Süleyman YAŞAR

Süleyman YAŞAR
Süleyman YAŞAR
Taraf GAZETESİ Tüm Yazıları
IŞİD niye Türkiye’yi vuruyor
12.06.2014
2377

 Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul’u ele geçirdi.

Peki, niye önemli Musul?

Çünkü Musul günde yaklaşık 200 bin varil petrol üretiyor. Ve Musul’daki Baiji rafinerisi günde 310 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip. Yani Musul aslında bir petrol kenti.

İşte IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi enerji arz güvenliği etkilendiğinden dünya petrol fiyatları artırıyor. Ve son dönemde IŞİD’in yaptığı saldırılar, Kerkük- Yumurtalık petrol boru hattına, büyük hasar verdi. Petrol akışı durdu. Hatta IŞİD’ın eylemleri nedeniyle bu yıl başından beri petrol fiyatları hızla arttı. Çünkü yapılan eylemler Türkiye ve Kürt bölgesine yakın coğrafyada geliştiği için tüm Irak petrol arz güvenliğini olumsuz etkilendi. Ve bildiğiniz gibi Irak dünya petrol üretiminde Suudi Arabistan’dan sonra ikinci ülke olarak sıralamada yer alıyor. İşte bu nedenle IŞİD eylemleri küresel petrol fiyatlarını hemen etkileyebiliyor.

Niye böyle bir tespiti yapıyoruz?

Çünkü Amerikan petrol ünün varil fiyatı (WTI) yıl başında 93 dolar düzeyindeydi dün 104 dolardan işlem gördü. Yine brent petrolün varili yıl başında 106 dolardan işlem görüyordu dün 110 dolardan işlem gördü. İşte IŞİD’in Irak’ta enerji arz güvenliğini zedelemesiyle Amerikan petrolünün varil fiyatı yıl başından beri yüzde 11, brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,7 oranında çoğaldı. Oysa bu yıl petrol fiyatlarında artışın aksine gerileme bekleniyordu.

Peki, IŞİD’in eylemleriyle petrol fiyatlarının artışından kim faydalanıyor” sorusu akla gelebilir.

Petrol fiyatlarının artışından özellikle Rusya ve İran ile küresel petrol şirketleri faydalanıyorlar tabii. Hatta bu yıl Irak’ın üretimini artırması bu iki ülkeyi sinirlendirmişti. Yine Irak bu yılın şubat ayında son 30 yılın rekorunu kırarak 3,6 milyon varil ham petrol üretti. İşte bu üretim artışı herkesi şaşırttı. Kısaca bu işten bazıları kazanırken aslında Türkiye kaybediyor.

Peki, neden Türkiye kaybediyor?

Türkiye’de ekonomi yönetimi bu yıl brent petrolün varilinin ortalama fiyatını 103,2 dolar tahmin etti. Ve yıllık ekonomik program ve bütçe buna göre hazırlandı. Yine bu fiyata göre enerji ithalatının 61 milyar dolar, cari açığın 55,5 milyar olacağı tahmin edildi.

Hemen aklınıza şu soru gelebilir “Peki petrol fiyatları tahminlerin aksine geliştiğine göre ne olacak?

Şu olacak; Türkiye’nin yıl başında yaptığı hesaplar tutmayacak. Ve enerji faturası yükseldiği için zaten enflasyon yükseliyor. Türkiye bu arada yüksek enerji fiyatı nedeniyle ihraç ürünlerinde rekabet sorunu yaşayacak. Yine cari açık beklenenden daha yüksek olacak. Böylece kırılganlık algısı artacak. Faizler yüksek kalacak.

İşte IŞİD bu.

Anlayacağınız Türkiye ekonomisine büyük zarar veren örgütün adı oluyor IŞİD.

[email protected]

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazarlar