İlhami IŞIK
Birilerini ihanet etmekle suçlayabilmeniz için ya da birilerinin hain olduğunu yüksek sesle söyleyebilmeniz için elinizde neredeyse herkesin ‘evet’ diyebileceği iki değerli veri olmalıdır. Meşru ve yasal sebeplere dayanmadan hiç kimse, hiç kimseyi ihanet etmekle ya da hain olmakla suçlayamaz. İhanet ve hain suçlaması hem meşru hem de yasal olmak zorundadır. Öyle canımız istedi diye ya da canımızı sıkan her olguyu, her davranışı, her itiraz ve eylemi ihanet ile suçlamak, faillerini hain diye damgalamak aklın ve ahlakın kabul edeceği davranışlar değildir.
Bir önceki yazıda kaba hatlarıyla ihanet ve hain olma durumlarının meşru ve yasal çerçevesini çizmiştik. Bu çerçevenin dışındaki her söylem ya da iddia sadece kendi kendisiyle çelişmez aynı zamanda toplumsal dokunuzu tahrip ederek, çok ihtiyaç duyduğumuz karşılıklı güven duygularını da ortadan kaldırır. Birlikte yaşamın en temel ilkesi güvendir. Hatta toplumun kurucu ilkelerinden biri belki de en başta gelini güvendir.
Birbirimize güven duymadan aynı toplumsal ilişkinin bir parçası olamayız. Güvenin kaynağı öteki ile aynı meşruiyet ve yasallık içinde olduğumuza inanmaktır. Dolayısı ile hem meşruiyet zeminlerini aynı duygu ve aynı ihtiyaç için özenle korumak, hem de yasal eşitliğe aynı gönüllülük içinde biat etmek esastır.
Her birimiz kendi toplumsal pratiğimizin toplam sonuçları ya da başka bir deyimle ürünleriyiz. Kişiliğimiz, karakterimiz ve fikirlerimizin kaynağında bizzat her birimizin toplumsal pratiği vardır. Bir bakıma bizi birbirimizden farklı kılan da budur. Duyularımıza çarpıp zihnimizi harekete geçiren dış uyarıcıların “bizce algısı” bir bakıma ‘’biricikliğimizin” de yegane sebebidir.
Biz kendi pratiğimiz içinde oluşuruz ama bizi niteyeleyen tüm diğer şeyleri “ötekilerden ödünç alırız”. Ötekiler bir bakıma bizim aynamızdır. Onların sayesinde ne olduğumuza karar verir ve kendimize ilişkin nitelikleri içselleştiririz.
Şimdi soru şudur? Bizim için hayati önemdeki ötekileri, nasıl olur da bir çırpıda toplumsal bünyemizin dışına atmak için kolayca ihanet etmekle suçlar ve hain damgasıyla siyasal varlıklarına son vermeye çalışırız? Sırf bizden farklı düşünüyor diye, sırf bizden farklı arzulara sahiptir diye, sırf bizden farklı bir hayat tarzına gönül düşürmüş diye birilerini ihanet ile suçlamak, hain diye niteleyip hayatını cehenneme çevirmek asla kabul edilemez.
Bir söylem, bir retorik olarak ihanetin sınırlarına işaret etmek ile bizden farklı düşünenlerin, o sınırları aşıp, hainleştiğini söylemek aynı şey değildir. Siyasetin toplumu aşırı politize ettiği dönemlerde, söylem düzeyinde böylesine zorlamalara başvurulabilir. Bu durumda bile bu söylemin son derece tehlikeli olduğunun bilincinde olmak gerekir.
Burada önemli olan şey ya da dikkat edilmesi gereken şey; bu kavramları doğru ve yerinde kullanmaktır. Her farklı düşünen kişi hain değildir. Her farklı eylem biçimi ihanet olarak adlandırılamaz. Hiçbir ayırım gözetmeksizin toplumdaki her bireye yönelmiş silahlı şiddet ve hepimizin rızası hilafına iktidarın darbe yolu ile gasp edilmesi eylemleri ile eylemcileri hiç kuşkusuz ihanettir, haincedir.
Sonuç yerine; farklı düşünmenin ihanet olmadığını 15 Temmuz onur gününde hep beraber gördük ve yaşadık ve ihanetin de ne olduğuna hep birlikte tanık olduk.
Yazarlar
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları

































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
1.12.2025
25.10.2025
28.09.2025
14.09.2025
9.09.2025
1.09.2025
23.08.2025
10.08.2025
23.07.2025