Ayhan ONGUN
İstanbul seçimlerine 25 gün kala, siyaset kirli yüzünü göstermeye başladı.
Özelliklede sosyal medyada kişilere yönelik kaynağı belli olmayan, çoğu montaj bilgi, belge ve videolar paylaşıma sunuluyor.
İktidar kanadı, devletin tüm olanaklarını kullanmaktan çekinmediği gibi, dış ilişkiler ve güvenlik alanlarında ve terör sorununda yeni projelerle oy avcılığı yapıyor.
İmralı görüşmeleri sonucu ölüm oruçlarının, açlık grevlerinin sona ermesi kuşkusuz sevindirici gelişmeler ancak bu olayın perde arkasına ilişkin, AK Partinin beklentilerine yönelik çok çeşitli söylentiler var.
Şu bir gerçek ki; CHP nin kazandığı tüm büyükşehirlerde HDP’nin stratejik oy kullanma kararının çok büyük etkisi var. Yaklaşan İstanbul seçimlerinde de Kürt oyları yine belirleyici olacak.
Bir yandan İstanbul’a yerleşmiş Anadolu insanlarıyla ilgili özel bir çalışma başlatan Cumhur ittifakı, diğer yandan Kürt yurttaşların oylarını alabilmek adına bir dolu siyasi ve sosyal hamleler yapmaya başladı.
Şu günlerde ekonomik ve toplumsal yaşamla ilgili atacağı bazı adımlarla da seçim sonuçlarını etkilemeye çalışacağı gözleniyor.
Irak’a yönelik başlatılan sınır ötesi harekatın da İstanbul seçimleriyle ilintisini görmezden gelemeyiz.
Gelinen bu nokta da herkesin derdi Kürt oyları ama bir yandan da Pençe operasyonuyla belli yerlere mesajlar gönderiliyor.
İlginçtir; herkesin Kürtlere ihtiyacı var ama hiç kimse de Kürtlere yakın görünmek istemiyor.
“Benden uzak dur ama oylarını da bana ver” şeklinde somutlanan bu popülist politikaya karşı şimdi en çok merak edilen HDP’nin tavrı.
Bir yanda Kandil ve İmralı’yla yapılan pazarlıklar, öte yandan demokratik siyaset rotasını sürdürmeye çalışan Selahattin Demirtaş ve ekibi.
Kuşkusuz bu seçimlerin belirleyicisi olarak alacakları tavır çok önemli ama karar ne olursa olsun, HDP içerisinde bir ayrışmayı da beraberinde getirebilir.
Kısa vadede, içinde bulunduğumuz siyasi iklimden dolayı pek dışarıya yansımayabilir ama uzun süre gizli kalması da pek mümkün görünmüyor.
HDP yönetim kademelerinde bu çelişkiler yaşanadursun Kürt seçmenlerin her zamankinden daha objektif davranacaklarını düşünüyorum.
Millet ittifakı içerisinde İYİ Parti ve özellikle de Meral Akşener’in HDP karşıtı tavırları, Kürt seçmende sıkıntı yaratıyor.
Bu duruma tepkilerini Balıkesir, Manisa gibi İYİ Parti adaylarının yarıştığı büyükşehirlerle kimi başka kentlerde açık biçimde gösterdiler.
Hiç kimsenin bu konuda HDP nin tavrını eleştiri hakkı olamaz.
Türkiye siyasi tarihinde bu denli önyargısız, hiçbir koşul dayatmadan, demokrasi ve özgürlük uğruna bir fedakarlık görülmüş değildir.
Ancak bu ilkeli ve özverili yaklaşımına rağmen HDP ne iktidara ne muhalefete yaranabilmiş değil. Öyle olunca da bu kez daha dikkatli bir politika izlediklerini görüyoruz.
Yalnız şurası bir gerçek ki, HDP yönetiminin kararı ne olursa olsun İstanbul seçimlerinde İmamoğlu, Kürt seçmenden önemli bir destek görecektir.
Bu yüzden iktidar medyası bir yanıyla muhafazakar ve milliyetçi oyların önünü kesmek için İmamoğlu’nun Selahattin Demirtaş’la ilgili açıklamalarını çarpıtarak veriyor, diğer yandan CHP içerisindeki ulusalcı kesimin hassasiyetlerini kaşıyorlar.
Daha da önemlisi; iptal ettirerek zaman kazandıkları bu süreçte son güne kadar değişik senaryoların peşinde olmaya devam edecekler.
Önümüzdeki iki hafta içerisinde çıkacak Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve Erdoğan’ın talimatıyla meclisten geçirilecek yasalara iyi bakmak gerekiyor.
Peki! HDP bu karmaşık siyasi ortamda nasıl bir tavır sergileyecek?
Aslında kendilerine uygulanan bu sahte, ikiyüzlü politikalar karşısında alacakları kararların hiç biriyle ilgili kimsenin söyleyecek tek sözü olamaz.
Ama Türkiye siyasetinin ihtiyacı olan bir siyasi parti olarak eğer kendileri de hala bir Türkiye partisi olmak istiyorlarsa 31 Mart seçimlerde uyguladıkları “stratejik oy kullanma” kararlarını sürdürmeleri gerekir.
Her ne kadar, siyasi karizması tavan yapmış bir lider olarak Selahattin Demirtaş’ın ve binlerce siyasi tutuklunun özgürlüklerine kavuşabilmeleri için muhalefet kılını bile kıpırdatmamış olsa da, demokratik siyaset içerisinde yoluna devam etmesini beklediğimiz HDP’nin ve Kürt seçmenlerin bir kez daha Ekrem İmamoğlu’na destek vermelerinde yarar vardır diye düşünüyorum.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.08.2021
31.03.2021
17.03.2021
3.02.2021
23.10.2020
30.09.2020
28.07.2020
19.05.2020
15.05.2020
19.03.2020