Sezin ÖNEY
Haritaya bakınca bir fay hattı çatırdıyor. Nusaybin’den Yüksekova’ya sınırboyu uzanan hat. Hat üzerindeki noktaları sayalım: Nusaybin, İdil, Cizre, Şemdinli, Yüksekova. Sokağa çıkma yasağı ilan edilip, ”hendek ve barikatların varlığı” gerekçe gösterilerek, sokağa çıkma yasağı ilan edilen ardından da, askeri garnizonlara dönen yerler bunlar.
Sınırboyu dışında da, bölgede, sınıra ve ötesine giden bölgesel can damarlarının geçtiği yerlere hep sokağa çıkma yasakları konuyor; bu can damarları askeri operasyonlarla kesiliyor.
Tabii, en başta da, Diyarbakır’ın tarihi ve sosyal kalbi Sur: bu kalp krize sokarak durduruldu. Diyarbakır demek de, bölgenin kalbi demek. Suriye’ye, Irak’a uzanan kocaman bir hinterlandın merkezi demek... Yani, Sur’u tamamen tahrip eden, Eylül’den beri süren sokağa çıkma yasakları ve askeri operasyonlarla bölgenin kalbi söküldü, çıkarılıp parçalandı adeta.
Bu olan biteni nasıl açıklamak mümkün?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Mart Cuma günü Burdur’daki Toplu Açılış Töreni’nde, “Yeni bir Güneydoğu inşa edeceğiz” diyordu. Aynı gün, İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Bertaraf etme faaliyetlerini yürüteceğiz” dedi ve Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak merkezinde, operasyonların başlayacağını duyurdu. Aynı gün başka bir haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Silopi-Cizre arasındaki sınır boyuna duvar örülmeye ve üç metre derinliğinde hendekler kazılmaya başlandığı belirtiliyordu. Geçen aylarda, Cizre-Nusaybin arası sınırboyuna zaten duvar örülmüştü.
Yüksekova, tam da bahar arifesinde, tam da Newroz arifesinde büyük operasyonların mekânı olacak; gene 11 Mart günü haberimiz olduğu buraya üzere 80 tanklık sevkiyat yapıldı zira.
Yaklaşık bir hafta sonra, Türkiye’nin bir yanı Newroz’u kutlamaya çalışırken, tansiyon ve şiddetin düzeyi iyice artacağa benzer. Öteki yandan da, devlet erkânı, “Orta Asya bayramı” diyerek, Nevruz’u kutlayacak ve lacivert takım elbiselerle, ateş üzerinden atlanacak; her şey ‘normalmiş’ gibi yapılacak.
Bireyler, kişiler, kurumlar ötesinde...
Devlet aklı, bir proje kurgulamışa benziyor.
Evet; devlet kurumlarının ve iktidardaki politikacıların aralarında her şey süt liman olmayabilir. Ama bu yazdan beri, benim bu yaz “asker-sivil koalisyonu” olarak adlandırdığım bir “takım oyunu” veya belki de daha da doğru nitelemeyle, “silah arkadaşlığı” kuruldu.
Bu ‘ortaklık’ da, belli bir proje üzerine temellenmiş gibi gözüküyor.
Şehir merkezlerine neden güvenlik güçlerinin her kanadı, her birimi en şiddetli biçimde girme gereğini duydu?
Kamuoyunun hep duyduğu sebep, “hendek” ve “barikatlar”. Bir de, Celal Başlangıç’ın Aralık ayındaki üç yazısını anımsayalım. “Hendek ve Barikatları Anlama Rehberi I” , “Kürtlerin Kentsel Dönüşümü: Hendek Oda, Barikat Sofa” ve “Hendekler, PKK’nin değil AKP’nin Ürünü”. Başlangıç, bu yazılarda, bölgede ne zaman yerel siyaset ile Ankara’nın temsil ettiği merkez siyasetin izdüşümü bir diyalog içine girse, “hendek ve barikat”ın bir kara büyü şeklinde arayı bozduğunu, illa bir faili meçhulün araya girdiğini anlatıyordu.
Düşünün ki-o ‘meşum ve meşhur’ hendekler açılmış... Yerel politikacılar ve yerelde merkezin görevlendirdikleri bir araya gelip bir çözüm buluyorlar...”Hendek ve barikatlar” kapanıyor ve tam da o sırada, “esrarengiz cinayetler” işleniveriyor...
Tesadüf müydü her şey?
Bölgede, sadece güvenlik tedbiri olarak, nizami biçimde sokağa çıkma yasakları ve askeri operasyonlar gerçekleşmiyor.
Bu bölge, çok moda askeri tabirle “temizleniyor”.
Örneğin, Cizre’yi ele alalım...
Cizre’de olan bitene bakarsak, “bir daha asla” bir dönüş olmaması için epey bir şey yapılıyor. Evler yıkılıyor, yıkılmayan evlerde de güvenlik güçlerinin yazdığı tehditkâr, ürkütücü yazılardan tutun evlerin kirletilip tarumar edilmesine son derece sistematik, rencide edici bir tutum özellikle sergileniyor. Operasyonlar başladığından beri, güvenlik güçlerinin ‘gövde gösterisi’ yaptığı duvar yazıları, kent ve ilçe merkezlerinde yüzleri maskeli, elleri silahlı korku saçar halleri sanki özellikle bölge halkını yaşadıkları yerden soğutup uzaklaştırmaya çalışıyorlar.
Bölgede, büyük bir göç krizi yaşanıyor: henüz boyutlarını tam bilemediğimiz bir kriz bu.
1990’lardaki köy boşaltmalar konusu üzerine çalışmış, yerinden edilerek ‘iç göçmen’ olmak zorunda kalanların durumları, sorunları ile ilgilenen Göç-Der, şiddet sürdüğü için, şu dönemde dikkatlerin sivil toplumda daha çok can kayıpları üzerine yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Gerçekten de, daha Cizre’de kaç kişi hayatını kaybetti bilemiyoruz. Göç-Der’in yaşanan iç göçün boyutlarına ilişkin çalışmaları sürüyor, ancak ellerinde bazı veriler var.
Göç-Der’e göre, son aylardaki operasyonlar ve sokağa çıkma yasakların olduğu bölgede 2 milyon 300 bin insan yaşıyor; bu insanların 900 bin kadarı da çatışmalardan doğrudan etkilenmiş durumda. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin verilerine göre, yaklaşık 200 bin kişi operasyon bölgelerinden geçici veya kalıcı olarak göç etmiş. İnsan Hakları Derneği ise, iç göç rakamının 300-400 bine kadar çıkmış olabileceğine işaret ediyor. İHD’ye göre, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman, Muş ve Elazığ’daki, sokağa çıkma bölgelerinde 1 milyon 300 bin kişinin yaklaşık dörtte biri göçmek zorunda kaldı.
Göç ve göçe neden olan bu askeri tablonun ardında, Rojava’da PYD’nin “demokratik özerkliği” bilfiil yaşayan bir ‘devlet yapısı’nın ilk adımlarını atması ve 7 Haziran seçimlerinde de HDP’nin kendi başına barajı geçer hale gelmesinin yarattığı ‘devlet alerjisi’ yatıyora benziyor. Merkez, ağırlığını koyarak “Kürtlerle, Kürtler arasına bir ‘cordon sanitaire’/sıhhi hat” çekmek istiyor gibi gözüküyor.
Cordon sanitaire, tifo gibi salgın hastalıkları kontrol altına almak için oluşturulan ‘karantina’ hattı malum. Birinci Dünya Savaşı’nda, ‘hastalıklı devlet’ kabul edilen Almanya ve Rusya’yı Batı Avrupa’dan ayırmak, izole etme politikası için bu tabir kullanılmıştı.
Türkiye’de de, “devlet aklı”, bir ‘salgına dönüştüğünü’ düşündüğü kimlik ve siyaseti karantina altına almak için bir sıhhi hat oluşturmaya çalışıyor gibi. “Yık ve yeniden inşa et” politikasının içinde, bölgenin Kürt nüfusunu olabildiğince göç ettirmek, bölgede yaşamaktan yıldırmak; bir nevi tehcir de dâhil mi? Bu bölgede farklı bir demografik yapı mı oluşturulması da plan dâhilinde mi? Akla bu sorular da geliyor...
KAYNAK: HABERDAR
Yazarlar
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUOtoriterliğe dair bir hukuk manifestosu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Enflasyon düşüyor, müsterih olun’ 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUNe de çabuk unutuluyor… Hatırlatıyorum… 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet, nasıl “devletimiz” olur? 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANDavalar, mahkemeler ve siyasi dizayn 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluTonlarca hurdanın akıbeti belirsiz, ihaleler tartışmalı, işlem yok: Karayolları kimleri zengin ediyo 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024