Ergun BABAHAN
AKP’nin nasıl göründüğünü anlamak için kalkıp Amerika’ya gelmeye gerek yok aslında. Neyin ne olduğunu, yolsuzlukların, medyaya yapılan baskının boyutunu Türkiye ile uzaktan ilgilenen insanlar bile biliyor. Türkiye giderek demokratik ülkeler arasında sayılmaktan çıkıyor.
Ama siyasi boyuta gelince en çarpıcı nokta, Amerika’nın artık Türkiye’yi saygın, konuşup iş görülür bir ülke olarak görmekten hızla uzaklaşıyor olduğu gerçeği bütün çıplaklığıyla ortada.
Erdoğan’ın telefonlarına çıkmayan sadece Başkan Obama değil. Türkiye’den gelen hiç bir AKP’li siyasetçi Washington’da kendisine ciddi bir muhatap bulamıyor. Burada Başbakan Davutoğlu’nun uzun zamandır Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşmek istediği ama Kerry’nin takviminde bir türlü uygun tarih bulunamadığı konuşuluyor.
TARİHİN EN KÖTÜ NOKTASI
Açıkçası AKP’nin devletin tüm kurumlarını hızla çürütmesi sonucu Silahlı Kuvvetler bile güvenliği ilgilendiren konularda ciddi bir muhatap olmaktan çıkmış durumda.
Kısaca iki ülke arasında 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan ve inişli çıkışlı süren ilişkiler bugün tarihin en kötü noktasına gelmiş durumda. Uluslararası alanda bu kadar güçlü bir ülkenin hem yönetim hem de yasama dalıyla ilişkilerin kopmuş olma noktasında olması Türkiye için ciddi bir risk.
İnsan hakları ihlalleri, medyaya baskı, gazetecilere hapis tehdidi gibi konular burada dikkatle ve özenle takip ediliyor.
Yıllarca gelip gittiğimiz bir başkentte Türkiye’nin Orta Asya’nın diktatörlük rejimleriyle aynı düzeyde değerlendirildiği bir ülke konumuna gelmiş olması elbette üzücü.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi’nin bırakın bir Kongre üyesine, danışmanlarına bile ulaşamadığı gerçeği göz önüne alınırsa, durumun vahameti daha iyi anlaşılır.
GÖZYAŞI DÖKMEK YETMİYOR
Biz Washington’da Türkiye algısı konusunda konuşurken Ankara’da çarşı karıştı. AKP’nin 20 yıldır elinde tuttuğu Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yolsuzluğa bulaştığı iddiasının muhalefet tarafından değil de Başbakan Yardımcısı tarafından dile getirilmesi AKP’nin içinde bulunduğu inanılmaz durumun açık göstergesi.
Devletin en gizli belgelerinin kendisine geldiğini bizzat açıklayan Arınç’ın, Melih Gökçek’le ilgili yolsuzluk suçlamalarını gündeme getirmesi için Gökçek’in kendisine ‘‘Paralel Yapı’nın elemanı’’ suçlaması yapmasını beklemesi vahim.
Yani Gökçek, Erdoğan-Arınç geriliminde Cumhurbaşkanı’ndan yana tavır alıp Arınç’a yüklenmese, bu iddialar Arınç’ın kişisel hatıratında bile yer almayacak, üzeri örtülüp gidecekti. 17-25 Aralık iddialarının inanılırlığını artıracak bir açıklama aslında bu.
17-25 Aralık yolsuzluklarında olduğu gibi üzerinin örtülmesi muhtemeldir. Ama AKP nedir, AKP’de ‘kim kimdir’i gösterme açısından çok önemli. Namuslu ve vicdanlı olmaya arada bir gözyaşı dökmek yetmiyor Bülent Bey. Yürekli olmak, yolsuzluğa karşı koymak da önemli. Kendiniz hakkındaki hükmü gider ayak yaptığınız bu açıklamayla kendiniz vermiş oldunuz.
Yazarlar
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
24.03.2022
7.03.2022
1.03.2022
21.02.2022
28.01.2022
11.01.2022
6.01.2022
3.01.2022
25.11.2021
18.11.2021