Roni MARGULIES
Anne tarafım herhalde 15. yüzyıldan beri buralarda yaşıyor. Baba tarafımsa yeni sayılır. Büyükbabam 1925’te evlenip babaannemle beraber İstanbul’a gelmiş; geliş o geliş. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun vatandaşı olarak doğmuş, Viyana’da okumuş, Berlin’de mühendis olarak çalışmaya başlamış. Sonra çalıştığı şirket İstanbul’a göndermiş onu.
Türkiye’de yaşamak bazen insanın canını sıkabiliyor ya biraz, ben de canım sıkıldığında büyükbabama kızardım eskiden. Dayanamayıp söylenirdim: “Başka gidecek yer mi bulamadın, be adam? İnsan oralardan kalkıp Türkiye’ye mi gelir, ey akılsız!”
Sonraları fikrim değişti, şükretmeye başladım. Ya İstanbul’da durmayıp devam etseydi? Ya Suriye’ye, Irak’a kadar gidip oralarda kalsaydı?
Şimdilerde daha da farklı düşünüyorum. Hiçbir şey fark etmezdi.
Kapitalizm Marx’ın döneminde bile bir dünya sistemiydi. Ve bu sistem bugün artık dünyanın bütününü tek ve aynı hâle getirmiş durumda.
Erken döneminde emperyalizm, kapitalizmin Batı Avrupa ve Amerika’dan dünyanın geri kalanına yayılması, her tarafı zorla, ezerek, sömürerek kendi dinamiklerine dahil etmesi süreciydi.
Bugün de, yüzeysel bakarsak, öyle görünebiliyor. Batı’nın, geri kalanlarımıza yaptığı bir şey gibi algılanabiliyor. Amerika ve İngiltere’nin şu anda Körfez bölgesinde çeşitli ülkelere ve üslere yayılmış (Afganistan hariç) 68.000 askerî personeli var. Üstelik bunları kullanmaya gerek bile kalmadan, istedikleri kişiyi havadan bombalayıp öldürebiliyorlar.
Evet, ama emperyalizm artık bundan ibaret değil.
General Kasım Süleymani’nin görevi Suriye, Irak ve Lübnan’da İran’dan yana örgütler yaratmak, bu ülkelerdeki gelişmeleri etkilemek, tüm bölgede İran’ın millî çıkarlarını savunmaktı. Kime karşı? Amerika mı? Kısmen. Ama aslen Suudi Arabistan’a, Türkiye’ye, bölgedeki diğer güçlere.
Keza, Türkiye’nin niye Suriye’de askeri var, niye Libya’da askeri var? Emperyalistlere karşı mı? Hayır, bölgenin önemli gücü olabilmek için.
Yeni Şafak gazetesinin en salak yazarlarından biri şöyle yazmış:
“Batılılar, İran’la birlikte hareket ediyorlar; dünyayı aptallaştırıyorlar! Batılılar, İslâm dünyasını durdurmak ve karıştırmak için İran’dan daha iyi müttefik bulamazlar!”
Doğu Perinçek de, anti-emperyalizm yaptığını zannederek şöyle demiş:
“Değerli arkadaşımız Süleymani’nin ABD tarafından katledilmesi... Bizim şehidimiz Kasım Süleymani; aynı zamanda insanlığın, Batı Asya’nın, İran’ın şehidi.”
Anti-emperyalizm, Amerika’ya karşı Müslüman generalleri, İranlı generalleri, Türk generallerini savunmak değildir.
Hepsine karşı çıkmaktır. Amerika’ya da, bölgesel egemenlere de karşı çıkmaktır.
Anti-emperyalizm, dün Arap Baharı’nda, bugün Lübnan’da, Irak’ta, İran’da rejimlere karşı sokaklara dökülen yoksul kitlelerden yana olmaktır.
Roni Margulies
(Sosyalist İşçi)
Yazarlar
-
Fehmi KORUDünyamızın nereye gittiğini merak edenlere… 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR“Abdi, Savunma Bakan yardımcılığı için isim verdi. ‘Terörsüz Türkiye’ ismi dahil güncellenebilir” 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanTürkiye’yi savcılar ve yargıçlar mı yönetiyor? Benim kimi seçeceğime mahkeme mi karar verecek? 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünNihayet önemli biri ‘Kral Çıplak’ dedi… 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAlla curda başladı alla turca bitecek 25.01.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasDar kimlikler, geniş kimlikler, daha geniş kimlikler 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKSahadaki “kazanımların” ötesini görebilmek 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYASessizlik Tarafsızlık Değil, Suç Ortaklığıdır; Rojava Savunulmalıdır.. 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİCHP ile AK Parti’nin kültür barışı 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu“Erken” seçime kadar geçecek değerli zamanlar 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUTürkiye’de değişim meselesi 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANKürtlerin elinde kalan “kağıt bir kepçe" mi? 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARNedir bu Birleşik Arap Emirlikleri? 24.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYargının röntgeni 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Figen Çalıkuşu“10 bin liraya bir adam”… 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAğlamaya hakkı olmayanlar 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRROJAVA'YA SALDIRIYA HAYIR! 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBarbar medenileşmenin sonu 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselÜcretli çalışan sayısında aykırı gelişmeler; sanayide gerileme devam ediyor 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraŞükür 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpToplumsal kutuplaşma artarken enflasyondaki düşüş yavaşlıyor 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLU“Anayasal vatandaşlık” mı dediniz? 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEskiden bir aile 337 liraya doyuyordu 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYOrtadoğu'da Emperyalist Yeni Oyunlar Yeni Tehklikeler! 22.01.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.03.2023
13.03.2023
27.02.2023
20.02.2023
13.02.2023
6.02.2023
29.01.2023
21.01.2023
15.01.2023
15.01.2023