İhsan YILMAZ
“Ümmet” bayramı hak ediyor mu?
7.02.2016
1768
Vicdani Uyarı: 1. Bu yazıyı lütfen 15 yaş altı çocuklarınıza okutmayın. Sebeplerini yazıda izah edeceğim. 2. Bu mübarek bayram gününde karamsar ve iç karartıcı bir yazı okumak istemeyenler, lütfen yazıyı okumayı hemen şu anda durdurun.
Kibirliyim ama yazımı uzun süre ciddi efor sarf ederek, aklın, mantığın ve bilimin imbiğinden süzüp yazdığımı iddia edecek kadar kibir sahibi değilim. Yazıma, büyük oranda şu anda içinde olduğum ruh haleti büyük oranda etki ediyor. Yani soğukkanlı ve mantıklı değil, büyük oranda duygusal bir yazı ile karşınızdayım.
20 yıl önce yurtdışına çıktığımdan bu yana pek çok bayramı ailemden, sevgili annemden, babamdan, kardeşlerimden uzak geçirdim. Hatta Türkiye’de iken bile 17 yaşımdan beri Ramazan bayramlarında bazen olsa da hiçbir Kurban Bayramı'nın ilk gününü ailemin yanında geçirmedim. Zira, ya deri topluyor ya da tuzluyordum. Üç beş eleştiri yönelttik diye “bu arkadaş da kim, geçmişi ne” diyen beyefendiler belki anlar diye yazıyorum. Her neyse. Evet, daha önce de ailemin yanında geçiremediğim pek çok bayram oldu ama şimdi hayatımda ilk kez, ailemle geçirmek istesem de geçiremeyeceğim bir bayram yaşıyorum. 3 yıldır ve hatta 7-8 yıldır AKP’nin yanlışlarını eleştirdiğim için bir nefret objesi haline geldim, Cumhurbaşkanı tarafından vatanına ihanet eden akademisyen ilan edildim. Medyasında aylarca linç edildim. Sokağa çıkamaz hale geldim. Hakkımda kaç dava var, kaç tane daha açılacak merak edip, takip bile etmiyorum.
İnsanım, zayıfım. İnsan, olan bitene içerliyor. Müminlerin bayramını zehir eden zalim ve hırsız diğer müminlere bakıp, “Bu nasıl Müslümanlık, bu nasıl bir din yorumu, bunların her yaptığına fetva veren din adamları nasıl Müslüman, bunlara sabah-akşam dua eden dini cemaatler nasıl dini cemaat?” diye sorup duruyorum kendime.
Keşke, kendime “Aklın oyunları çoktur, bütüncül bak, düşünme, çok soru sorma, itaat et, öyle her şeyi sorgulama, bu zalimlerin niyetleri bize gayptır, kötü düşünme, hüsn-ü zan et” diyebilsem ve huzura erebilsem.
“Ümmetin 21. yüzyıl teknolojisinin global köye çevirdiği bu devirde, bari bayramlarda hilalin tespitinde tek yürek olalım" aklını, ferasetini, basiretini, vicdanını ve insafını gösteremediği bu acınası halimizle neyin bayramını kutlayacağız? Biz bu bayramı hak ediyor muyuz? Keşke, “Bu bayramlar çocuk bayramıdır, 15 yaşın üstündekiler bayramı hak etmemektedir, yetişkinlere düşen bayramlarda çocukları mutlu etmek ama bunun dışında bayramdan kendilerine sevinç payı biçmemektir” deme erdemini gösterebilsek.
İşlerine gelince, “maslahat”ı, “istishab”ı, “istihsan”ı ve devrin “örf”ünü içtihat etmede kullanan İslam uleması ve “İslam” ülkeleri, “Zaten paramparça haldeki ümmet bari bugün tek yürek olsun maslahatına binaen, hepimiz hilali tespit konusunda aynı içtihada uyalım” demiyor. İşlerine gelince, devrin şartlarını dikkate alan, teknolojiyi ve bilimi dibine kadar kullanan ümmetin liderleri, konu hilalin tespitine gelince birden literalist okumalara kendini teslim ediyor. “Biz zahire göre hükmederiz”. Zahire göre gördüğüm, güç çekişmelerine, liderlik iddialarına bayramı alet eden bir ümmet görüntüsü! Nasılsa, herkesin siyasi meşrebine uygun ama birbiri ile çelişen her biri meşru bir sürü içtihat ve fetva var.
Ümmetin bir araya gelip de meydana çıkardığı tek oluşum bile İsrail’den 1967’de kötek yemenin sonucuna tepki olarak ortaya çıkmış yani reaksiyoner bir kuruluş olan İslam Konferansı Teşkilatı (yeni adı başka). Yaptığı işte bile tersinden de olsa İsrail’e göre kendini yönlendiren ümmet! Zalimi ile mazlumu ile her gün levmedip “deccal” ya da “büyük şeytan” dedikleri Batı ile işbirliği yapmakta, ona itaat etmekte, yatırımlarını oraya yığmakta ve ondan yardım dilemekte pek de mahzur görmeyen ümmet!
İnsan utanır. Utanır da “bayram benim neyime” der. Ama nerde o vicdan!
Yazarlar
-
Fehmi KORU“Uyuşturucu” deyip de geçemeyiz 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolGençler yargıda beraat etti 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasAK Parti hariç herkes CHP 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBahçeli “demokrat” Erdoğan “ayak direten” mi? 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarThank you Ahmed 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKüfürbazlar ve ötesi 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENDeğer çürümez, çürüyen insandır 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAÖcalan'ın Umut Hakkı, Hukuki Zemin ve Barış Süreçleri... 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜlkenin siyasi şablonu 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİNeydi o düşürülen İHA öyle? 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞCHP’nin yeni gölge kabinesinin* düşündürdükleri 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselPara politikasında sınav zamanı 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünHelsinki Nihai Senedi 50 yaşında… 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZSürece çomak sokanlar ve sigortasız süreç 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakNüfusumuz dibe vururken! 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUSolun bölünmüşlüğü ve Öcalan 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciKonut satılıyor da ne oluyor? 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBatı Asya’da yeni düzen arayışı 17.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURBelki de çürüyen toplum değildir? 17.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEİslâmî renkler: Fırsat mı, tuzak mı? 16.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayTrump Doktrini: Küreselleşmenin krizi ve yeni Amerikan stratejisi 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNABD’ye Palmira şoku ve olası yansımaları 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKEN"O Yıl", hangi yıl? 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRDünyada küresel ara buzul dönemi: Eski düzen çökerken Türkiye'yi hangi riskler ve fırsatlar bekliyor 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞABDULLAH ÖCALAN’ ın “REEL SOSYALİZMİ…” 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANHafif hafif yılı toparlayalım 15.12.2025 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
8.02.2016
7.02.2016
3.02.2016
26.06.2016
22.06.2016
18.06.2016
16.06.2016
14.06.2016
12.06.2016