Mahmut ÖVÜR
Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili anayasa değişiklik önerisinin komisyondan geçip, meclis genel kurul gündemine gelmesiyle muhalefet de rotasını değiştirdi ve ağırlıkla AK Parti ve MHP'nin içine yönelik algı operasyonlarına başladı. Özellikle de MHP'ye... MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya'nın istifası bu kesimi daha da heveslendirdi.
Hatta bilinçli olarak MHP'nin siyaseten yok olacağı yayılıyor.
Süreç nasıl seyreder göreceğiz ama şimdiden şu hakkı teslim etmek gerekiyor.
Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte siyaset üreten tek aktör Devlet Bahçeli...
Birçok konuda ciddi rol oynadı ve puan topladı.
İlki, Türkiye derin bir kuşatma yaşarken, düne kadar sert muhalefet ettiği AK Parti iktidarına "devletin bekası için" destek verdi.
15 Temmuz'da FETÖ darbesine karşı çıkışı da bunun devamıydı. İkincisi ise AK Parti'nin yalnızlığını bir fırsata dönüştürdü. Ona yol arkadaşlığı yaparken, kendi siyasetinin bir gereği olarak Anayasa'nın ilk 4 maddesine dokunulmama garantisi aldı.
Muhalefetin 4. sırasındaki bir siyasi parti için bundan daha büyük başarı olamaz.
Şimdi buraya bir nokta koyup, diğer iki muhalefet partisinin haline bakalım...
CHP'nin iflah olmaz bir negatif muhalefet partisi olduğu zaten biliniyor. Hiçbir koşulda bunun değiştiğine tanık olmadık. Bırakın 2007 Cumhurbaşkanlığı krizini, 27 Nisan e-muhtıra günlerini, bütün reform girişimlerine, çözüm süreçlerine hep karşı çıktı. Zaman zaman hayati konularda "her türlü desteği veririz" demelerindeki samimiyet bile şüpheyle karşılandı.
Oysa tarih onlara sayısız fırsat sundu. Alın 2011 seçimleri sonrası oluşturulan Anayasa Komisyonu'nu... Her partinin eşit sayıda katıldığı o komisyonun işlevsiz kılınmasında en büyük rolü ne yazık ki CHP oynadı.
Eline geçen tarihi bir fırsatı, toplum için değil statükocu siyasete heba etti. O günlerde sık sık "AK Parti ve CHP'nin oy toplamı yüzde 75. Bu iki partinin yeni bir anayasa yapması Türkiye'yi sıçratır" yönünde yazılar yazdım.
Ama ne yazık ki CHP bu gerçeği önemsemedi.
Önemseseydi bugün MHP'nin yerinde o olur, yaptırdıklarını o yaptırabilirdi. AK Parti'yi taviz vermeye o zorlardı. Ve güya çok şikâyet ettikleri -bana göre müsebbibi oldukları- kutuplaşmayı da ortadan kaldırırdı.
Biraz geriye dönüp bakın, aynı şeyi, CHP, bürokratik oligarşi ve askerlerle birlikte 2003'ten 2010'a kadar da yaptı. Seçilmiş iktidarı elbirliğiyle o tarihte sinsice kendini gizleyen FETÖ'ye muhtaç etti. Oysa siyaset, her zaman muhalefet etmek, her şeye "hayır" demek değil. Bazı tarihi kırılma anları var, o anlarda "yol arkadaşlığı" ülkenin kaderini değiştirir ve binlerce iktidara bedeldir.
Ama CHP bunu hiç yapmadı ve yapmak istemedi. Bedelini de sadece onlar değil hepimiz ödüyoruz. Bu yüzden CHP'nin ya kapısına kilit vurması ya da köklü bir değişimle "sosyal demokrat" veya sadece "demokrat" bir parti olması gerektiğini savundum.
Doğrusu hâlâ "devlet çöktü, Türkiye DEAŞ'a destek veriyor" diyen bir siyasi akıldan bu saatten sonra bir şey beklenemez.
HDP'ye gelince... Tarih onları hiç affetmeyecek.
Çözüm Süreci'ni bitirdikleri gibi, 7 Haziran'da yakaladıkları tarihi fırsatı, 8 Haziran sabahı ellerinin tersiyle ittiler. Kısaca 40 yıldır derin acılar yaşayan, hatta yaşattıkları bir halka, huzuru ve demokrasiyi çok gördüler.
Halkın özlemlerini çukur siyasetine, emperyalistlerin çıkarına kurban ettiler.
Şimdi geldikleri noktaya bakın, Kandil'e boyun eğen, emperyalizmle iş tutan siyasi aktörler topluluğu... Sadece Kürtler değil, Türkiye toplumu sizi affetmeyecek.
Yazarlar
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuKomisyon ve SDG… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilNeden gelişmiş bir ülke değiliz? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDört Tarz-ı Siyaset 31.07.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKomisyon oturumları canlı yayınlansın 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUN“Siz de Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?” 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİOrmanlarımızı kim mi yakıyor? 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYAnkara, CHP, Çözüm Süreci ve Şam Arasındaki Tıkanıklık: 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUKötülük durur durur, seni de vurur! 29.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019