Mahmut ÖVÜR
CHP içindeki iktidar savaşlarını da, Kemal Kılıçdaroğlu'yla eski genel Başkan Deniz Baykal'ın "statükoyu en iyi ben savunurum" yarışını da ilgiyle izliyorum.
Tabii yalan konusunda da biri diğerini aratmıyor. Yalan kervanına Baykal da eyalet meselesiyle katıldı ve "Madem eyalet gelecek, PKK neden hayır diyor?" sorusuna cevap veremeyip tıkanıp kaldı.
Ama kapalı kapılar arkasında SHP'den kovulmasına en büyük desteği verdiği "eski dostu" Ahmet Türk'le gizli ittifak hesapları yapmayı da ihmal etmedi.
Böylece CHP'lileri "Ahmet Türk'ü yanımıza alarak eski günlerdeki gibi olacağız" havasıyla etkilemeye çalıştı. Tabii kimse yutmadı.
Bu çaba bile CHP içi iktidar savaşının bir parçası. Oysa buradan bir şey çıkmayacağını CHP'liler de biliyor. Çünkü ne Ahmet Türk'ün ne de HDP'nin iradesi kendi ellerinde değil. Türk dahil HDP'li bütün siyasi aktörlerin, Kandil veya İmralı'dan icazet almadan nefes alamayacakları herkesin malumu.
Tarihi eski değil, 11 Mart 2014. İmralı'da Öcalan Leyla Zana'yı bakın nasıl tehdit ediyor:
"Leyla'ya deyin ki, Öcalan'la görüşme işi ciddidir. Barzani bile yan üründür.
Örgüt işleyişine bağlı kalacak. Bunu kendisiyle konuşun. Bütün hünerlerini Sırrı Bey (Sırrı Süreyya Önder) gibi, Pervin Hanım gibi ortaya koyacak. Biz siyasi bir hareketiz. Siyasetle oynarsa canıyla öder." Baykal, böyle bir tehdit altındaki Ahmet Türk'le gizli ittifak yaparak yeniden CHP'nin başına geçmek istiyor. Ama CHP'nin başına geçme çabası olan sadece o değil; geçen yazımda güçlü ihtimallerden söz ettim. Kemal Kılıçdaroğlu öfkelense de çok daha fazlası var. Bugün CHP içinde iktidar savaşına hazırlanan en az 10 gruptan söz ediliyor. CHP kulislerinde referandumdan çok gelecek iç hesaplaşma konuşuluyor.
İlk üç grup biliniyor: Deniz Baykal, Muharrem İnce ve Metin Feyzioğlu...
Dördüncü grup: Önce çıkan ve pazarlanan isim Özgür Özel. Kılıçdaroğlu'na yakın duran bu ekibin arkasında Veli Ağbaba var. İlhan Cihaner ve Aykut Erdoğdu onu destekliyor görünüyor ama Erdoğdu'nun kendi beklentisini de hesaba katmak lazım. Bunlar kendilerine "sol grup" da diyor.
Beşinci Grup: Engin Altay'ın başını çektiği bu grubun iki hesabı var. CHP Genel Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı.
Altıncı Grup: Daha önce Tansu Çiller'e benzetilerek "Türkiye'nin yeni sarışın güzel kadın"ı denilen Selin Sayek Böke'nin de içinde yer aldığı grup. Grubun başını CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger çekiyor. Bu grup, İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'yle hareket ediyor.
Yedinci Grup: CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi'nin çevresinde yer alan ve İstanbul'daki Karadenizli Belediye Başkanları Aykurt Nuhoğlu, Ekrem İmamoğlu, Şükrü Genç'in destek verdiği grup. Bunların da iki hedefi var; CHP Genel başkanlığı olmazsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı...
Sekizinci Grup: Geçen yazıda da söz ettim, Gürsel Tekin'siz kulis haberi olmaz. Onu Enis Berberoğlu, ve Sezgin Tanrıkulu'ndan ayrı düşünmemek gerek. Açık bir genel başkanlık talepleri olmasa da parti içinde her koşulda etkili oldukları biliniyor.
Dokuzuncu Grup: Her biri tek başına grup gibi... Hepsi de genel başkan adayı. Fikri Sağlar, Umut Oran, Faik Öztrak ve Hurşit Güneş. Sonuçta Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği gibi dışarıdan birilerinin CHP'yi karıştırmasına gerek yok, CHP zaten karışık.
İçinde Kılıçdaroğlu dahil 10 hatta daha fazla hizip var. Referandum sonrası birbirlerinin gözünü oyacak noktaya mı gelirler yoksa Kılıçdaroğlu hepsine yeni bir kumpasla ayar mı verir onu da yaşayıp göreceğiz.
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Boğazımdan tek kuruş geçmedi” 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNECumhurbaşkanı adayını suç örgütü liderine dönüştürmek mümkün mü? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolCHP nereye? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU‘Masumiyet karinesi’ mi, o da ne ki? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRAK Parti’nin 23 yılı: Kitle partisinden devlet partisine, siyaset dilinden güvenlik diline bir dönüş 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürtler davete icabet ediyorlar 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAkdeniz’den Hazar’a hizalananlar ve Colani’nin Beyaz Saray günü 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞÖcalan 70’lerde mi kalmış? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSosyalist yükseliş dağınık ama yine de oligarşiye bir darbe 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasDüşmanımız kimdir bizim? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞİŞ CİNAYETLERİ VE CİNAYET EKONOMİSİ… 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilModernlik, gelenek ve Türkiye’nin zihinsel coğrafyası 9.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBaşkanlık monarşisi (presidential monarchy) meselesi: Teorik bir izah 8.11.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019