Hasan Bülent KAHRAMAN
Türkiye'de siyasetin özellikle bu defa realist- romantik akslarında ayrıldığını yazdım, söyledim. Rasyonel seçmen, yani düşünüp taşınıp, oyunu ideolojik önyargıları içinde değil de çıkarları doğrultusunda kullanan seçmen tanımı ilgili literatürde de hayli tartışılmıştır. Belli bir çevre verilen oyun yanlış olduğunu, halkın kötü demokrasilere taraftar olduğunu çünkü popülizm iğvasına kapıldığını yazar. (Bu konuda Bryan Caplan'ın The Myth of the Rational Voter kitabına bakabilir dileyenler.)
Biraz daha elitist bu görüş bizde şimdi haydi haydi yankı buluyor. Bu görüşü dile getiren yazılarda halkın 'çıkar' diye gördüklerinin bir 'aldatmaca' olduğu vurgulanıyor. (Hem de nasıl, hem de nasıl...) İşte makarna, kömür, margarin polemiğinin altında yatan olgu bu.
Bu tartışma on yıllardır sürüyor. Daha da sürecek doğal olarak. Beni ilgilendiren işin ötedeki bir yanı.
Madem ki, demokrasiyi tartışıyoruz son kertede, seçmenin karar alma- karar vermesüreçlerini nasıl ussallaştıracağını da tartışmak gerekir. Bunun en önemli yolu siyasetinrasyonel terimler, projeler, öneriler etrafında yapılmasını sağlamak, iktidarların vaatlerinine ölçüde tuttuğunu araştırmak, denge ve denetim mekanizmalarının işlevini güçlendirmektir.
Kısacası, demokrasi, aşağıdan yukarıya örgütlenmeyen, sivil toplumunu güçlendirmeyen ve seçmenin ussal yaklaşımına olanak hazırlamayan bir demokrasi olmamalı. Eğer bu mekanizmalar kullanılırsa, evet, demokrasi en iyi rejimdir. Bizdeki sorun büyük ölçüde siyasetin ezberler üstünden devam etmesidir. Mahalle kahvesi tartışmalarının makro ve mikro siyaset parametreleri olarak değerlendirilmesidir.
Dallı budaklı, yaygın, taşkın bir konudur bu. Teknokratların yönetimini aramaktanseçkinlerin iktidarına kadar geniş bir alanı kapsar. Ama hiç oralara girmeden önemli bir noktaya değineyim.
Eğer elitist, küçümseyici, dışlayıcı, tahkir edici bir tutum içine girilmezse aslında Türkiye'de son zamanlarda bahsettiğim türden örgütlenmelerin artan bir hızda geliştiğini görüyorum. Bunlardan büyük yararlar elde edebiliriz.
Oy ve Ötesi'nden kimse şikâyet etmedi. Onlar da işlerini gayet iyi yaptılar. Şimdi bakıyorum Boğaziçi Üniversitesi'nden bir grup genç bir araya gelmiş ve Doğruluk Payı adı altında 'vaat analizi' yapıyor. 140 Journos diye bir başka grup habercilik ve haber doğrulamacılığı işiyle uğraşıyor.
Doğru işletilirse bunlar sivil toplum adına, demokrasi adına büyük kazanımlardır. Bu gençlerin önemli bölümü bu işlerden bir süre sonra uzaklaşır. Ama keşke bu yapılar ciddi ve kalıcı kurumlara dönüşse. Gene bu gençler Türkiye'nin bundan sonraki 40-50 yılının yüzü olacak, her alanda bu ülkenin birikimini meydana getirecek. Bunların da kurumlarının da savunulması gerekir.
Ne yapalım ki, eğer iktidar varsa muhalefet de olacaktır. Demokrasiyi demokrasi yapan muhalefettir. İktidar her rejimde mevcuttur ve iktidar yapısı, tanımı gereği sorundur, sorunludur. Onu sadece parlamentonun denge ve denetim mekanizmasıyla kontrol etmek olanaksızdır. Ancak bu tür örgütlenmeler bir yandan toplumsal bilinçlenmeyi sağlayarak o 'aldatma' denen sürecin başlamasını engeller bir yandan da iktidarı ciddi, yapıcı bir irdeleme içinde tutar.
İyi demokrasi herkes için yararlıdır, biraz daha gayret...
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları



































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.08.2025
18.08.2025
17.07.2025
20.06.2025
13.05.2025
5.05.2025
6.03.2025
26.02.2025
13.02.2025
6.01.2025