İlhami IŞIK
Siyasal iktidarlar, muhaliflerini etkisiz hale getirmek için orman kanunlarına başvuramazlar; ormanda kurt avlayan avcılar gibi tuzaklar kurarak muhalifleri ya da farklı inanç guruplarına ait bireyleri bertaraf etme lüksüne sahip değildirler. İnsanlar, vahşi hayvanlar gibi avlanamazlar. İnsan, haklarıyla insandır. İnsanı insan yapan hak sahibi olmasıdır. Hiçbir insan önce suç olarak tanımlanmamış bir şey yüzünden özgürlüğünden men edilemez. İnsanlar sırf doğal ve biyolojik olarak bir kimliğe sahip oldukları için suçlanamazlar. İnsanlar, şu veya bu inanca sahip oldukları için suçlanamazlar. İnsanlar bir toplum içinde bir düşünceye sahip oldukları için suçlanamazlar. Bütün insanlar bir türe bir cinsiyete mensupturlar, sırf bir cinse ait oldukları için suçlanmazlar. Kimlik, inanç, düşünce ve cinsiyet doğal, biyolojik ve kültürel varlık şekilleridir. Bunları suç saymak, ırkçılığın en ağır ve aşırı versiyonudur.
O nedenle, haksızlığa uğrayanın kimliği sorulmaz. Kimliğine bakıp, haksız ya da haklı hükmü kurulamaz. Bir hakkı ihlal etmişse, ancak o hak ihlalinden ötürü suçlanabilir.
O nedenle, haksızlığa uğrayanın inancı sorulmaz. Bir inanca sahip olmak suçlanmak nedeni değildir. Bir inanca sahip olmak haksızlık yapılmasını gerektirmez.
O nedenle, haksızlığa uğrayanın düşüncesi sorulmaz. Bir düşünceye sahip olmak suç değildir. Tam tersine düşüncesizlik ayıplanma nedeni olmadır.
O nedenle, haksızlığa uğrayanın cinsiyeti sorulmaz. İnsanlara cinsiyetlerine göre muamele yapılmaz. Cinsiyetçilik ırkçılığın zalim bir türüdür.
Suç ve ceza birlikte tanımlanır ve ilan edilir. Ne suçsuz ceza olabilir ne de cezasız suç. Demek ki bir şey suç sayılmadan önce, o şeyin suç olarak ilan edilmesi gerekir. Eğer önceden bir eylem ya da davranış suç olarak ilan edilmişse, o zaman orada önceden o suç üstünde bir mutabakat var demektir. Eğer önceden söz konusu şey suç olarak ilan edilmişse, o şeyin hükmü değiştirilemez. Devlet yönetmek mutabakatları yönetmek demektir. Mutabakatları yönetmek ise her şeyden önce iktidarda olanların hukuki sorumluluğudur. Eğer ortada meşru mutabakatlar varsa, o zaman devlet yönetimi orman yönetiminden ayrışır. Her şeyden önce ülke yönetimi orman yönetimine benzemez. Bir ülkenin yönetim biçiminde önceden üstünde mutabakata varılmış, ortak değerler, ortak kurallar ve hükmü açık yasal kanunlar var. Bu verili bir durumdur; yani iktidar olmadan önce de var olan, genel geçer normlar ve değerlerdir.
İktidarlar, siyasi ihtiyaçları için hukuku, siyasi bir vasıta haline getiremezler. Muhaliflerin siyasi görüşleri baz alınarak, suçlar ne artırılabilir ne de eksiltilebilir. Hukuk muhalifler için ‘’demoklesin’’ kılıcı haline getirilemez. Hukuk rehin alma aracı değildir. Hukuk tehdit ve şantaj yapmak için kullanılamaz.
Normal demokratik bir ülkede hiç kimsenin hakları ötekilerin iki dudağı arasında değildir. Normal demokratik bir ülkede hiç kimsenin himaye görmeye ihtiyacı yoktur. Ne ceza ile tehdit etmek ne de siyasal iktidarın kanatları altında himaye görmek, normal demokratik davranış kalıpları değildir. Hukuk, gücünü açık yasal ve meşru hükümlerden alır. Hukukun ayrıca bir güce, ayrıca bir meşruiyet dayanağına ihtiyacı yoktur. Bu manada hukuk kendi kendine yeterlidir.
Demokrasiler ormanlık alanlar değildir. İnsanlar kumpaslar ve kapanlarla avlanılan hayvanlar değildir. Haksızlığa uğrayan insan insanlığını kaybetmez. Tam tersine haksızlık yapan insanlığını kaybeder.
Yazarlar
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları



































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
1.12.2025
25.10.2025
28.09.2025
14.09.2025
9.09.2025
1.09.2025
23.08.2025
10.08.2025
23.07.2025