Mahmut ÖVÜR
Turizmde bu sene patlama olacağı bekleniyordu.
Tabi sadece dış değil iç turizmde de ciddi bir patlama yaşandı.
Bu yüzden Antalya, Bodrum, Marmaris veya Çeşme gibi turizm merkezlerinde özellikle Kurban Bayramı döneminde yer bulmak mümkün olmadı. Bu da doğaldı. Çünkü Türkiye son iki yılda yaşadığı gerginliği geride bırakırken, yaz döneminde de ABD'nin kur manipülasyonuyla karşılaştı.
İki durum da turizmi cazip hale getirdi.
Rakamlar da bunu gösteriyor. Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, şu ana kadar dış hatlardan gelen turist sayısıyla ilgili şu rakamları verdi:
"Bu sene 429 bin 554 kişi gelmiş ve 168 bin kişilik bir artış var.
Neredeyse geçen seneki rakamlar kadar artış olmuş. Yüzde 64'lük bir artış yaşanmış. Bodrum limanlarından ise 2016 yılında 122 bin 762 kişi, 2017'de 143 bin 276 kişi, bu yıl ise 160 bin 567 kişi giriş yapmış." İç turist sayısı ise çok daha yüksekti.
Rakamlar umut verici ama turizmle ilgili temel sorun sayıyı artırmak değil. Niteliği artırmak yani katma değeri yüksek turisti Türkiye'ye çekebilmek. Bu basit gibi görünüyor ama değil. Türkiye, muhteşem bir tarihe, kültürel değerlere ve doğal zenginliğe sahip. Şanlıurfa Göbeklitepe'den Denizli'ye, Kapadokya'dan Nemrut'a, İstanbul'dan Mardin ve Hatay'a neresine gitseniz tarih fışkırıyor.
Tesisleri ve hizmet sektörü de dünya standartlarında. Ancak bütün bunlar katma değeri yüksek turist çekmeye yetmiyor.
Yetmiyor çünkü birçok başka neden var.
İlk sırada Türkiye'nin dışarıdaki algısı geliyor.
Bunun da müsebbibi sadece bizim yanlışlarımız ve beceriksizliğimiz değil. Asıl belirleyici olan şu sıralarda gündemde olan "dış güçler" meselesi... Sadece 2013'ten bu yana yaşadıklarımıza bakın. İçeriden ve dışarıdan inanılmaz bir kuşatma yaşadık.
Arka arkaya DEAŞ, FETÖ ve PKK gibi dünyanın üç büyük terör örgütünün saldırıları bunun somut örneği. Onları "dış güçler"den ayrı görmek mümkün mü? Türkiye bunları yaşarken, istisnasız bütün Batı ve medyası Türkiye karşıtı bir pozisyon aldı. Demokrasi eksikliğini, otoriterliği gerekçe gösterdiler ama onlar bahane. Dertleri Türkiye'yi zora sokmak.
Alın 15 Temmuz darbe girişimini...
İngiltere dışında hangi AB ülkesi darbeye karşı çıkıp kınadı? Hiçbiri... Hepsi darbe karşısında sessiz kaldı. Dahası AB medyası tıpkı FETÖ elebaşı gibi "kontrollü darbe" diyerek Türkiye'yi suçladı.
Bütün bunların turizmi hatta demokratikleşmemizi etkilemediğini kim söyleyebilir?
İşin tabi ki bizle ilgili boyutu da var ve önemli. Dış kuşatmaya rağmen Türkiye, kendi elindeki tarihi, kültürel ve doğal değerleri iyi değerlendirmeli.
Bırakın Göbeklitepe veya Kapadokya'da yeni keşfedilen tarihi değerleri Bodrum gibi katma değeri yüksek turist çeken bir beldeyi bile koruyamıyoruz. Bir yarımadaya bu kadar yoğun yapılaşma izni vermek doğru mu? Yarımada bu yükün altında eziliyor.
Nereye dönseniz binalar üstünüze geliyor.
İstanbul'u dikey yapılaşmaya mahkum eden bütün müteahhitler burada. Geçmişin kooperatif çılgınlığının tahrip ettiği Bodrum'u şimdi lüks siteler sarmış. Yalıkavak'ta denize nazır bir tepenin çevresi beton binalarla kuşatılmış, sadece tepesi duruyor.
Güvercinlik'in tam karşısında ormanının bağrına saplanan otellerin durumu ise insanın içini acıtıyor. Bunlara kim izin verdi?
Ama dönün yollara, alt yapıya bakın tam anlamıyla berbat...
Birkaç yıl önce Başkan Erdoğan bu yoğun yapılaşmayı görmüş ve uyarmıştı. O mesajı alan yok ki çılgınlık devam ediyor.
Şimdi merak ediyorum, işin içinden gelen Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Bodrum gibi yerler için bir adım atacaklar mı?
Yazarlar
-
Abdurrahman DilipakPartiler ve toplum nereye gidiyor? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖzgür Özel’in özgül ağırlığı 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBatı, Türkiye, ulus-devlet: Vazgeçmenin fırsatları ve riskleri 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarVatandaşlık tanımı değişmeli mi? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİltica ve mülteciler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİyi yönetim üzerine düşünceler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUİslam Dünyası’nın kayıp yılları… 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’ın korktuğu başına geldi 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019