Ayhan BİLGEN
HDP Genel Merkezine yapılan saldırı, bir süredir yaygın ve yüksek perdeden geliştirilen nefret söylemi ile ilişkilidir. Hükümet bu saldırıyı hedeflememiş olsa bile egemen söylemin bu sonucu doğuracağını öngörmemek vahim bir durumdur.
Paris cinayeti, Bingöl’de polise yönelik saldırı ile ilişkilendirilerek gerçekleştirilen infazlar ve nihayet Ahmet Karataş’ın uğradığı saldırı gibi olaylar aydınlatılmadıkça çözüm sürecinde mesafe alınması kolay olmayacak. Hükümetin bu tablodaki payı ne olursa olsun fiili sonuç değişmeyebilir.
Kullandığı sorumsuz dille yüzleşmeye bile niyet etmeyen bir siyasi iradenin, süreci nasıl yönetmeyi umduğunu tahmin etmek zor değil.
Nefret söylemi ve nefret suçunun kapsamına dair asgari bilgiye sahip olan herkes bilir ki ikisi arasında doğrudan bir illiyet bağı aramak bile gereksizdir.
Halkı sokağa çağırmayı, peşinen onlarca insanın gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateşle hayatını kaybetmesinin sorumlusu gösterebilen bir zihniyetin HDP’ye yönelik saldırıda tam tersi bir mantık işleterek sorumluluğunu görmekten kaçınması dikkat çekici bir durumdur.
Saldırıyı gerçekleştiren, durumdan vaziyet çıkartıp vatanı kurtarmak için birilerini cezalandırma hakkını kendinde gören meczup pozisyonu bile olsa buna psikolojik ortam hazırlayan söylemler sorumluluk doğurur. Nefret söylemi tam da budur. Nefret suçunun işlenmesi ile nefret söylemi arasında somut bir bağlantı aranmaz. Kaldı ki Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tehlike dolayısı ile konunun siyasi sorumluluk boyutu hukuki sorumluluktan daha hafif ve önemsiz değildir.
Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin somut sorumluluğunu soruşturma konusu yapma aşamasına yıllar sonra nihayet gelebildiğimizi düşünürsek son yıllarda yaşadıklarımızla ilgili etkin yargılama sürecinin gerçekleşmesi için ne kadar bekleyeceğiz bilmiyoruz.
Bu bir karamsarlık değildir. Somut durumun açık biçimde okunmasıdır. Siyaset neticesi ile tartışılır, sorgulanır. Temennilerle reel politik analizi yapılamaz.
Nefret suçları ile ilgili düzenlemeyi kendi eksiklerimizi gidermek için değil Batı’ya karşı savunma refleksi içinde hazırlarsanız varılacak nokta bundan daha ilerisi olamaz. Demokratikleşmenin parçası olan adımlara Batı’yı idare etme işlevi yükleyen bir iktidarın çözüm sürecine de iç dinamikleri idare etme rolü yüklemesi yadırganacak bir durum değil aslında.
Nasıl demokratikleşme olmadan barış olmazsa, nefret söylemini devam ettirerek de demokratikleşme oyunu oynanamaz.
Yazarlar
-
İbrahim Kahveciİşsizlik Vergisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU‘Terörsüz Türkiye süreci’ ile 15 Temmuz’u birlikte anma… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Kutup başı” 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYBırakın ömür boyu otursunlar o koltuklarda 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluCoğrafyanın kader olmadığı ülke... 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluAKP’nin AB planı: Çözüm süreci, sermaye akışı için nasıl kullanılacak? 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Öcalan’ın Önerisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol15 Temmuz ve OHAL 16.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKendini gerçekleştirebilecek kehanet: DEM-Cumhur İttifakı 16.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNETürkler, Kürtler şimdi de Araplar ve sonra yeryüzünün bütün halkları 16.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSürecin en büyük riski 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALU“Beraber yürüyeceğiz” ama nereye doğru Payidar! 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNGeri Dönüşsüz Yol 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATarihi Anlamak, Yargılamak Değil; TKP ve TBKP, Yasallık, Yenilenme ve Kürt Özgürlük Hareketi Üzerine 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanSoykırım ekonomisini ifşanın bedeli 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMAcaba Kürt sorununun önündeki engel “Atatürk miti” mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞErdoğan’ın imkânsız hayali: Suriye’de Rojava’yı Türkiye’de CHP’yi kendi kaderine terk etmeye razı bi 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanPKK silahları yaktı acaba şehre de demokrasi gelir mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKMutlular, kızgınlar, endişeliler: Kürt sorunu nasıl çözülecek? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞTARİHSEL “TKP’NİN TARİHİ” YAZILMALI… 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIK11 Temmuz’dan sonra sıra neye geldi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYeni süreç, yeni stratejiler: İktidardaki çatlaklar ve çelişkiler muhalet için tuzak mı, yoksa fırsa 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayDış borç ve sosyalist kemer sıkma 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENKürt ulusunun kavgasında bir sosyalist lider 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTürkiye kazandı… 13.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2015
7.04.2015
5.04.2015
31.03.2015
29.03.2015
24.03.2015
22.03.2015
16.03.2015
15.03.2015
8.03.2015