Orhan Kemal CENGİZ
Erdoğan'ın yayımladığı taziye mesajı büyük bir ezberin bozulması yönünde atılmış cesur ve önemli bir adımdır.
Yazının başlığı
Barış Bıçakçı’nın şu an tam karşımda duran ama bir türlü başlayamadığım kitabından geliyor. Bugün yazı yazmaya oturduğumda kitap yine gözüme ilişti. Romanın ne anlattığını bilmiyorum ama başlık içinde bulunduğum ruh halini ve belki de Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu harikulade bir şekilde özetliyor.
Başbakan Erdoğan Türkiye tarihinde ilk defa, bu topraklarda hayatını kaybeden Ermeniler için bir taziye mesajı yayımladı. Ermeni meselesini bu ülkenin vicdanını yitirmesinin ve binbir türlü musibetin başlangıcı olarak gören birisi olarak, bu mesajı asla küçümseyemem.
Bu mesajın 2015 için bir ön alma girişimi olduğu, Erdoğan’ın kaybettiği uluslararası itibarını geri kazanmak için attığı bir adım olduğu gibi açıklamaları da çok önemsemiyorum. Bir siyasetçinin attığı adımlar mutlaka ki, siyasi motivasyonları, stratejik hesapları içerir. Altında yatan sebepler her ne olursa olsun, Erdoğan’ın yayımladığı taziye mesajı büyük bir ezberin bozulması yönünde atılmış cesur ve önemli bir adımdır. Önüne 'ama', 'fakat' falan gibi kelimeleri koymadan takdir etmeyi gerektirir.
İşte büyük çaresizliğimiz de tam burada başlıyor. Bu tabuyu yıkan Erdoğan, Berkin Elvan’ın annesini kalabalıklara yuhalatanla aynı kişi. Bu ezberi bozan kişi, Türkiye mozaiğini sayarken Kürt, Türk, Çerkez diye başlayıp Ermeni, Rum kelimelerini ağzına almayan bir başbakan. Bu kişi, bugün bu attığı adıma 'bravo' dediğimizde, yarın 1 Mayıs'ta, sadece barışçıl gösteri hakkını kullanmak için Taksim’e çıkanları dövdürtüp, o 'bravoyu' fitil fitil burnumuzdan getirecek olan insan aynı zamanda...
Bizim büyük çaresizliğimizin pek çok bileşeni var. Bu bileşenlerden bir tanesi de 'muhalefetin' tutumu. İşte bakın Erdoğan’ın 1915 mesajı karşısında MHP ne diyor? CHP nasıl, zifiri karanlıkta gözüne far tutulmuş tavşan gibi kaskatı kesiliyor. Tıpkı Kürt sorunu konusunda atılan adımlarda olduğu gibi, Türkiye’nin bu en kadim sorununda da söyleyecek bir sözleri yok, tuğlanın üzerine koyacak bir tanecik tuğlaları yok.
Kürt ve Ermeni meselesi gibi, Türkiye’nin üzerine giydirilmiş deli gömleklerinin düğmelerini açan Erdoğan, öbür taraftan internet, HSYK, MİT yasası gibi yeni prangaları ayağımıza takmaya çalışıyor. Yolsuzluk iddialarını örtbas etmek için hukuk sisteminin ümüğünü sıkıyor.
Kürt ve Ermeni meseleleri gibi deli gömleklerini bu ülkenin üzerinden çıkaracak başka bir aktör yok diye; ayaklarımıza takılan bu yeni prangalara; demokrasi diye bir tek adam rejiminin dayatılmasına; hukukun ayaklar altına alınmasına göz mü yumalım?
Bu ülke yüzyıldır rehinesi olduğu bazı sorunların cenderesinden kurtulacak diye, demokrasiyi ve hukuku mu rehine verelim bu sefer de?
Ama ben her şeye rağmen, 1915 tabusunun kırılması için attığı bu adımdan dolayı Erdoğan’a samimiyetle teşekkür etmek istiyorum. Bu topraklarda binbir zulüm görerek yaşamını yitiren Ermeni kardeşlerimize dilediği taziyenin, onların ruhlarını bir nebze de olsa rahatlattığı düşüncesiyle teselli buluyorum.
Bizim büyük çaresizliğimizden de yakın bir zamanda çıkış görmüyorum...
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.05.2023
17.04.2023
28.05.2022
13.10.2021
9.09.2021
30.12.2020
23.12.2020
21.12.2020
15.12.2020
3.02.2020