Mahmut ÖVÜR
Yerel seçimlere ilişkin bir iki il hariç hiçbir parti aday açıklamış değil. Anlaşılan Ocak 2019'a kadar bekleyeceğiz. Bu arada, devreye bazı siyasi gerilimler girmese, AK Parti ve MHP ittifakı da netleşmiş olacak. Benzer bir durum CHPİyi Parti ve HDP için de geçerli... Bu seçimlerde de ittifak meselesi biraz zorunlu gibi çünkü bir taraf ittifak yapar, diğer taraf yapmazsa, yapmayan taraf çok sayıda büyükşehir, il veya ilçe kaybedebilir. Çünkü bazı il ve ilçelerin küçük oy kaymalarıyla el değiştirmesi mümkün.
Benzer durum, İstanbul'un ilçeleri için de geçerli. İstanbul'da AK Parti ve CHP açısından bazı ilçeler kritik... Martta AK Parti, CHP'nin yönettiği 13 ilçeden kritik gördüğü 4'ünü geri alma hesabı yapıyor. Buna göre, Avcılar, Çatalca, Büyükçekmece ve Kartal'da AK Parti, MHP'nin desteğiyle seçimleri kazanabilir. Bazı AK Partililer bu ilçelere Beylikdüzü, Silivri ve Maltepe'yi de ekliyor. Benzer bir hesabı CHP de yapıyor. CHP'lilere göre de Esenyurt, Küçükçekmece, Üsküdar ve Eyüp kazanılabilir. CHP'yi bu ilçelerde heveslendiren ise HDP'nin oyları. Bu gizli ittifaka İyi Parti'nin de destek vermesi bekleniyor.
MHP hangi ilçeleri istiyor?
Buraya bir nokta koyup İstanbul için sürpriz olacak bir beklentiden söz edelim. AK Parti-MHP ittifakının nasıl olacağı merakla beklenirken, kulislere düşen şu bilgi yeni bir duruma işaret ediyor. Denilen şu: MHP, İstanbul'da büyükşehir adayı çıkarmayacak ama buna karşılık iki ilçe belediyesi isteyecek. Biri Bahçelievler diğeri de Büyükçekmece... Bu nasıl formüle edilir bilinmez ama ilginç... MHP'nin biri AK Parti'nin diğeri de CHP'nin elinde olan iki belediyeyi istemesi iddialı olacağını gösteriyor.
Yerel isimler
İstanbul'da iddialı olan her iki parti de bu seçimlerde yeni isim peşinde. CHPBüyükşehir için parti dışından kime teklif götürdüyse ya kabul etmedi ya da partide kabul görmedi. Kulislere düşen son isim Sabancı Holding'in Çimento Grubu CEO'su Dr. Tamer Saka. Onun da kabul etmediği söyleniyor. Sonunda Kılıçdaroğlu'nun yine Muharrem İnce'yi mecburi aday yapacağı söyleniyor.
AK Parti'de henüz kimse "Ben adayım" diye ortaya çıkmış değil. Adı geçenler tamamen kulislerde konuşulanlar. Buna göre AK Parti'nin kazanabiliriz dediği Çatalca'da iki yeni isim var: Kent Konseyi Başkanı Ahmet Rasim Yücel ve CHP'li belediyenin bürokratlarından ve belediyeciliği iyi bildiği söylenen Süheyla Topçu... CHP'de adaylığına kesin gözüyle bakılan isim ise eski Durusu Belde Belediye Başkanı Engin Akman.
Silivri, AK Parti'nin daha önce kaybettiği, şimdi kazanmaya çalıştığı bir ilçe. AK Parti'ye yüzde 50 şans veriliyor. Burada da adı geçen iddialı iki isim var; eski ilçe başkanı ve İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Karakaş ve işadamı HakanKocabaş. CHP'de ise Muharrem İnce'ye verdiği destekle bilenen dünürü ÖzcanIşıklar... Bazı nedenlerle çok eleştirilse de şansı en yüksek aday.
Şu seçimlere gidilirken en popüler ilçe İstanbul Beşiktaş, hiç gündemden düşmüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Beşiktaş için kadın aday aradığı ve aranan ismi de bulduğu söyleniyor; Fidan Arslan Eroğlu... Tanınan bir işadamının kızı Eroğlu, daha önce CHP'den 2. Bölge milletvekili adayıydı.
Tabii Beşiktaş denince akla hemen Kılıçdaroğlu'nun sır küpü Erdoğan Toprakgeliyor. Toprak'ın, Beşiktaş için önce eşi Ece Güner Toprak'ı, tepki alınca da Bahçelievler'den Rıza Polat'ı devreye soktuğu söyleniyor. Ama bu kadarla yetinmediği de biliniyor. Çünkü ortada eşinin yönettiği Fox Tv'nin yerel seçim sürecine müdahale etmesiyle ilgili çok sayıda soru işareti var.
Yazarlar
-
Abdurrahman DilipakPartiler ve toplum nereye gidiyor? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖzgür Özel’in özgül ağırlığı 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBatı, Türkiye, ulus-devlet: Vazgeçmenin fırsatları ve riskleri 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarVatandaşlık tanımı değişmeli mi? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİltica ve mülteciler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİyi yönetim üzerine düşünceler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUİslam Dünyası’nın kayıp yılları… 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’ın korktuğu başına geldi 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019