Mehmet ALTAN
Geçen salı günü, bayramın 3. günüydü.
Türkiye uzun bir tatildeydi.
Dünyada, 21.Yüzyılın nüfus hanesine kayıt düşülecek çok önemli bir gelişme oldu:
"Kaliforniya merkezli ekran kartı üreticisi Nvidia, diğer iki Amerikan devini, Apple ve Microsoft'u geride bırakarak 3 trilyon doları geçen piyasa değeriyle, Salı akşamı itibariyle dünyanın en değerli şirketi haline geldi.
New York'ta bulunan Nasdaq borsasında, Türkiye saatiyle 22:40 itibariyle hisse fiyatı 135,62 dolara yükselen şirketin hisseleri yıl başından bu yana yüzde 173'ün üzerinde değer kazandı.
Son dönemdeki yapay zekâ atılımlarıyla adını duyuran şirketin yükselişinin ardında, veri merkezlerinde sıkça kullanılan 'yapay zeka' çipleri konusunda piyasada hakim bir konumda olması yatıyor."
xxxxxxx
Nvidia, bazı işlemleri önceki çiplerden 30 kat hızlı yapan yeni "yapay zeka" çipini 3 ay evvel tanıtmıştı.
Bu yeni yapay zeka çiplerine yıl başından bu yana talep yüzde 170 arttı.
Gelişmeler, dünyada istikametin nereye doğru olduğunu gösteriyordu.
xxxxxxxx
Yapay zeka çipleri üreten şirketin dünyanın en değerli şirketi haline geldiğini görünce zihnimden kovmak istediğim kuşku yeniden hortladı:
"Türkiye, dünyadaki bu gelişmelere ayak uydurabiliyor mu?"
Gelişmiş dünyanın bir parçası olmaya mı hazırlanıyoruz yoksa bu gelişmelerden tamamen koparak karanlık bir yere doğru mu savruluyoruz?
xxxxxxxx
Perşembe günü Bayram sona ermişti ama tatil devam ediyordu.
Kolombiya Narkotikle Mücadele Birimi - (Diran), 2020'den bu yana Türkiye'ye gönderilmek istenirken Kolombiya liman ve havaalanlarında ele geçirilen kokain miktarının 6 tonun üzerinde olduğunu açıkladı.
4.9 ton İzmir'e gönderilmek istenirken yakalanmıştı, durumu Kolombiya Savunma Bakanı duyurmuştu.
Kolombiya Polisi Perşembe günü, 2020 yılında ülkenin batısındaki Buenaventura Limanı'nda tek seferde ele geçirilen 4,9 ton kokainin de yeniden altını çizdi.
Biz ise hala İzmir'de hangi adrese gönderildiğini öğrenemedik halbuki konşimentoda hepsi yazıyordu.
xxxxxxx
Yapay zeka çipleri dünyada gidişatı gösterirken, Kolombiya mahreçli bu haber de Türkiye'deki siyasal çalkantıların nedenini açıklıyordu.
"Vatan, Millet, Sakarya" edebiyatı yapıp toplumu şiddet kullanarak esir almak isteyenlerin gerisinde muhakkak bir uyuşturucu izi çıkıyordu.
Son 4,5 yılda Kolombiya'dan Türkiye'ye 41 kaçakçılık vakasında kokain ele geçirildi. Bu olaylarda yakalanan 16 kişi, yalnızca 20 kilo altındaki miktarlarda kaçakçılık yapanlardı.
Büyük miktardaki sevkiyat denemelerinde tek bir tutuklamanın bile yaşanmamış olması da siyasetteki "sertleşme, cepheleşme ve devam koalisyonunun" üzerine projektör yakar gibiydi.
Çürümeye aldırmadan siyasette mevcut yapının devamı için çıldıranlar da aynı odaklardı.
xxxxxxxx
Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu ne diyordu:
"Türkiye'de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmaktadır.
Ülkede varlıklarını sürdüren bu grupların hükümetle ve diğer siyasetçilerle yakın ilişkiler geliştirdikleri ve bu sayede kolluk kuvvetleri ve yargı karşısında koruma sağladıkları bildirilmektedir."
xxxxxxx
Cuma günü, Türkiye büyük bir felakete uyandı.
Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki eşi görülmemiş ve nedeni de henüz tam anlaşılmayan büyük bir yangın çıktı.
Yangın değil cehennem ateşiydi.
15 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yaralandı.
Yaralılardan beşi entübe edildi.
Yangında ayrıca 556 küçükbaş öldü, 250 yaralı hayvan da sahiplerinin rızasıyla Et ve Süt Kurumu'na kesime gönderildi.
120 hayvanın ise bölgedeki veterinerler tarafından tedavileri yapıldı.
Yangın Diyarbakır'da 8 bin 100, Mardin'de ise 7 bin dönüm alanda hasara neden oldu.
Toplam 5 bin 450 dönüm ekili arazi de yok oldu.
Savcılık ön raporuna göre, yangına, elektrik telleri neden oldu.
xxxxxxx
"Bayram tatilinin sekiz günlük bilançosu: 68 ölü, 9 bin 787 yaralı"
Pazar günü bayram tatilinde trafik kazalarında 68 kişinin öldüğünü, 9 bin 787 kişinin yaralandığını açıkladı.
Tatil süresince gençlerin kaçıp gitmek istediğini sergileyen araştırmaları okuduk.
Eşit bölünmesi halinde kişi başına günlük 117 gram et düştüğünü öğrendik... Bu, toplumun çok büyük kesiminin hiç et yiyemediği göstermekteydi.
xxxxxxxx
Hafta bitti...
Tatil bitti...
Olup biteni topluca değerlendirirken, teknolojik gelişim ile sosyal topallama arasındaki açının büyüdüğü bir evreden geçmemize rağmen teknolojik ve bilimsel zaferlerin parlaklığı umut vericiydi.
Toplumsal krizler derinleşiyordu ama bu büyük teknolojik gelişmeler insanlığın bir başka aşamaya yükselmeye hazırlandığını da müjdeliyordu.
Türkiye ise mevcudu sürdürmek isteyen uyuşturucu baronlarıyla kol kola olan siyasetin ülkeyi çürütmeye devam etmesi ve bunun her gün ağırlaşan sonuçları nedeniyle gelişmiş dünyadan daha fazla kopuyordu.
Zihnimdeki sorular o nedenle yeniden öne çıktı:
Türkiye, bu karanlık ve kirli çete tarafından kasten mi dünyadan koparılıyor?
Yapay zeka çipi üreten şirketlerin bir devlet kadar büyük bir gelire ulaştığı çağda bizi dünyadan teknoloji yerine kokain ithal eden bir ülke konumuna düşürenler, buradan kurtulmamızı engellemek için gösterilen çabalara mı siyaset diyorlar?
Yazarlar
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları






























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
16.01.2026
7.01.2026
6.01.2026
5.01.2026
3.01.2026
26.12.2025
27.11.2025
25.09.2025
17.09.2025
10.09.2025