Pelin CENGİZ
Yunan mitolojisindeki Sisifos efsanesini bilirsiniz, efsaneye göre Sisifos tanrılar tarafından çok ağır bir kayayı dağın tepesine çıkarmak üzere cezalandırılır. Sisifos, çaresizce kayayı dağın tepesine doğru çıkarmaya çalışır ve tam dağın tepesine ulaşacakken kaya tekrar aşağı yuvarlanır. Sisifos, kayayı tekrar tepeye çıkarmak üzere çaba gösterir, ancak kaya hiçbir zaman dağın tepesinde durmaz, mücadelesi de böyle sürer gider.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Le Monde gazetesine verdiği röportajda, Yunanistan’ın durumunu büyük bir kayayı dağın tepesine yuvarlamaya mahkûm olmuş Sisifos’a benzeterek, “Biz taşı yerinden oynatmayacağız” diyor.
Yunanistan’ın girdiği borç sarmalından kurtulmak üzere IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka ile yaptığı ilk borç anlaşmaları 2010 yılının ilk aylarına denk düşüyor. Yunanistan’ın kredi notunun rating kuruluşlarınca art arda düşürüldüğü, Alman ve Yunan 10 yıllık tahvilleri faizleri arasındaki farkın 1000 puanı geçtiği bu dönemde, Troyka, özelleştirme, varlık satışları ve kamuda küçülme karşılığında Yunanistan’a yarım etmeyi kabul etti. Ondan sonra da zaten ülkede acı reçetelere tepki olarak protestolar, grevler ve intihar haberleri eksik olmadı.
SYRİZA, Yunan hükümetlerine dayatılan kurtarma paketlerinin koşullarının ülkeyi giderek daha fazla yoksullaştırdığı, işsizliği tırmandırdığı ve üstelik ülkenin borç yükünü de azaltmadığı görüşünde. Birkaç kez borçlarının bir bölümünün silinmesine rağmen Yunanistan’ın hâlâ 320 milyar euro civarında borcu var. Bu da Yunanistan’ın GSYH’sının yüzde 175’ine denk geliyor.
Malum, SYRİZA’nın zaferinin ardından Alexis Tsipras, Troyka ile asla masaya oturmayacaklarını, uluslararası kuruluşların kurtarma paketi karşılığında dayattığı kemer sıkma önlemlerine son vereceklerini kesin bir dille ifade etti.
Troyka’nın Avrupa sahnesinde, başta Yunanistan olmak üzere borçlu ülkelere acı reçeteleri dayatması devam ederken, bir yandan da Troyka’nın yapısına ve uygulamalarına ilişkin tartışmalar yapılıyordu. Örneğin, Lahey Adalet Divanı’nın bu konuyla ilgili çekinceleri de epeydir Avrupa’da biliniyordu. Lahey Adalet Divanı, özellikle Avrupa Merkez Bankası için “hem AB’ye üye ülkelerin borç sorununun tarafı hem de yargıcı olarak bu süreci yönetemez” diyordu. Tabii, aynı durum haliyle IMF için de geçerli.
Troyka meselesi giderek çıkmazda. Nitekim, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, Troyka’nın kaldırılabileceğini ve yerine alternatif çözüm getirilebileceğini düşünüyor. Juncker, geçen yıl göreve geldikten sonra yaptığı bir açıklamada, “İleride Troyka’nın yerine, demokratik açıdan daha meşru, daha fazla hesap sorulabilir, hem ulusal düzeyde hem de Avrupa düzeyinde daha fazla parlamenter denetime tabi olacak bir yapı oluşturabilmeliyiz” ifadelerine yer vermişti.
Juncker’in bu açıklaması, Tsipras’ın elini güçlendirecek bir veri olarak nitelendirilebilir. Avrupa için, gelecekte reform ve mali destek paketlerinin sadece mali sürdürülebilirliği değil aynı zamanda toplumsal etkileri de içermesi önemli olacak.
Diğer yandan, Varoufakis de, Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile yaptığı görüşmenin ardından, bugüne kadar alınan kurtarma paketi kredisinin koşullarını Troyka yerine Euro Bölgesi liderleriyle görüşeceklerini, borçların bir kısmını da sildirmeye çalışacaklarını kaydetti ve ekledi: “Çürük temeller üzerine kurulmuş Troyka ile çalışmayacağız.”
12 Şubat’ta AB Liderler Zirvesi var. Tsipras’ın burada Angela Merkel ile görüşmesi muhtemel. 16 Şubat’ta ise AB Maliye ve Ekonomi Bakanları toplantısı ECOFIN var. Bu toplantılarda Yunanistan’ın hangi taleplerinin karşılanabilir hangilerinin karşılanamaz olduğu masaya yatırılacak. Yunanistan mayısa kadar mali durumla ilgili bir çözüm bulmayı ve o zamana kadar da yeni kredi istemeyeceklerini belirtiyor.
Sisifos’un kayasına şimdilik dokunan yok, tepeye nasıl taşınacağı ise merak konusu.
Yazarlar
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
8.03.2025
29.12.2024
14.10.2024
27.09.2024
23.08.2024
26.07.2024
21.05.2024
13.02.2023
10.02.2023
15.11.2022