Hasan Bülent KAHRAMAN
Türkiye Suriye'ye bir müdahaleye mi hazırlanıyor?
CIA Başkanı geldi, Başbakan'la görüştü. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu dinliyorum, neredeyse müdahale için başlangıçta koydukları koşulların oluştuğunu, kitle katliamlarının başladığını, ağır silahların kullanıldığını söylüyor. Türkiye bakımından bir başka önemli nokta, gelen mülteciler.
Akın akın geliyorlar.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan devrede. Batı ülkeleri Suriye'yle ilişkisini kesti.Time dergisi Suriye konusunu kapak yaptı. Müdahalenin altyapısı veya "çevre koşulları", ideolojik zemini hazırlandı.
Bu görüntü içinde artık bir müdahale olmayacağını beklemek safdillik gibi. Kaldı ki, Esad askeri üstünlüğü ele geçiriyor. Bir süre sonra örgütlü ve askeri muhalefeti susturacağı belli oldu.
Türkiye'nin Suriye'de bir savaşa girmesi, iki ülke arasında yayılan ve yaklaşık 1000 km'ye uzanan sınırı bir şart olarak kullanması, oradan içeriye bir derinlik yaratacak şekilde ilerlemesi sorunlu bir konu. ABD'nin bütün taleplerine rağmen Başbakan'ın bu gelişmeye direndiği anlaşılıyor. En azından hükümet içinde bu konuda bir ayrışmanın olduğu su yüzüne çıktı.
Aysel Tuğluk'un önceki gün Taraf'ta yayınladığı yazı bu nedenle önemli. Tuğluk, çok kötü yazılmış, tekrarlar içinde boğulmuş yazısında, eğer doğruysa söyledikleri, bir manipülasyon veya bir mizansen değilse, çok önemli iki şey söylüyor.
Bir, diyor ki, Kürtler bölgede yayılıyorlar, harekete geçtiler, demokratik özerkliklerini elde etmek aşamasındalar. Bu, bütün OD için geçerlidir. O noktaya artık erişilmiştir. Suriye'deki boşluk bu maksatla kullanılmaktadır, kullanılacaktır.
İki, işte diyor, bunu gören çevreler, adını da koyuyor Cemaat ve Gülenmüdahale yanlısı hareket etmeye başladı. Başbakan'ı bu maksatla zorladılar. FakatErdoğan direndi. Onun üstüne düğmeye bastılar, Fidan olayı patladı, onunla Başbakan'a mesaj gönderdiler. Yani yakın dönemde patlayan olayların arkasında Suriye-Kürt meselesi var, Tuğluk'a göre.
Buradan bir çıkarsaması var yazarın: Öcalan, bu aşamada Erdoğan'la birlikte hareket etmek istiyor. Bunun sinyallerini vermiş. Biz ikimiz bu işi demokratik bir çerçevede çözer, Türk-Kürt beraberliğini sağlayabiliriz. Tuğluk, şu aşamada başka bir seçenek yok, çünkü bahara evrildiğimiz şu günlerde sert bir müdahale iki taraf için de yıkım olacaktır diye ekliyor.
Tuğluk bu yazısında, bilhassa Öcalan konusunda bir gerçeği mi söylüyor yoksa bir şaşırtmacanın mı içinde, bilemem; ama gidişata bakılırsa ve bilhassa Suriye müdahalesinin kapıya dayandığı, bunun da gerçekten Kürtlere ayrıca zarar vereceği düşünülürse, söyledikleri bir plan izlenimini uyandırıyor, her plan gibi temenniler var içinde.
Ayrıca tümden yanlış değil söyledikleri. Türkiye, 2014'e giderken Kürt sorununu çözmek zorunda. İç barışını sağlamayan Türkiye'nin asker vesayetinden kurtulması imkânsız görünüyor. O barışın nasıl sağlanacağı belli değil ama Öcalan'ın talebi belli: Suriye'ye müdahaleden kaçın!
Bu talebin özü bana göre yüzde yüz doğrudur. Ama maliyeti ABD'yle zıtlaşmaktır. Öcalan acaba bu kozu oynuyor, Erdoğan'ı ABD ile ters düşürmek istiyor ve o boşluğu kullanmaya mı niyet ediyor? Niçin olmasın? Bu değilse niyeti o zaman geriye bir tek şey kalıyor, Kürtlerin, bu ABD-Türkiye zıtlaşmasını ve ondan doğacak kaybı karşılayacak biçimde kazanç hanesine yazılacak bir hamle yapmasıdır.
Bekliyoruz!
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.08.2025
18.08.2025
17.07.2025
20.06.2025
13.05.2025
5.05.2025
6.03.2025
26.02.2025
13.02.2025
6.01.2025