Ufuk COŞKUN
AK Parti, 2015 seçimlerinde bir miktar oy kaybına uğradı diye yazmıyorum bu yazıyı... AK Parti iktidar olmadan evvel de “eğitim” diyordum şimdi de “eğitim” diyorum. 1924 model bir eğitim sistemi varlığını muhafaza ettirdiği sürece de eğitim demeye devam edeceğim. Çünkü bu tür bir eğitim anlayışının 2015 dünyasına ve Türkiye’sine herhangi bir katkı sunamayacağı aşikârdır. Takip edenler bilir. Yıllardır Türkiye'de yaşadığımız köklü sorunların kökeninde farklı dil, inanç ve kültürleri dışlayan, yasaklayan ve onları yok sayan nasyonalist bir zihniyetle kurgulanmış bir milli eğitim sisteminin yer aldığını “resmi eğitim” aracılığıyla da bilhassa özgür düşüncenin ve farklı kültürlerin birer tehlike olarak görüldüğünü bıkmadan usanmadan yazan bir yazarım.
Katı, otoriter, üstten alta kumanda edilen, bireyi okul duvarları içerisine hapseden, laiklik kisvesiyle dindar aile çocuklarını mağdur eden/dışlayan, pozitivist temelli beyin formatlamasıyla da ülke insanının düşünme melekelerini dumura uğratan dolayısıyla geniş perspektifli bir medeniyet tasavvuru geliştiremeyen milli(!) eğitim anlayışının bugüne kadar ne tür kayıplar verdirdiği ortadadır. Tüm etnik, mezhep, ırk ve düşünce farklılıklarını yok sayan bir eğitim sisteminin olgun, aklı başında, şahsiyet sahibi, akl-ı selim, kalb-i selim, özgür bireyler yetiştirmek gibi bir gayesinin olmadığı da bilinen bir gerçektir. AK Parti son on yıldır andımızın kaldırılması başta olmak üzere bir takım önemli reformlara imza atmış olmasına rağmen ne yazık ki eğitim sisteminde köklü bir değişikliğe gidememiştir. Adını koyalım; başarısız olmuştur.
Çünkü eğitim hala bireyin zihnine hükmeden bir araç olmaktan çıkarılamamıştır. Çocuklar hala gerek mevzuatlarla, gerek ders kitapları aracılığıyla ve gerekse otoriter, statükocu, dar düşünen, öğretmenlerin elinde itaatkâr, kullanılabilir, zayıf bünyeli, özgüvenden yoksun, tarihi kültür ve irfan birikiminden habersiz, duyarsız bir şekilde tuhaf bir eğitimden geçiriliyorlar. Öyle olunca da tüm maharetini twitter ve facebook ortamlarında gösteren daha da vahimi Üst Akıl’ın ve içerideki ihanet şebekelerinin algı operasyonlarına hemen yenik düşen zayıf bünyeli, dirayetsiz, kullanışlı bir kitlenin varlığıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ben âcizane bu tür bir eğitim anlayışının bu kadim coğrafyaya ait olmadığını en çok Üst Akıl’a yaradığını ve hizmet ettiğini bir kez daha hatırlatacağım. Evet, AK Parti eğitim alanında sınıfta kalmıştır. Çünkü eğitim hala CHP zihniyetinin güdümündedir.
AK Parti sivil toplum, düşünce kuruluşları ve basın yayın alanında da ne yazık ki arzu edilen kalite seviyesine ulaşamadı. AK Parti’nin politikalarını destekleyen sivil toplum örgütleri muhalefetin bu alanda sergilediği sefalete bakıldığında onlardan bir gömlek üstün bir performans sergiliyormuş gibi görülüyor. Muhalefetin sivil örgütleri de kendileri gibi 19.yüzyıl paradigmasıyla işlev görüyor ve gerçekten de çok eskiler. Ne var ki bu durum AK Parti’nin destek verdiği sivil örgütleri özgür, demokrat ve yenilikçi birer yapı kılmıyor. Ne yazık ki insan hakları ve özgürlükler alanında bir türlü AK Parti’nin ilerisine geçemeyen tam tersi gerisinden gelen, hükümeti özgürlükler alanında sıkıştırmayan, alternatif çözüm formülleri üretemeyen ve kendini yenileyemeyen bir sivil toplum örgütlenmesi ile karşı karşıyayız. Örneğin eğitim alanında hala köklü sorunları temas etmeyen ve eğitimi ulus devletçi çıkar odaklarının güdümünden bir türlü çıkaramayan partinin açtığı alan kadar faaliyet yürüten, cesaretsiz bir sivil toplum anlayışı hâkim. Çözüm süreci başladığı günden beri sessizliğini korumakta ısrarcı, silah bırakma çağrısı dahi tertipleyemeyen bu örgütlerin artık kabuklarını kırma vakti gelmedi mi?
Medya ayağı da ne yazık ki AK Parti’nin gerisinden gelen bir anlayışla işlev görüyor.13 yıllık AK Parti iktidarlığı döneminde hala en çok satan ve gündem belirleyen tek bir gazetenin olmayışı bir eksikliktir. Eksiklik sadece 4,5 milyon gazetenin satıldığı bir ülkede bunun 3 milyonunun AK Parti karşıtlarının tekelinde olması değildir. Asıl eksiklik, bugün uluslararası kamuoyunda da itibar gören, dikkate alınan kaliteli bir yayın organının olmayışıdır. Ben Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsam haklı olarak “Neyiniz eksikti? diye sorardım. Gerektiğinde Kemalist propaganda yapmaktan bile kaçınmayan, haber sayfalarını paralel yapının tetikçilerinin görüşleriyle dolduran, yazarlarıyla haberleri arasındaki farkın da gittikçe açıldığı yayın organlarının artık kaliteliyi yükseltmelerinin zamanı gelmedi mi?
Gönül isterdi ki bugün gazetelerimiz, Taraf’ın ilk çıktığı günlerde olduğu gibi farklı kesimlerden oluşan cesur kalemleriyle ve haberleriyle gündem belirlesin.. Hatta Erbil’den tutun da Avrupa’nın farklı ülkelerinden kaliteli yazarları olsun. Dahası Üst Akıl’ın bölgedeki aklını iyi okuyup alternatif önerileriyle hükümete bir rota çizsin. Ne var ki medya organlarımız bu kıymetli zaman dilimini seviyesiz, tetikçi Sözcü Gazetesi’nin yalan yanlış haberlerini karşılık vererek değerlendirmeyi yeğliyor.
Kısacası AK Parti, CHP güdümlü bir eğitim politikasıyla, bürokratların yönlendirdiği sivil toplum örgütleriyle ve geriden gelen medya organlarıyla büyük hedeflerine ulaşmakta zorlanacaktır. Bu uyarımı 97 yılından beri AK Parti düşünce yapısını savunan ve savunmaya devam eden kardeşlerinin âcizane bir uyarısı olarak kabul ederlerse çok sevinirim.
@sivildemokrat
Yazarlar
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraYılın Kelimesi 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜlke siyasetin neresinde, hangi evresinde? 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye, güvenlik ve 15 milyon bağımlı… 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANLeyla Zana vakası bir gösterge. Ama neyin? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSovyetler ve Bookchin 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTAN100 Bin Dolar Kazanan “Yeni Yoksul” Mu? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTİslamcılık Öldü mü? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu‘Entegre strateji’ varsa, niye tek yönünü görüyoruz? 25.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKomisyonda uzlaşma çıkmazsa süreç yine de ilerler mi? 24.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilGüvenlikten kimliğe, inkârdan yurttaşlığa 24.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSekülerleşme sorunu veya Müslümanlar nasıl modernleşecek? 23.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEYüzdük yüzdük 22.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayPax Americana sonrası Almanya: Yeşil dönüşümden askeri Keynesçiliğe 21.12.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKüfürbazlar ve ötesi 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarThank you Ahmed 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasAK Parti hariç herkes CHP 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakNüfusumuz dibe vururken! 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselPara politikasında sınav zamanı 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKEN"O Yıl", hangi yıl? 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKİmralı için CHP’yi sıkıştırmaya gerek var mı? 5.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYTürkiye İçin Irak Peşmergeleri Sorun Olmuyor da Rojava neden Sorun! 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRPOLEMİK SENDROMDA 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Zekeriya KurşunDağıstan Cumhuriyeti ve Ayna Gamzatova 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYŞu meşhur “İznik Konsili” 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKEve siyaset için dönüş öncesi bir mıntıka temizliği gerek 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMABD’de bir şeyler oluyor: Nick Fuentes 30.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaAK Parti çekingen 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerÇÖZÜM, BARIŞ VE KARDEŞLİK GETİRECEK Mİ? 23.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP modernizmi ve faşizmi... 23.11.2025 Tüm Yazıları




































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
28.06.2019
19.06.2019
14.05.2019
2.05.2019
8.02.2019
22.03.2019
7.02.2019
25.02.2019
21.02.2019
18.02.2019