Lale KEMAL
Türkiye, iktidarın, iç ve dış politikalarda yaptığı stratejik hataların bedelini, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık olarak ödemekte olduğu bir yılı geride bırakıyor.
2015 yılının, bir mucize olmazsa Türkiye insanı için daha da tatsız geçmesi olasılığı ne yazık ki yüksek. Son günlerini yaşadığımız 2014 yılı, 2013 yılını kapatırken ortaya çıkan yüksek profilli yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üstünün örtülmesi adına yargı, polis, medya velhasıl toplumun pek çok kesimine yönelik sert tedbirlerin uygulandığı bir yıl olarak hatırlarda kalacak.
Geride bıraktığımız bir yılda yolsuzluk ve rüşvet iddialarına adları karışanların yargı önünde hesap vermemiş olmaları adalete olan güveni derinden sarstı. Kimi şüphelilerin, bazı gazetelerde, “Bavulla götürdüler” diye manşetten duyurduğu biçimiyle, el konulan paralarını faiziyle birlikte almış olmaları vicdanları da derinden yaraladı. Traji komik bir biçimde yolsuzlukları ortaya çıkartan pek çok polis ve yargı mensubu adlî takibe uğradı.
Dünyada ise yolsuzluk gibi ülke istikrarını derinden sarsan bu etik dışı, illegal faaliyetlere karşı yakınlarda neler mi oldu dersiniz?.
Avrupa ülkesi İspanya’da bir babayiğit hakim, ülkenin en yüksek makamına dokundu ve Prenses Cristina ve eşinin, vergi kaçakçılığı suçlarından yargı önüne çıkmalarına hükmetti.
Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Afrika ülkesi Tanzanya’da Devlet Başkanı Jakaya Kikwete, bir işadamından 1 milyon dolar rüşvet almakla suçlanan Konut Bakanı Anna Tibaijuka’yı görevden aldı, keza bir başka bakan benzer suçlardan vekillerin bastırmasıyla istifa etmek zorunda kaldı.
Tanzanya örneğinde de olduğu üzere dünyanın az gelişmiş pek çok ülkesinde de artık yolsuzluğa karşı farkındalık artıyor ve bu etik dışı eylemlere karıştıkları iddia edilenler yargı önünde hesap veriyor.
Türkiye’de ise yolsuzluk olayı bir karşı darbe gibi sunularak millet uyutulmaya çalışılırken ranta karşı başlatılan Gezi protestolarına katılan pek çok insan yine darbe iddialarıyla yargılanmaya devam ediyor.
Uludere’de 34 Kürt vatandaşın, ülkelerinin F-16 uçaklarınca açılan bombardıman sonucu ölmeleri olayının faili meçhul bırakılmış olması, iktidarın zaten savsakladığı çözüm sürecinin üzerine gölge düşürmeye devam etti, edecek de.
Yüzlerce ölümle sonuçlanan Soma ve Ermenek maden ocağı facialarında, devlet ve taşeron firmaların kusurlarından hesap sorulmamış olması 2014’e damgasını vuran üzücü ve kötü yönetim tarzını ortaya koyan bir başka olay olarak hatırlarda kaldı.
Soma faciasında, bir protestocuya, adı malum başbakan danışmanının attığı tekmenin cezasız kalmış olması vicdanları derinden yaraladı.
Türkiye’nin, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden uzaklaşıyor olması uygar dünyadaki görünümüne ağır yara aldırdı. Karar vericiler inkar etse de komşu Ortadoğu’ya yönelik izlenen mezhepçi politikalar ve kimi radikal İslamcı gruplara destek verildiği algısı, Arap dünyasında da Ankara’ya bakışı çoktandır artıdan eksiye çevirdi.
Sonuna geldiğimiz 2014’ün 2013’ten devraldığı basın özgürlüğüne yönelik ağır baskıların, 2015’te de devam edeceğini öngörebiliriz.
Nitekim, gazetecilik faaliyetlerinin kapsamı içindeyken terör örgütü kılıfı giydirilen medya operasyonu ve 16 yaşındaki bir çocuğun cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla önce tutuklanıp sonra da serbest bırakılmış olması, 2014’ün, son haftalarında 2015’e bıraktığı kötü bir miras oldu. Baskılar artacak, cadı avı olanca hızıyla devam edecek gibi.
Hukuk devleti aydınlığı, hukuksuzluk karanlığı, puslu havayı sever…
Yazarlar
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2016
25.06.2016
18.06.2016
11.06.2016
4.02.2016
28.05.2016
14.05.2016
7.02.2016
30.04.2016
24.04.2016