Roni MARGULIES
Mısır'da askerî darbe mi yoksa başka bir şey mi olduğunu kestiremeyen iki tür insan var dünyada. Bunlardan hiçbiri Mısır'da yaşamıyor.
Birinci tür, Amerika ve Avrupa'da cumhurbaşkanı, başbakan, bakan veya hükümet görevlisi olarak çalışıyor. Kafaları çok karışık zavallıların.
Örneğin, BBC haberlerinden öğrendiğime göre, Amerika'da Obama yönetimi "Mısır'da askerlerin idareyi ele almasının darbe anlamına gelip gelmediğini" incelemekteymiş!
Biraz uzun sürüyor bu inceleme. Kolay değil tabii. "Askerlerin idareyi ele alması" kavramıyla "darbe" kavramını eşanlamlı zannedenler olabilir. Ama böyle bir inceleme çok yönlü ve çok derin olmak zorundadır. "Asker" ne demek, "idare" ne demek, "el" nedir, "almak" fiili almak anlamına mı gelir? Bütün bunların araştırılması gerek.
Amerika için, bu inceleme sosyolojik ve dilbilimsel bir merak konusu olmaktan öte bir öneme sahip. Çünkü Amerikan yasaları, seçilmiş bir liderin askerî darbe ile devrildiği ülkelere yardım gönderilmesini yasaklıyor. Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden birinin generallerine yardım etmeyip kavgalı olmadan önce meseleyi uzun uzun düşünmek, incelemek gerek elbet. Nitekim, Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney Amerika'nın Mısır'a yardımlarını hemen durdurmasının doğru olmayacağını söylemiş. Gönderilmesi daha önceden planlanmış olan dört F-16 uçağının da bugünlerde teslim edilmesi bekleniyor.
"Aslanım Sisi!"
Mısır'da darbe mi yoksa başka bir şey mi olduğunu kestiremeyen ikinci tür insan da Türkiye'de yaşıyor.
Onların derdi Obama yönetimininkinden biraz farklı, Mısır'la değil Türkiye'yle ilgili. Bu tür Türk, Müslüman olduğunu iddia eden kişi ve partilerin kurduğu hükümetlerin zaten ve her koşulda ve nasıl olursa olsun devrilmesi gerektiğine inanır. İster bir uzaylı istilası, ister tsunami, ister askerî darbe; yeter ki Müslüman hükümet devrilsin.
Ama bu tür Türk, aynı zamanda kendini "demokrat" zanneder. Bu nedenle, "Bir hükümet Müslümansa, halkın yüzde 50'sinin oyunu da almış olsa, askerî darbeyle devrilmelidir" diyemeyeceğini bilir. Bu iddianın pek de demokratik görünmeyeceğini bilecek kadar eğitimli ve akıllıdır. ("Eğitimli ve akıllı" kısmından çoğu CHP milletvekilini tenzih etmek ister, üzerlerine alınmamalarını rica ederim.)
Yine bu tür Türk, içinden yükselen "Heheeyt, ne güzel oldu be! Aslanım Sisi! Haydi, sıra bizde!" haykırışını bastırmak zorunda olduğunu da bilir. Ve çoğunluğu CHP milletvekili olan bazı istisnalar dışında, bastırmayı becerir. Ama çok acı çeker. Söyleyememek, bastırmak, içini dökememek, psikiyatrik sorunlar yaratır.
Bu sorunları aşmanın yolu, Obama yönetiminden daha cevval davranıp "Mısır'da askerlerin idareyi ele alması darbe anlamına gelmez" demektir. Böylece müthiş bir rahatlama sağlanır. Darbeci gibi görünmeden "Heheeyt, ne güzel oldu be! Aslanım Sisi! Haydi, sıra bizde!" diye gönül ferahlığıyla bağırmak mümkün hale gelir.
İnceleme sonuçları
Obama yönetimi ve Kemalist Türkler dışında, dünyanın geri kalanı meseleyi çok uzun boylu incelemek zorunda kalmadı.
Benim incelemelerim, örneğin, tam 36 saniye sürdü. Şu sonuçlara vardım:
1) Seçilmiş hükümete askerin müdahale etmesine "darbe" denir. Başka adı yoktur. Buna karşı çıkmayana da "darbe taraftarı" denir.
2) Mısır'da milyonlar darbe olsun diye sokağa dökülmedi. İslam düşmanı oldukları için de sokağa dökülmediler. Vaadlerini yerine getirmeyen, demokrasiyi hacamat eden bir başbakana karşı sokağa döküldüler.
3) Sokağa dökülenler arasında şimdi darbeyi destekleyenler de var, desteklemeyenler de. Hangisi daha kalabalık, önümüzdeki dönemde göreceğiz. Sisi de görecek.
4) Darbeye karşı çıkmak için Mursi taraftarı olmak gerekmez.
5) Gerçek demokrat, darbeyi desteklemez, önce Mursi'nin anti-demokratik uygulamalarına ve şimdi de askere karşı direnenleri destekler.
6) Mübarek'i deviren kitlelerin şimdi kolayca Sisi'ye teslim olacağını zannedenler yanılıyor. Hevesleri kusaklarında kalacak.
Roni Margulies
http://marksist.org/yazarlar/roni-margulies/12253-asker-mi-sey-yani-olabilir-ki
Yazarlar
-
Mensur AkgünNihayet önemli biri ‘Kral Çıplak’ dedi… 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanTürkiye’yi savcılar ve yargıçlar mı yönetiyor? Benim kimi seçeceğime mahkeme mi karar verecek? 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAlla curda başladı alla turca bitecek 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUDünyamızın nereye gittiğini merak edenlere… 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR“Abdi, Savunma Bakan yardımcılığı için isim verdi. ‘Terörsüz Türkiye’ ismi dahil güncellenebilir” 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİCHP ile AK Parti’nin kültür barışı 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKSahadaki “kazanımların” ötesini görebilmek 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUTürkiye’de değişim meselesi 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasDar kimlikler, geniş kimlikler, daha geniş kimlikler 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANKürtlerin elinde kalan “kağıt bir kepçe" mi? 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARNedir bu Birleşik Arap Emirlikleri? 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYASessizlik Tarafsızlık Değil, Suç Ortaklığıdır; Rojava Savunulmalıdır.. 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu“Erken” seçime kadar geçecek değerli zamanlar 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Figen Çalıkuşu“10 bin liraya bir adam”… 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRROJAVA'YA SALDIRIYA HAYIR! 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYargının röntgeni 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAğlamaya hakkı olmayanlar 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraŞükür 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLU“Anayasal vatandaşlık” mı dediniz? 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEskiden bir aile 337 liraya doyuyordu 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselÜcretli çalışan sayısında aykırı gelişmeler; sanayide gerileme devam ediyor 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYOrtadoğu'da Emperyalist Yeni Oyunlar Yeni Tehklikeler! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpToplumsal kutuplaşma artarken enflasyondaki düşüş yavaşlıyor 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBarbar medenileşmenin sonu 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Melih ALTINOKBarzaniler Suriye’de PKK’yı niçin gazlıyor? 21.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezÖnümüzdeki Küresel Riskler 21.01.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.03.2023
13.03.2023
27.02.2023
20.02.2023
13.02.2023
6.02.2023
29.01.2023
21.01.2023
15.01.2023
15.01.2023