Süleyman Seyfi Öğün
Ortadoğu başta olmak üzere bölgesel sorunları kuşatan üst başlıklara dikkat etmek gerekiyor. Başka bir ifâde ile “küresel” bağlam ıskalanmamalıdır. Bu vurgu, lüzumsuz sayılabilir. Ortadoğu’ya dış güçlerin müdahalesi ortadaylen bu hatırlatmanın manâsızlığı da ileri sürülebilir. Doğru; ama kastettiğimiz bu değil. Arada bir nüans olduğunu düşünüyorum. Yine misâlimizi tâkip edelim: Dünyânın büyük güçleri sâdece Ortadoğu üzerinde hesaplaşmıyor. Madalyonun bir başka yüzü daha var: Ortadoğu dışındaki bir mücâdele, Ortadoğu’daki vaziyeti belirliyor. Güncel gelişmeleri dikkâte alınca; işin bu tarafının daha baskın hâle geldiğini düşünmeden edemiyor insan.
Şimdi bir bakalım: ABD’de Türkiye’yi yakından ilgilendiren Zarraf davası görülüyor. Bu davânın ekonomik nitelikli bir “suçun” kovuşturulmasının çok ötesine gittiği her hâlinden anlaşılıyor. Şaşırmayalım: Prof. Dr Ali Yaşar Sarıbay Hocamın da çok sevdiğim vurgusuyla; insanlık âilesi olarak “siyâsetin hukukîleştiği“ bir evreden “hukûkun siyâsallaştığı” bir evreye geçtik. ABD hukuku da bunun dışında kalmıyor.
Başka bir gelişme de Netanyahu’nun; yâni İsrâil’de “şahin” kanadın liderlerinden birisinin iç hukuk mârifetiyle sıkıştırıldığı günleri idrâk ediyoruz. Hâsılı İsrâil’de de bir şeyler oluyor.
Nihâyet, ABD’de bizzat Başkan Trump’a karşı sürüdürülen siyâsal kampanya, Flynn hâdisesinde olduğu üzere yavaş yavaş bir davâya dönüşüyor. Kimbilir çok yakında şu dillere pelesenk olan “impeachment”; yâni başkanın azline sebep olabilecek gelişmelere şahit olacağız.
Tabiî ki, bu üç dâvâ; birbirinden bağımsız görülebilir. Ama bu satırların yazarı olarak pek de böyle düşünmüyorum. Bu davâlar bir hesaplaşmanın yansımaları olarak tezâhür ediyor. Bir kere ABD’de de Zarraf Dâvâsı mârifetiyle Türkiye’nin sıkıştırılmasını plânlayıp programlayanlar, ABD’de militarist ekonominin çıkarlarının tâkipçiliğini yapan “şâhin” güçler. Trump’ı iktidâra taşıyanlar da onlardı. Suudî Baharı; İran’ın tehdit edilmesi; gibi siyâsetlerde işler iyi gitmişti. Lâkin, anlaşılıyor ki, özellikle Trump-Putin yakınlaşması; onların da hoşuna gitmedi. Bu çevrelerin Rusya’yı oyunlarına dâhil etmeye niyetleri yok. Garip bir biçimde, belki de Soğuk Savaş kalıntısı zihin kodlarının harekete geçmesiyle böyle bir yakınlaşmayı kabûl etmeye yanaşmıyorlar. Diğer taraftan Rusya ile yakınlaşmanın, dolaylı olarak İran ile de yakınlaşmak olacağını biliyorlar. Trump, Rusya ile yakınlaşarak, zâten Britanya ve Britanya’nın ABD’de ki uzantıları olarak çalışan Demokratların tepkisini çekmişti. Britanya; yeni dünyâ dengesinin ABD-Rusya üzerinden kurulmasını asla istemiyor. Katıksız bir Rusya karşıtı siyâseti izleyeceğini söyleyen H. Clinton’a destek vermişlerdi. Trump ise Rusya ile yakınlaşmanın savunuculuğunu yapmıştı. Trump’ı destekleyen “şahinler” muhtemelen bunun bir seçim taktiği olduğunu düşündüler. Trump’ın Rusya ile işbirliği yaptığı yolundaki suçlamalar; Trump-Putin yakınlaşmasının ardından; Demokratların bir kampanyası olmaktan çıktı ve ciddî bir suçlamaya dönüştü. Trump şimdi, karar aşamasında. Ya, geri adım atacak veyâ basbayağı tasfiye edilecek. Rusya ile ABD’nin arası açılacaksa; bambaşka bir Ortadoğu’yu konuşuyor olacağız. Zâten şu aralar, ABD ve Rusya’dan yapılan karşılıklı açıklamalar şaşırtıcı derecede soğuk; hattâ suçlayıcı bir tonda gelişiyor.
Netanyahu davâsını ise iki sebebten birisinin tetiklediği tartışılabilir. Bunlardan ilki, İsrâil’de Netanyahu’yu tasfiye ederek “şahin” siyâsetler tasfiye ediliyor, diyenler olabilir. Ben buna pek de iştirak edemiyorum. Kanatimce Netanyahu, İsrâil’in İron ile yürütmeye hazırlandığı büyük hesaplaşmayı yönetemediği; başarısız kaldığı için tasfiye edilmek isteniyor. Onun yerine gelecek lider ve kadroların, nihâi hesaplaşma için çok daha azim ve kararlılık göstereceklerini tahmin ediyorum.
IŞİD’ın tasfiyesi sonrasında, sanılanın aksine Sûriye meselesinin siyâsal çözüme hazır hâle geldiğini düşünenlerden değilim. Tam aksine, Sûriye meselesinin esas bundan sonra tırmanacağını; bu dâirenin içine Lübnan, Ürdün, Mısır; hatta Kıbrıs’ın da dâhil olabileceği kanâtindeyim.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2021
29.04.2021
22.04.2021
4.06.2020
22.04.2019
4.02.2019
14.02.2019
11.02.2019
4.02.2019
28.01.2019