Cihan AKTAŞ
Geçtiğimiz haftayı Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinde, kitap toplantılarında geçirdim. İki gün süren Malatya Kitap Fuarı’nın ardından kara yoluyla Batman’a ve Mardin’e hareket ettim.
Fuar kalabalıklarının ille de bir şehrin kitap sevgisinin göstergesi olduğunu düşünmem. Fakat Malatya halkının kitap sevgisi üzerine daha önceden de bir fikrim vardı. İnsanlar ailece, çoluk çocuk stantları dolaşıyor, yazarlara sorular soruyor, yazılanları (ve beklenildiği üzere yazılmayanları da) sorguluyorlar. Bulunduğum stantın karşısında, Canan Tan’a kitap imzalatmak için uzayıp giden okur kalabalığı içinde başörtülü genç kızlar da var.
Malatya, tabiatın sunduğu nimetleri kitapla taçlandırmaya çalışan bir şehir aynı zamanda. Ülkenin ilk kadın müfessirini çıkartan bir şehirden söz ediyoruz. Semra Kürün Çekmegil ile kısa bir süreliğine sohbet etme fırsatını buldum. “Okuyucu Tefsirini” yazmayı sürdürüyor Semra Hanım. Belediyede mühendis olarak çalışan İsmail Güney, 4 kızkardeşiyle gelmişti fuara: Esra, Esma, Şeyma, Büşra. Ahmet Sait Akçay da Malatya’daymış meğer; “Cape Town Öyküleri”ni imzaladı bana. Hanımeli Kadın Derneği’nde bir kitap-söyleşi toplantısına katıldım. Onca zengin içerkli söyleşi sırasında dikkatimi çeken başlıklardan biri, derneğin gözetip gelişmesine katkıda bulunduğu Afgan göçmenlere dönük kardeş aile himayesi örgütlemeleri oldu.
Malatya’nın kitap sevgisinini somutlaştıran iki kardeş, Abdurrahman ve Şaban Ekinci, aklıma bir zamanlar Birleşik Dağıtım’a gidip de kutularla kitap aldığım günleri getirdi. Şaban Bey bakkal dükkanından İstanbul ve Ankara’da gelişen edebi faaliyetleri izliyor. Bilgisayarı yok. Mektup ve telefonla haberleşiyor.
Uzun ve kısa söyleşilerin yöneldiği konu, “savaş ve barış”. İnsanlar içeride barış sürecini destekliyor. “Korucu oğlu” olduğunu söyleyen okurum, barış süreci için dua ettiğini dile getiriyor. Kuşkulu sorular elbette var. Kimileri ise çözümü çözümsüzlükte aramakta ısrarlı. Bir tarih öğrencisi PKK ile masaya oturma eleştirisiyle çıktı karşıma ve Taraf’tan ayrılmamı, oyuna getirilme olarak yorumladı.
Ev kadını okurum ise son yıllarda edebiyata yöneldiğim için eleştirdi: “ Öykü roman zamanı değil, o zamanı geçtik, bize fikir kitapları lazım.”
Oysa bir başka yazar, Abdülselam Durmaz öyle düşünmemiş ve İslami Hareket davası nedeniyle hapiste geçen yıllarını bir fantastik roman dizisiyle, anlamlandırmayı denemiş. “Evrenin Kitabı İlma”, Batman ve Mardin”de gittiğim evlerde de karşıma çıkacaktı. Yıllardır hapis hayatı yaşayan Durmaz, “islami” bir fantastik roman olarak tasarlamış, ilkine “Son Nişanlı-Yol İşaretleri 1” adını verdiği diziyi. Şifreleri nedeniyle bir solukta akacak bir roman değil “İlma”; fakat yazarın dili bir hayli akıcı.
Hapishane deyince... Yol arkadaşlarımla birlikte akşamın dar vaktinde Diyarbakır Cezaevi’nin etrafından dolanarak yaptığımız turun ardından Batman’a yöneldik. Yıllarca etrafına işkence sesleri yaydığı halde askeri darbenin görünmez ve işitilmez kıldığı cezaevini düşünmeye devam ettim yol boyu. Bugün barışmaya çalışmamıza engel olan ne varsa ve yaşanan, tanık olunan nice şiddetli vaka, Batman’ı saran cinnet hali de dahil, bir şekilde 1980’lerin başlarında Diyarbakır Cezaevi’nde gerçekleşen zulme sebep olan zihniyetten bağımsız düşünülemez.
Batman, Malatya’nın tersine, tabiatın imkânlarına yaslanma güvenine sahip bir şehir değil. Hatta, şehre girdiğim anda hissettiğim petrol veya petrol ürünlerine özgü koku, beş yıl önce şehre geldiğimde algıladığımdan çok daha yüksek geldi bana. Zengin şehir, sırf sunduğu maddi imkânlar nedeniyle de belalara çekilmeye zorlandı, ardımızda bırakmaya çalıştığımız otuz yıl içinde. Faili meçhullerle, karanlık çetelerin cinayetleriyle, kadın intiharlarıyla gündeme geldi. O ziyaretimde yaptığım söyleşiler bende şehrin bazen yükselen, bazen de örtbas edilen derin, canhıraş seslerle sarsılmaya devam ettiği şeklinde bir izlenime yol açmıştı. Petrol üretimine bağlı olarak bir köy yerleşimi etrafında kurulan kozmopolit proje kent sanki her türlü “kazalı” belalı kurguyu kaldırabilirmiş gibi.
Kurtuluş, bahçe, temiz hava ya da derin nefes alma imkânı özellikle kitaplarda bulunurdu ancak. PKK’nın ilk siyasallaştığı şehir, Batman. Batmanlı İslamcı gençler, Malatyalı akranları gibi kitap tutkusuyla gelişen sohbetlerde öne çıkan sorularıyla bazen İstanbul‘daki türdeş faaliyetlerin yönelim ve içeriğini de etkilemişlerdir. Şiddetle kıskıvrak sarmalanmak istenen şehir, kitaba ve sohbete tutunmak suretiyle zor zamanlarda ayakta kalmayı başarabilirdi. Bu yönü nedeniyle de kısa geçmişine karşılık göç almaya, yerleşmek için uygun şehir olarak görülmeye devam ediyor.
Batman okumaya devam eden bir şehir. 2008’de Mazlumder’in davetiyle insan hakları ve kadın meseleleri konulu etkinliklere katılmak için geldiğim şehre bu kez kitap okuma etkinlikleri için davet edildim. Naman Bakaç’ın Milli Eğitim Müdürlüğü faaliyetleri kapsamında Proje Koordinatörü olarak tasarladığı “Hayal Kahramanlarım” projesi çerçevesinde yapılan etkinliklere katıldım.
Lise okuma programlarında öğrencilerin edebiyat ve sanat etrafında sorduğu soruları yer yer çok başarılı buldum. “Ne zaman yazmaya karar verdiniz, yazdığınız öyküler ve romanlarda anlattıklarınız başınızdan geçen şeyler mi, ne tür şeyler sizi konu olarak çeker...” şeklinde uzayıp giden soruların yanı sıra “Gergedan Mevsimi filmi üzerine ne düşünüyorsunuz, bir fikri hangi türde yazacağınıza nasıl karar veriyorsunuz...” şeklindeki bir birikimi yansıtan sorular da vardı.
“Batman Okuyor” kampanyası binalara sığmadı, öğrenciler Atatürk Parkı’nda çimlere oturarak evlerden getirdikleri kitapları okudular. Bu arada okuma yarışmalarında derece alan görme engellli öğrencilere ödüller verdik. Nurşin Karabulut’a ödülünü verirken, % 15 oranında görebilen gözleri için daimi aydınlık diledim, Nur’un Sahibi’nden. Bürokratlarla başörtülü öğrencileri çimenlere oturmuş yan yana kitap okurken seyrettiğim sırada ise Türkiye’de resmi ideolojinin kurguladığı kamusal alanın bütün yapaylığıyla toplumsal planda oluşturduğu gerilimin dağılmakta olduğunu düşündüm, bütün iyimserliğimle.
(Naman Bakaç açık havada okuma eylemini, mesleki bir gezi için gittiği Paris’te kendisine anlatılan, parklarda elinde bulunan sepetteki kitapları gelip geçene dağıtan bir kitapseverin ilettiği ilhamla geliştirdiğini dile getirdi.)
Batman, zor yılların biriktirdiği nice problemi ve acıyı şiddete dönüşmekten alıkoymak için kitap tutuşturuyor gençlerinin eline. Kaldığım evin çalışma odasında, kapının hemen ardında İsmet Özel’in “Yaşamak Umrumdadır”ının asılı olması anlamlıydı. Barışı kitapla ve söyleşilerle güçlendirme arzusunu, İran sineması üzerine konuşmak için davet edildiğim Bart’ta (Batman Kültür ve Sanat Derneği), başta romancı Yavuz Ekinci olmak üzere şehrin kültürel simalarıyla yaptığım konuşmalar sırasında da gözlemleme imkanı buldum.
Gittiğim şehirlerde gündelik hayata yerleşen mülteci meseleleri üzerine izlenimlerimi gelecek yazımda dile getirmeyi umuyorum.
DÜNYA BÜLTENİ
Yazarlar
-
Taha AkyolYargı niye böyle? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUÇevremiz çok bilinmeyenli bir denklem gibi, yoksa bilinebilir mi? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasHükümet yalanladı konu kapandı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHakan Fidan'ın diploması 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURMehmet Ali Sebük’ü neden kimse hatırlamıyor? 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti kendini nasıl bu hallere düşürdü… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÇeteler çağı ve muhteşem çöküş… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraÇağdaş Türkiye 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarŞeffaf, açık ve çoğulcu 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞAdemimerkeziyet: Dikey güçler ayrılığı ya da paylaşımı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “İmralı’da Bir Mahkûm” 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazAYM kararı yargıyı bağlayacak mı? 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol: Sahte diplomaya ne g 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİsa’nın takipçilerine sığınan Muhammed’in takipçileri 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTUtanmazlığın ve Çürümüşlüğün Belgesi: Sahte Diploma Skandalı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR‘Dijital devlet’ işgali: Girilmedik kurum yok! 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİki öncü şirkete nasıl sızıldı: Denetimsizliğin çürüttüğü devlet 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEKaş yaparken göz çıkarmak 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUDemokratlar, ümmetçiler, ırkçılar 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞMeslek liseleri tartışmaları (1) 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKalemşörler ve Çubuk Ustaları da Silah Bıraksın! 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTerörsüz Türkiye hedefi: Hukukun ve siyasetin rolü 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezEkonomiyi düzeltmekle iş bitmez 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNMisak-ı Suriye! 4.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciÇürüme! 4.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarış ve Demokratik Toplum Çağrısı; Hasta Tutsaklar 4.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKUVVETLER AYRILIĞI YOK İSE… 4.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanBatı artık Kiev’de Zalujni’yi görmek istiyor gibi 4.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRGüvensizliğin gölgesinde siyaset: Geçen yıla kıyasla korku düzeyimiz yükseldi, peki neden? 4.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’ın korktuğu başına geldi 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakPartiler ve toplum nereye gidiyor? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBatı, Türkiye, ulus-devlet: Vazgeçmenin fırsatları ve riskleri 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUKötülük durur durur, seni de vurur! 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYAnkara, CHP, Çözüm Süreci ve Şam Arasındaki Tıkanıklık: 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBeyaz Toroslu savcı olayına iktidar nasıl bakıyor? 27.07.2025 Tüm Yazıları
-
Abdullah KıranYeni süreç ve Suriye denklemi 27.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünSuriye’de istikrarı sağlamak mümkün mü? 27.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANTartışmayı kazanmaktan önce becermek gerek 21.07.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABeşiktaş düzene karşı çıktı: Sessiz devrimin adı olacak 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerULUSAL KİMLİK DAVASI 18.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMAcaba Kürt sorununun önündeki engel “Atatürk miti” mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENKürt ulusunun kavgasında bir sosyalist lider 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİAsoyşeytit Pres ' den Cemşit K.nın canlı PKK kongre izlenimleri... 13.05.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğlu‘Türkiye Müslümanları’ kimler oluyor? 11.05.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet ÖZTÜRKÇetin Uygur bir kitaba sığar mı? 10.05.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYKopukluk ve “Anadolu Kırılması” 25.04.2025 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANRahip Brunson ve öğrenci Rümeysa 25.04.2025 Tüm Yazıları
-
Yüksel TAŞKINİktidar milli iradeyi “tapulu arazisi” sandığı için büyük bir bedel ödeyecek 22.04.2025 Tüm Yazıları
-
Ayhan ONGUNDEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELESİNE ADANMIŞ YAŞAMLAR 21.04.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTVeda ediyorum 15.04.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARŞizofrenik yurttaşlık 14.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALTerörsüz Türkiye! İyi güzel, peki ya demokratik Türkiye?.. 14.04.2025 Tüm Yazıları
-
Pelin CENGİZTrump’ın yeni vergileri diye yazılır, ‘post modern merkantilizm’ diye okunur 7.04.2025 Tüm Yazıları
-
Cennet USLUİktidar neden umduğunu bulamadı? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNBoykot ve sokaklar neden bu kadar korkutuyor? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hayko BAĞDATSokaklarda yükselen ses 28.03.2025 Tüm Yazıları
-
Selva Demiralpİmamoğlu krizi ve ekonomik yansımaları 20.03.2025 Tüm Yazıları
-
Selami GÜREL“Adı belirsiz” süreç hızlı ilerliyor 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Halil BERKTAYPKK ve Türk solcuları (4) “Dağlarında gerilla var memleketimin” 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Etyen MAHÇUPYANKürt ‘açılımı’nın nedeni Suriye değil, Türkiye! 15.03.2025 Tüm Yazıları
-
Haluk YurtseverKaosta 'hegemonya' arayışı 11.03.2025 Tüm Yazıları
-
Arzu YILMAZHodri Meydan 10.03.2025 Tüm Yazıları
-
Doğan AKINAhmet Sever: Eşsiz, kırgın, yalnız… 26.02.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın ÜnalParti ve iktidar 25.02.2025 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNCHP’ye açılan soruşturmaların ortak hedefi Ekrem İmamoğlu 12.02.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KIVANÇİç duvarlar 10.02.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELOtoriter Nasyonal-Kapitalizmin Yeni Eşiği: II. Trump Devri 5.02.2025 Tüm Yazıları
-
İhsan DAĞIİmamoğlu nasıl kurtulur? 1.02.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ata UÇUMDEVLET VE KÜRTLER SORUN DEĞİL KONU! 26.01.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKEN“Mesele”yi hayatın içinden çözmek 26.01.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal ÖZTÜRKKürt meselesindeki psikolojik bariyerler 17.01.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEkonomik büyümede iyimser olunabilir mi? 13.01.2025 Tüm Yazıları
-
Münir AKTOLGABATI’DAN FARKLI BİR ÖRNEK OLARAK TÜRKİYE’DE VE ARAP ÜLKELERİNDE DEVRİMCİ DÖNÜŞÜM DİYALEKTİĞİ... 16.12.2024 Tüm Yazıları
-
Necati KURBÜYÜK TÖS BOYKOTU 15.12.2024 Tüm Yazıları
-
Cenk DoğanÜRETİCİLERE İLK OLARAK KOOPERATİF LAZIM 4.12.2024 Tüm Yazıları
-
Cevat KORKMAZFiller ve Çimen... 22.11.2024 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
23.03.2021
9.08.2019
16.01.2019
4.02.2018
28.08.2018
15.08.2018
28.07.2018
19.07.2018
21.10.2017
21.09.2016