Mehmet TIRAŞ
MHP, AKP’nin nasıl iktidara gelmesinin yolunu açan bir parti olarak tarihe geçti ise; 1 Kasım seçimlerinde de, 7 Haziran seçimlerinde iktidarı kaybeden AKP’yi tekrar ayağa kaldırarak, AKP’nin kara gün dostu olduğunu kanıtlamış oldu.
MHP 2002 yılında DSP ile koalisyon ortağı oldukları hükümeti, daha normal seçimlerin yapılmasına 16 ay var iken, aniden Bursa’da parti kurullarına danışmadan Devlet Bahçeli erken seçim istedi ve koalisyonu bitirdi.
AKP’de 2002’de girdiği ilk genel seçimde oyların yüzde 34’nü alarak, parlamentonun sandalye sayısının yüzde 65’ne sahip olmuş, CHP yüzde 18 ile parlamentoya giren ikinci parti olurken;Devlet Bahçeli eştiği kuyuya düşerek; MHP,DSP,DYP VE ANAP barajı aşamayarak parlamento dışı kaldı.
Devlet Bahçeli’nin siyasi öngörüzlüğü ve tek başına karar alması hep hüsranla sonuçlanmıştır.
7 Haziran Seçimlerinin sonucu AKP’nin 13 yıllık iktidarına halk son verirken, muhalefete de koalisyon iktidar fırsatı vermesine rağmen;yine devreye giren Devlet Bahçeli,iktidardan düşen AKP’nin siyasette cansuyu olarak, muhalefetinde koalisyon hükümeti kurmasının önünü keserek, AKP’nin gizli müttefiki olduğunu kanıtlamış oldu.
Erken seçime giden süreci Bahçeli TBMM başkanlığını AKP’ye vererek seçimi hızlandırmış, muhalefeti de Erdoğan’a bloka ettirmekle kalmadı, Erdoğan’ın elini güçlendirerek iktidardan düşen Erdoğan’ın elinden tutarak ayağa kaldırdı.
1 Kasım Seçimlerinin en başarısız partisi tartışmasız MHP’dir; yüzde 16’dan yüzde 4 puan kaybederek yüzde 11.9’a düşmüş ve tam 2 milyon oy kaybederken;milletvekili sayısını 80’den 40’a indirmiş,58 ilde milletvekili çıkartamayan, marjinal bir parti konumuna getirirken, Erdoğan’ın Başkanlığa giden diktatörlüğünün yolunu açmakta, geçmişte olduğu gibi yine Devlet Bahçeli’ye nasip olmuştur..
MHP sadece Erdoğan’a muhalefet ediyormuş gibi gözükürken; HDP’ye oy veren 6 milyon seçmene Devlet Bahçeli hakaret ederek ‘hain’ demesi, HDP’nin meclisteki sırasını gri alan olarak görmesi, bu da yetmezmiş gibi; Erdoğan ile HDP’yi terör örgütünün uzantısı diye kamuoyuna lanse etmesi; Erdoğan’ın iktidar rekorunu yine Erdoğan’a kırdırarak ekarte ettirdi.
1 Kasım seçimlerinin galibi tartışmasız AKP’nin büyük bir zaferiyle sonuçlandı, aldığı oy da yüzde 49.4.
İki seçmenden birinin oyunu aldı AKP.
Başta şunu belirtelim hiçbir araştırma şirketi ve siyasetçi bu seçim sonuçlarını bilemedi ve kısacası çuvalladı.
Peki beş ayda ne değişti de AKP oylarını yüzde 40’dan yüzde 49’a çıkardı.
7 Haziran seçimlerinde iktidardan düşen AKP’e karşısında yüzde 60 bir muhalefet ortaya çıkmasına rağmen, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin daha seçim gecesi her türlü koalisyona ve özellikle de HDP’yi yok sayması, siyasetin çözüm olacağı yerde umutsuzluk yayması; Erdoğan’ın istemediği kurulacak koalisyonun da önünü keserek ve parlamentoyu beş ay çalıştırmayarak AKP ile ittifak yapması sonucu; tekrar AKP’yi yeryüzünde rastlanmayan bir seçim başarısıyla Erdoğan’ı tekrar iktidara taşıdı.
AKP’yi tek başına MHP’e iktidara taşımadı, PKK’da MHP kadar AKP’nin iktidar olmasında payı var.
Nasıl oldu bu?
PKK,HDP’ye ne alan açtı ne zaman tanıdı ne de, HDP’nin kamuoyuna kendini anlatması için fırsat verdi..
HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bize verilen emanet oyları biliyoruz, onları mahcup etmeyeceğiz demesine,hemen Kandil’den yanıt geldi ne emanet oyu, bunu nereden çıkarttınız diye,ilk fırçasını bastı HDP’ye..
Kandil HDP’nin seçim başarısı bizim başarımızın sonucudur demeye getirdi ve meşru zeminde kabul edilmeyecek bir anlayışla, Kandil,HDP’nin üstünde olduğunun fotoğrafını verdi kamuoyuna.
IŞİD’in Suruç katliamına karşılık ,PKK’nın Ceylan pınarda iki genç polisi, polis lojmanlarında uyurken kafasına kurşun sıkarak öldürmesi ve üstlenmesi çatışmanın fitilini ateşlerken;HDP’yi özellikle batı da çok zor duruma düşürdü,meşruluğu yok sayılmalı gibi terörle özdeşleşir tartışmalara neden oldu.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş;PKK’ya çağrı yaparak silahla bu işin çözülemeyeceğini,PKK sınırsız ateş kes ilan etmeli ve bize fırsat tanımalı,alanımızı genişletmeli çağrısına çok sert yanıt verdi Kandil;”sen işine bak, silah bizim işimiz diyerek” HDP’nin söylemlerinin içini boşaltarak,AKP’e ile MHP’nin kucağına atarken,Kürt sorununu yok , terör sorunu var diyenlerin ekmeğine yağ sürdü.
IŞİD’in toplu Suruç ve ANkara canlı bombalı katliamlarını ne kadar IŞİD yapsa da; PKK’nın işi gibi kokteyl terör eylemi olarak kamuoyuna anlatıldı,Erdoğan bu terör eylemlerini PKK,IŞİD,El Muhaberat (Suriye istihbaret örgütü) ve Dev- Sol gibi örgütlere yükledi,IŞİD’e ortak suç örgütleri aradı.
PKK ile çatışmada hayatını kaybeden askerlerin Ve polislerin cenazeleri ülkenin batısında toplumsal gerginliklere ve olaylara dönüştü..
Onlardan birisi 7-8 Eylül’ de HDP’nin başta genel merkez binası olmak üzere tüm il ve ilçe örgütlerine silahlı, sopalı saldırılara hatta ateşe vermeleri, Kürtlerin iş yerlerinin yakılması,Kırşehir’de Gül Kitap evinin MHP ve AKP gençliğinden oluşan derin devlet organizeli Kürtlerin yaşadığı il ve ilçelerde terör estirilirken; HDP’nin propaganda alanını da daralttı hatta bitirdi demek daha doğru olur. HDP eşittir PKK’dır gibi algı toplumda karşılık gördü.
7-8 Eylül olayları HDP’nin meşru alanda siyaset yapmasının önünü kesen bir olaydı.
Erdoğan’ın diktatörlüğünün yolunu açan ve AKP’nin iktidara uzanmasını MHP ve PKK’nın yanlış politikaları taşıdı.
PKK neredeyse HDP’yi parlamento dışına itmişti,HDP’inin imdadına yurt dışı oyları yetişti ve futbol tabiriyle HDP’e direkten döndü.
AKP’nin seçim kazanmasında ekonominin payı küçümsenemez,seçimlerde ekonomi belirleyici bir faktördür.
Bundan sonra neler olacağını söylemeye gerek var mı?
Eğer Erdoğan bu dil ve kutuplaştırıcı bir anlayışını sürdürür,yargıyı yürütmeden çıkartmaz,hukuksuz bir şekilde medyaya ve muhalif olanlara operasyonlardan vaaz geçmez,güçler birliğini yok saymaya devam ederse,geçmişi arar bir duruma düşeceğimizi bilmek için kain olmaya gerek yok.
AKP’e yolunu değiştirmez Erdoğan’ın kıskacından çıkmazsa, çıkacak gibi de gözükmüyor; bizi bekleyen tehlikeyi söyleyelim o zaman: ”ülkenin geleceği Mısır’da seçimle iktidara gelen Müslüman Kardeşlerin Partisi (İHVAN) ve onun lideri Mursi’nin evrensel değerleri yok sayması ve toplumu ikiye bölmesi sonucu, askerlerin yaptığı darbeyle ülke yönetimine el koymasını hatırlatıyor.”
Dileriz böylesi bir askeri darbeyle karşılaşmayız ama Erdoğan’ın hukuk tanımaz uygulamaları darbecilerin iştahını kabartıyor ve AKP’e darbecileri haklı çıkartan yolda gidiyor.
Bu ülkenin 55 yıllık askeri bir darbe geleneği olduğunu da kimse unutmasın!.
İşte dakka bir gol bir.
Nokta Dergisi Genel Yayın yönetmeni Cevheri Güven ile Yazı İşleri müdürü Murat Çapan’ın 3 Kasım 2015 tarihinde tutuklanması felaketin işaretlerini vermiyor mu?
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
26.01.2026
19.01.2026
12.01.2026
5.01.2026
29.12.2025
22.12.2025
15.12.2025
8.12.2025
1.12.2025