Kurtuluş TAYİZ
ABD’li düşünce kuruluşu Rand Corporation, Türkiye’nin terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik olası bir askeri operasyonunun iki ülkeyi doğrudan silahlı çatışmaya itebileceği ihtimalinden bahsetmiş.
Aslında ABD, uzun süredir Türkiye’ye karşı asimetrik bir savaş veriyor. PKK ve FETÖ, bu savaşı sadece vekâleten yürütüyor. Terörle mücadelede 40 yılda verdiğimiz şehitlerin sorumlusu PKK ve FETÖ olduğu kadar bu örgütlerin arkasındaki Amerika’dır da aynı zamanda.
Yalnız, geldiğimiz aşamada ABD’nin bu savaşı artık gizleme olanağı kalmadığından karşımıza açık kimliğiyle çıkmaya başladığını görüyoruz. Bu durumu da uydurduğu yapay sebepler ve laf oyunlarıyla meşrulaştırma gayretinde.
PKK/YPG’ye binlerce TIR dolu silah ve mühimmatı “DEAŞ’la mücadele” adı altında izah etmeye kalkması da başlı başına bir sahtekarlığı gösteriyor. Türkiye’yi 40 yıldır vuran terör örgütünün arkasında ABD’nin olduğu bugün tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır. Bu gerçeği “DEAŞ’la mücadele” gibi zayıf sebeple izah etmeleri ikna edicilikten uzaktır.
Halbuki, iki terör örgütünün de birbirinden hiç farkı yok; birinden birine destek çıkmak sadece ABD’nin maskesinin düşmesini sağladı.
Gelelim “doğrudan çatışma” ihtimaline. Düşünce kuruluşlarının ve medyanın gündeme taşırdığı bu ihtimal aslında Türkiye’ye dönük bir tehdidi içerdiği gibi Pentagon’un niyetini de yansıtıyor.
Kendilerince, ABD’nin kara gücü olan PKK/YPG’yi vurmaya kalkarsak buna sessiz kalmayacaklarına dair bir mesaj veriyorlar. Tamam, Amerika PKK/YPG’ye siper olabilir ama şu an için bu, çok zayıf bir ihtimal. Türkiye’yi yine PKK/YPG üzerinden vurmaya devam edeceğe benziyorlar.
Türkiye’nin Afrin’e yönelik hazırlıklarını sürdürdüğü operasyonu başarısız kılmak için ABD, alttan alta ciddi bir hazırlık yürütmekte. ABD, olası bir Afrin operasyonuna karşı YPG’yi tanksavar füzeleriyle takviye etti. Türkiye’nin gündeminde olan Afrin operasyonunu askeri olarak analiz eden ve YPG’nin hazırlıklarını buna göre yapmasını sağlayan ABD’nin sahadaki askeri uzmanlarıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri, büyük ihtimalle bu durumun farkındadır; Afrin’e yönelik bir operasyonda YPG’yi askeri olarak ABD’li uzmanlar yönetecektir.
Yani sözün kısası ABD, Türkiye ile zaten savaş halinde. Bunu dolaylı olarak yönettiği örgütlerle, asimetrik biçimde yürütüyor. Suriye’nin kuzeyinde karşımıza çıkan PKK/YPG gücü de kelimenin tam anlamıyla ABD’nin kara gücüdür. Bu gerçeği kabul edip ona göre tedbirler alınmak zorunda.
Yazarlar
-
Abdurrahman DilipakPartiler ve toplum nereye gidiyor? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖzgür Özel’in özgül ağırlığı 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBatı, Türkiye, ulus-devlet: Vazgeçmenin fırsatları ve riskleri 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarVatandaşlık tanımı değişmeli mi? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİltica ve mülteciler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİyi yönetim üzerine düşünceler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUİslam Dünyası’nın kayıp yılları… 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’ın korktuğu başına geldi 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.05.2019
10.05.2019
1.05.2019
22.04.2019
19.04.2019
17.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
11.04.2019
8.02.2019