Pelin CENGİZ
Bu yılın başlarında Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışıyla eşzamanlı olarak PwC tarafından açıklanan 18. Yıllık Küresel CEO Araştırması sonuçlarına baktığımızda, iklim değişikliği CEO’ların sorun olarak gördükleri meseleler arasında yoktu. Dünyanın pek çok yerinden 1300 CEO ile yapılan görüşmelerde, CEO’ların sadece yüzde 6’sı iklim değişikliğini çözülmesi gereken öncelikler arasında saymıştı.
CEO’ların sorun olarak öncelik verdikleri konular arasında aşırı regülasyonlar, jeopolitik belirsizlikler, vergi yükleri, siber tehditler, tüketici davranışları gibi meseleler ön plana çıkıyordu. CEO’lar için iklim değişikliği ve yarattığı olumsuz sonuçlar dert edilmeye değer değildi, kısa vadeli sorunlarla meşgul olmaktan uzun vadeli sorunları fark edemiyor gibilerdi.
İşin ilginci, araştırmaya katılan CEO’ların büyük bölümü hükümetlerden küresel ısınma ile mücadele etmelerini değil; daha rekabetçi ve verimli bir vergi sistemi sağlamalarını bekliyordu. Milyarlık şirketleri yöneten, üretim faaliyetleriyle iklim değişikliğinin doğrudan sebebi olan, üstelik bunu da umursamayan CEO’ların davranış biçimlerinin bundan sonra biraz olsun değişebileceğine dair umutlanabilir miyiz göreceğiz.
Doğal kaynaklar olmadan ve bu kaynakları korumadan sürdürülebilir bir ekonomi ve sürdürülebilir bir yaşamın olmayacağını artık iş dünyası da fark etmeye başladı, her ne kadar daha alınacak epey zorlu ve uzun bir yolları olsa da...
Malum, 30 Kasım’da Paris’te toplanacak COP21 İklim Zirvesi’nde 196 devletin hükümetlerinin, dünyanın kaderini belirleyecek yeni bir iklim anlaşmasına imza atması bekleniyor. Zirvenin hemen öncesinde, aralarında, Accenture, Akzo Nobel, Allianz, Deutsche Telekom, Henkel, HSBC, ING, Microsoft, Nestle, Pepsi, Siemens, Swiss Reinsurance, Unilever gibi çokuluslu şirketlerin yöneticilerinin yer aldığı 78 CEO, hükümetleri, imzalayacakları yeni bir iklim anlaşması konusunda destekleyeceklerini ifade eden açık bir mektup yayımladı.
Brezilya, Çin, ABD, Hindistan ve Avrupa’dan 78 büyük işletmenin CEO’ları, “iddialı bir küresel iklim anlaşmasına ulaşılması konusunda liderleri destekliyorum” dedi.
20 farklı sektörden, dünyanın 150’den fazla ülke ve bölgesinde faaliyet gösteren, yıllık kazançları 2,13 trilyon dolara ulaşan bu şirketlerin CEO’ları, “ekonomik açıdan sürdürülebilir bir düşük karbonlu geleceğin, dünya çağında büyümeyi sağlayıp, yeni işler yaratacağı” görüşünde. “Uygulanabilir iklim değişikliğiyle mücadele çözümlerinin sunulmasına yardımcı olmak için hükümetlerle birlikte hareke hazırız” mesajının verildiği mektubu imzalayan CEO’ların 21’i BRICS ülkeleriyle gelişmekte olan ülkelerin şirketlerinin yöneticileri.
CEO’lar kendi yönettikleri şirketleri adına şu taahhütlerde bulundu:
• Çevresel kirlenmeyi ve karbon ayak izini azaltmak için tedarik zincirlerinde işbirliği;
• İklim için harekete geçen elçiler olarak, çözümlere ve ekonomik fırsatlara odaklanmak;
• İklim risklerini yöneterek ve karar vericileri etkileyerek büyüme fırsatlarını gerçekleştirmek.
CEO’lar savundukları kilit noktaları da şöyle sıraladı:
• Hem açık olarak hem de zımni olarak, düşük karbon yatırımlarını tetikleyecek karbon fiyatlandırması;
• Alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili inovasyon, enerji verimliliği ve ormansızlaştırmaya son verilmesi;
• Karbon risklerinin ve projelerinin daha kurumsal şekilde açıklanmasıyla iklim için harekete geçilmesi;
• Küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için hükümetlerin bilime dayalı küresel ve ulusal hedefler geliştirmesi.
Bu mektubun belki de en önemli kısmı, iklim için harekete geçmeyi geciktirmenin bir seçenek olmadığı, gecikmenin maliyetinin çok yüksek olacağı bunun da büyüme üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratacağıyla ilgili. CEO’lar, siyasi liderleri ve karar vericileri, politika oluşturma sürecinde tutarlı olmalarını, bu fırsatı kaçırmamaları yönünde uyarıyor. Bakalım ne kadar duyulacak?
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
8.03.2025
29.12.2024
14.10.2024
27.09.2024
23.08.2024
26.07.2024
21.05.2024
13.02.2023
10.02.2023
15.11.2022