım. Bu iddiayı öne sürenler ABD bağlantısıyla yetinmiyor. İngiltere ve İsrail de 'Ak Parti projesine dahildir' diyorlar.
Ben Ak Parti'nin kurulduğu günleri de iktidara geldiği günleri de soluk soluğa yaşadım. O günlerde Ak Parti'yi nasıl değerlendirdiğim Radikal gazetesinin arşivlerinde mevcuttur.
O yılları anımsayarak, hayır, bir ABDİsrail- İngiltere projesi değildir, Ak Parti derim. Kendisine ait bir tarih içinden, sosyolojik oluşumları dikkatle izleyerek ve kendisini evrilten çekirdek bir kadronun vizyonuyla oluşmuştur. RP-FP dönemlerini anımsayanlar (MSP dönemini bile geçiyorum) bu oluşumun nasıl şekillendiğini bilecektir. Hele 1999'da Öcalan'ın ortada hiçbir ön gereklilik yokken Türkiye'ye iade edildiği, Fethullah Gülen'in ABD'ye gittiği yılda, Erdoğan'ın hapsedildiği, 'muhtar bile olamaz' diye değerlendirildiği anımsanırsa bu iddia bütün bütüne çürür.
O kadar ki, 2002'de İsmail Cem- Kemal Derviş ve Hüsamettin Özkan'ın kurduğu ve akamete uğrayan hareketi de kendime göre içinden izliyordum. (Cem'le sayısız defa telefon görüşmesi yapmıştım.) O sene DTP'nin başına Mehmet Ali Bayar geçmişti. Yaz aylarındaydık, seçime gidiyordu Türkiye. Yazılarımda Ak Parti'nin iktidara geldiğini defalarca yazdım. DYP- Anap- MHP'nin baraj altında kalacağına dair öngörüm yoktu ama Ak Parti birinci parti olacaktı. Böyle 'ABD projesi' mi olur?..
Bu iddia sonradan ortaya atıldı. Erdoğan'ın ve diğer yetkililerin ABD'ye yaptığı yolculuklar çok söz konusu edildi. Kemalist çevreler bu yaklaşımı çok işledi. Ama sonradan o ziyaretlerinde ABD yetkililerinden randevu almakta bile zorlandıkları ortaya çıktı. Fehmi Koru üstadımız bu konuda dünya kadar yazı yazmıştır.
Beni bunların hiçbiri ele almak istediğim ana mesele kadar ilgilendirmiyor. O mesele şudur: 60'lı yıllardan bu yana siyaseti izlerim ve her dönemde iktidar partisi için 'ABD projesi' iddiası ortaya atılmıştır. Demirel 1964'te AP'nin başına geçti, 'Morrision Süleyman' lakabı verildi ve bir ABD projesi olduğu iddia edildi. Türkiye solu, tarihsel diyeceğim özgüven eksikliği içinde bu kolay açıklamayla meseleyi hemen halletmişti. Keşke her şey bu derecede basit olsaydı. Oysa, elbette ABD Türkiye'de kimin iktidar olacağıyla ilgilidir ve karmaşık mekanizmalar vardır ama o istedi diye, değil Demirel kimse o mevkie demokratik seçimle gelemezdi.
Şimdi İngiltere de işin içine katılınca daha bir gülümsedim. Çünkü Kemal Tahir'den başlayarak gene bir kuşak sol ve bu defa sağ çevre Türkiye'deki Bağımsızlık Savaşının ve Mustafa Kemal'in kendisinin bir İngiltere projesi olduğunu öne sürdü.
ABD 70'lerde darbeler yaptı. İktidarları devirdi. Mesela Allende'yi katletti Şili'de. Ama böyle demokratik şekilde, sosyolojik yapıyla bütünleşmiş bir iktidarı hiçbir yerde tayin edemedi. Edemez de. Türkiye için bunu bu basitlikte söylemek bir hakarettir ülkeye.
Bunlar dünyanın 'monistik' (tekçi) ve 'monucausal' (tek nedenli) açıklamalarıdır. Bizim eski bir hastalığımızdır. Ve galiba şifası yoktur...
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.08.2025
18.08.2025
17.07.2025
20.06.2025
13.05.2025
5.05.2025
6.03.2025
26.02.2025
13.02.2025
6.01.2025