Ali Saydam
Adana ve Reyhanlı'da, Ürdün'ün başkenti Amman'da ABD istihbaratçılarının ve Pentagon yetkililerinin Suriyeli muhalif gruplarla ateşkesin bozulması amacıyla toplantılar yaptığına dair bizim gazetenin online servisinde yer alan haberi gözden kaçırmamak lazım. Muhalif gruplara yönelik “Ateşkesi bozun” talebine karşılık vaadleri de şu imiş:
“Biz size daha çok silah ve cephane desteği veririz.”
Sonuncusunun İzmir'de yaşandığı ve pek çok aileyi derin kederlere boğan, birbiri ardı sıra gelen terör saldırılarının kaynağı konusunda da, 'tetikçi' ve 'azmettiren' adreslerinin arkalarında kimlerin olabileceğini tahmin etmek hususunda da artık kimse zorlanmıyor. Halkımız sayısız terör örgütünün içte ve dıştaki ağababalarını biliyor ve ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye'ye destek vermediğini de görüyor.
Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetin ve medyanın gereken bilgi aktarımını başarıyla sürdürdüğünü teslim etmek gerekir. Kriz iletişimi yönetiminde hasar tespitinden sonra ilk iki sürecin, ülke kaderinde söz sahibi olanların anında reaksiyonu ve halkın bilgilendirilmesi olduğunu hatırlayalım. Çünkü Türkiye'de kamu vicdanının caydırıcılığı, sırası geldiğinde ekonomik ve savunma gücünün de üstüne çıkar.
Bilindiği gibi ABD'nin dış politika stratejilerini belirleyen makamlar, kendi ülkelerinin dünyada nasıl algılandığını ölçümlerler ve bu ölçümleme sonuçlarına göre yol haritalarındaki durakları etkileyecek ince ayarlar yaparlar. İşte bu ayarların en çok hizmet edeceği alanlardan biri de 'Yumuşak güç'leridir. Yakıp yıktığı ve Anti-Amerikanizm'i güçlendirdiği oranda egemenliklerinin amacının dünyayı uygarlaştırmak, terörden kurtarmak, vs. olduğu hikâyesini anlatmak için özellikle Hollywood aracılığıyla tüm 'Yumuşak güç' araçlarını kullanırlar. Bu araçları o kadar iyi kullanmışlardır ki, Obama, Nobel Barış Ödülü'nün sahibi bile olmuştur.
Kuraldır; anti-Amerikanizm'in yükseldiği dönemlerde, yumuşak güç faaliyetleri de artar. İki binli yılların başında Zbigniew Brzezinski, “Ulusal tarihimizde dünya kamuoyu ABD'ye hiç bu kadar düşman olmamıştı'” demiş ve bu saptamanın istatistiksel analizlerle ölçümlenerek kanıtlanmasından sonra Hollywood'da dünyayı 'kurtaracak' olan ABD'nin operasyon gücünü gösteren filmler birbiri peşi sıra vizyona girmişti.
Yeni Şafak, okurları için ABD'nin ülkemizde nasıl algılandığının ortaya çıkarılmasına katkı sağlayabilecek bir anketi başlattı. İnternette takip edilebilen bu anketteki 3 kritik soruya verilen yanıtlardan durum açık ara 'güvensizlik' ibresinden yana.
Diğer yandan bir Amerikalı vatandaşın, diyelim bir Anadolu kasabasındaki kahveye uğradığında misafir gibi karşılanacağından da kimsenin kuşkusu olmasın. Amerikalı olmasından çok, bir 'yabancı'olması, konuk olarak kabul edilmesi için yeterlidir. Ayrıca çok köklü bir dış politika geleneği olan Türkiye'nin şu sıra devreye soktuğu 'düşmanlarını azalt, dostlarını arttır' stratejisi çerçevesinde, red ve kabulü aynı anda yaşayarak, Rusya, İsrail, İran, Irak, Avrupa Birliği ve de Amerika gibi ülkelerle karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde münasebetlerini zenginleştirmeye devam etmesi son derece olumludur.
Bizdeki Anti-Amerikanizm'in boyutları, elimizde daha net konuşmamızı sağlayacak araştırma sonuçları olmasa da, ülkemizin bekasına yönelik olumsuz gelişmelere derhal reaksiyon veren bir halkın tutum ve davranışlarıyla sınırlıdır. Müslüman bir halkın zulüm görmesinden duydukları büyük rahatsızlığı, 'Dünya beşten büyüktür” diyen, uluslararası platformlarda da mazlumların sesi olan liderlerine sahip çıkarak göstermektedirler.
Bizim halkımız, kendi içimizdeki terör destekçilerine ve terörist darbecilere karşı ise canını verecek kadar olağanüstü bir duyarlılıkla tepki gösterdiğini tarihî 15 Temmuz direnişiyle kanıtlamıştır.
Halkın caydırıcılık gücü, dünyanın tüm güçlerinin üzerindedir.
Erdemir'e yeni başkan
Tofaş CEO'luğundaki başarılı çalışmalarından da tanıdığımız ve sonra Ereğli Demir Çelik İşletmeleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Ali Pandır görevini, finans dünyasında iz bırakan yöneticiliğiyle tanınan, son olarak Ziraat Bankası üst yönetiminde görev yapan Ömer Muzaffer Baktır'a devretmiş.
Karadeniz Ereğli'sinin can damarı olan bu dev işletmenin Türk ekonomisindeki ve demir-çelik sektöründeki katma değerli konumu düşünüldüğünde, böylesi devasa bir üretim kompleksinin, benim sık sık kullandığım 'aslan vurmuş' tabirine uygun bir lidere emanet edilmesi doğal elbette.
Ziraat Bankası'nda gösterdiği çabalarla bankanın algısının giderek daha olumluya taşınmasının mimarlarından biri olarak bilinen Erdemir'in yeni Başkanı, özellikle finans sektöründeki kariyeriyle tanınıyor. Pamukbank'tan Halk Bank'a, oradan Cengiz HoldingCFO'luğuna ve son olarak da Ziraat Bankası'nın Pazarlama ve Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na uzanan üst yönetim yolculuğunda edindiği deneyimlerin Erdemir'e sağlayacağı katkının, pek çok paydaşı da yakından ilgilendireceğinden şüphe yok.
Erdemir için hayırlı olsun, diyelim.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları





































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
8.09.2020
15.10.2019
24.09.2019
12.09.2019
10.09.2019
25.06.2019
7.05.2019
11.04.2019
4.02.2019