Ergun BABAHAN
Kayseri - Zaman Gazetesi'ne el konulması nedeniyle ne ülke içinde, ne ülke dışında hak ettiği ilgiyi göremedi Boydak Ailesi'nin başına gelenler. Kayseri'nin dünya devi holdingi Boydak, mobilyadan kabloya, tekstilden enerjiye yayılan bir alanda faaliyet gösteriyor. Milyar dolarlık cirosu, 600 milyon dolarlık ihracatı, yurtdışı yatırımlarıyla Anadolu Kaplanı unvanına en çok hak eden firma denilebilir.
FETÖ adı altında başlatılan cadı avından bu dev firma da nasibini aldı. Hacı Boydak ve Memduh Boydak yaptıkları hayra yönelik yardımları nedeniyle tutuklandı.
Boydaklar'ın tutuklanması Türkiye'nin girdiği korku ortamının bir göstergesi aslında. Kayseri'de 14 bin kişiye sağladığı istihdam ile kent yaşamına büyük katkıda bulunan bu aileye AKP'nin reva gördüğü muamele sıradan bir olay gibi karşılanmış. Kent halkı, sivil toplum kuruluşları, şehrin temel direği olarak görülen bu aileye ne yazık ki sahip çıkamamış.
Başıma bir iş gelir, AKP'yi karşıma almayayım duygusunun hâkim olduğu çok açık ortada. Kayseri'ye gelip neler olup bittiğini anlamaya çalışırken dikkatimi çeken bu sahipsizlik hali oldu. Aileye sempatiyle bakan bir Kayserili, “Artvin'in Cerrattepe'ye sahip çıktığının onda biri kadar sahip çıkamadı Kayseri halkı bu aileye” yorumu yaptı.
Bu aile kente anaokulundan üniversiteye kadar sayısız eğitim kurumu, yurt kazandırmış. Kayseri'de günde hâlâ 7-8 bin kişiye yemek servisi yapan dört aşevi var. Güneydoğu Anadolu'da okullar yaptırmış. Mütevazı bir hayat yaşayan, bildiğiniz Anadolu muhafazakârı bir aile. Ama kendi doğrusuna, inancına korkmadan sahip çıkan, diklenmeden dik duran da bir aile.
Akın İpek'ten sonra bu aileye yönelik siyasi hamle, bu ülkede mal güvencesinin ortadan kalktığını bir kez daha ortaya koydu. Oysa, insanların bir toplum sözleşmesiyle bir araya gelip özgürlüklerini devlete emanet etmesi fikrinin altında, her bireyin can ve mal güvenliğini sağlamak vardır. Bugün Türkiye'de bu güvenlik tamamen sıfırlanmış durumda.
Erdoğan ve AKP'nin her fırsatta eleştirdiği CHP tek parti uygulamalarına benzer bir durum söz konusu. İnönü'nün Nuri Demirağ'a yönelik uygulamalarını bugün kendisine biat etmeyen işadamlarına karşı daha acımasızca yöneltiyor AKP.
Bir insanı inancından dolayı cezalandırmak demokratik hukuk devletinde yeri olmayan uygulamalardır. İş dünyası uzun zamandır biat etmeyen şirketlere Maliye müfettişlerinin gelmesine alışmıştı. Muhalif görülen işadamlarının Maliye müfettişleri eliyle cezalandırılması artık kanıksanmış bir uygulama haline gelmişti maalesef.
Bugün gelinen nokta, artık müfettiş eliyle cezalandırmanın geride kaldığının göstergesi… Dev bir şirketi sarsacak böyle bir uygulama hiçbir vicdani sorumluluk duygusu olmadan yapılabiliyor.
Ekonominin temellerinin sarsıldığı dönemde iş dünyasına, uluslararası piyasalara bu baskınla verilen mesajın etkisinin ne olacağı ortadayken, önü arkası düşünülmeden bu hamlenin yapılması, AKP'nin içinde bulunduğu çaresizlik halinin dışa vurumu aslında.
Giderek daralan bir çemberin içinde. Avrupa Birliği ile yapılan mülteci anlaşması da Avrupa'dan gelecek para da derdine deva olmayacak. Dünyada giderek yalnızlaşan, eşkıya kapitalizmine teslim olmuş bir ülkenin parlak bir geleceği olmaz, olamaz.
Bir işadamını, bir aileyi inanç dünyası nedeniyle düşman görmek, imhaya çalışmak akıl tutulmasının geldiği son noktayı gösteriyor. Evet, dünya Zaman Gazetesi'ne el konulmasını konuşuyor ama Boydaklar'ın başına geleni de en az o kadar konuşması gerekiyor. Bu gidiş, girişim ve kazandığını dilediği gibi harcama özgürlüğüne yönelik hukuk dışı bir müdahaledir, kabul edilemez. Başarılı bir iş adamı kazandığı parayı inancı uğruna hayır işlerinde harcıyorsa, devletin buna söyleyecek sözü, hakkı olamaz. Vergisini ödeyen insan parasının hesabını devlete vermek zorunda değildir.
Bu açıdan bakınca gerçek burjuvazinin İstanbul'dan ziyade Anadolulu iş adamlarından ve Hizmet hareketinden çıkması tesadüf değil. Çalışkan, rekabetçi, güvenilir kimliğiyle dünya pazarlarına güçlü markalar sunan bu insanlar, Erdoğan'a tam biat etse bugün cezaevinde olmaz, ballı kamu ihalelerinin üzerine oturuyor olurdu.
Bu ülkede zenginin inancı uğruna bedel ödemesi alışık olduğumuz bir görüntü değil açıkçası. Bu insanlar belki bugün sıkıntı çekiyor, aileleri üzülüyor ama çocuklarına ve yarının girişimcilerine onurlu bir miras bırakacak. İnancına, yaşam tarzına sahip çıkamayan bir iş adamından çalışanlarına sahip çıkması, onlara güven veremez. Bu açıdan İpek ve Boydak aileleri tarihi bir örnek teşkil ediyor.
Türkiye umut ediyorum ki, bugünleri kısa bir zaman sonra geride bırakacak. Boydaklar da cezaevi günlerini, kendilerine yapılan muameleyi bir şeref madalyası gibi boyunlarında taşıyacak ama Kayserililer onların yüzüne nasıl bakacak o ayrı bir soru işareti.
Yazarlar
-
Mücahit BİLİCİSon vatanı Türkiye olanlar ilk vatanı Türkiye olanlara vatanseverlik dersi veremez 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm süreci komisyonuna dair 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTürkiye terörsüz olacak, bölünmeyecek.. Amenna.. Ya Suriye’den gelecek tehdit? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Karamsarlık yaymak’ 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazBöyle mahkemenin hükmüne adalet denir mi? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞŞimşek, ÖTV, cari açık ve gümrük birliği 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasBakü ve Erivan başardı, Türkiye kazandı 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUŞakülünden çıkmış bir ülke: Türkiye 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİYargıda yine mi temizlik başlamış? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNZengezur’a Trump kaması: Kime niyet kime kısmet? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİsrail ordusu, Gazze’de ekilebilir arazileri de sıfırlıyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Yeni Türkiye'de umudu yalnızca 51 kişilik komisyona bırakmalı mıyız? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKOMÜNİST BİR YAZAR VE“İKİ KADIN İKİ AŞK…” 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURÜzgünüm, kimse Türkiye’yi bölmek istemiyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA15 Ağustos Toplumsal Devrime Giden Yol... 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti kendini nasıl bu hallere düşürdü… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÇeteler çağı ve muhteşem çöküş… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞAdemimerkeziyet: Dikey güçler ayrılığı ya da paylaşımı 7.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
24.03.2022
7.03.2022
1.03.2022
21.02.2022
28.01.2022
11.01.2022
6.01.2022
3.01.2022
25.11.2021
18.11.2021