Mehmet TIRAŞ
Başbakan Erdoğan Türkmenistan gezisinden dönerken uçakta gazetecilerin demokratikleşme ve Kürt sorunu üzerine sorulan sorular verdiği yanıt çok ilginç geldi bana;”demokratikleşme paketimizde anadilde eğitim yok,anadilde eğitim ülkeyi böler” diye açıklamalarda bulundu.
Tuhaf bir şey değil mi,bir toplumun varlığını tanıyıp ta dilini tanımamak insanın hafızası almıyor..
Tanrı insanları çok dilli yaratırken yaşadığınız topluluğu bölün,diye mi yarattı da,biz mi farkında değiliz yoksa?
Bir toplumun kültürünü “dil belirler”,dilsiz toplumun kültürü olmaz.Olursa da çakma olur sırıtır.
Dilini yok saydığınız, öğretmediğiniz,yaydırmadığınız bir toplum, var olan kültürünü nasıl yaşatacak veya yayacak böyle bir şansı var mı?
İnsanı taşıyan en büyük taşıyıcı dil değil mi?İnsan dil bilmese kendini nasıl ifade edecek?
Dil demek edebiyat demek, edebiyat demek dil demektir.Edebiyat ve sanat dillerin zenginliğinden beslenir.Tek dilden edebiyat ve nasıl sanat türetilemez ise; düşünceler bir tezatlar bütünüyse edebiyatta farklı dillerin toplamıdır.İnsnaının dilini zenginliği başka dilleirn buluşmasıyla varlıklı olur.Dilleirn geçikenliği üstünlük kurmak değildir bir ırmağın kolları gibidir;bir ırmak ne kadar fazla yan kollarından su toplarsa p kadar debisi yükselir bu dil için de geçerlidir.
Bir insanı anadiline yabancılaştırmadan daha büyük acı olabilir mi?
Kim bir başkasıan benim dilim senin dilinden daha güzeldir dem lüksüne sahiptir?Belki aksan farklılığı vardır ama ofarklılıktır edebiyatta edebi tat veren; hele de yazmak istediğiniz bir hikaye o kaba gibi gözüken dilin coğrafyasında geçmiş ise;bir okuyunn veya seyredin,dinleyin uzun yıllar unutanayacağınız bir zihinsel duygu tadı bırakacaktır.Kekremsi veren dil tadı farklı dilleirn tadıdır.
En güzel hikayeler,öyküler,romanlar,şiirler,türküler v eşarkıla hangi toplumun kültüürnden dilinden türemişse o dilde verdiği atadı-lezzzeti başka bir dilde dinlesenizde o tadı bulamazsınız.İnsnaın acısını bile ana diliyle dinlemek ayrı bir hazı vardır.
Nasıl bir bitki yetiştiği toprağın ve coğrafyanın lezzetini veriyorsa,dilde aynen böyledir.
Bu bir yerde insnahakalrına aykırı bir tutumdur bir toplumun anadilde eğitim talebi ülkeyi böler demk ,demokrasiden ve özgürlüklerden ve inançtan bahseden bir insan gülerler.
Hiçbir insna doğuştan kazanmış olduklarını kendi iradesiyle seçmemiştir,bunların başında da annesi ve babası gelir kendini dünyaya getiren annesinin diliyle hayata atılır ve çevresini tanaımaya çalışır olup bitenleri gözlemler.
Ana dilinden koparılan bir insanın kendini başka bir dille ifade etmeye çalışması hep eksik tarif eder çünkü; ana dil bir yerde sizle zaman içinden bütünleşir sesiniz-soluğunuz gibi olur..
Başbakan ana dil ülkeiy böler derken,acaba kendisinin ana dili Kürtçe olsaydı;sorulan soruya aynı cevabı veriri miyid?
Kesin vermezdi,çünkü onu inancı üzerinde anlatır niye bölsün,diye bir de hadis veya ayetle de örneklerdi.
Hiçbir toplum çok dilliğinden bölünmemiştir;temel hak ve özgürlükleirn verilmediğinde çatışmalar çıkmış ve bölünmüştür.Bölünmenin nedeni hiçbir zaman dil olmamış olamaz da!.Hiçbir dil başka bir dili asimile edemez ancak o dili kullananların yokluğuyla dil kaybolur.Aslında yaşanmış bir dilin sahiplerinin yok olması insanlığın sığlaşmasını getirir; bir hayvanın türünün yok olması veya bitki türünün kaybolması gibidir.
Dil bir toplumu bölmez,bir toplumun dilini yok sayanlar o toplumu böler.
Hiç kimse dilini yaşadığı toplumu bölmek ve parçalamak içinde olamaz,olması da mümkün mü, bunu iddia etmek bile deli saçmasıdır.
Anadilde eğitim ülkeyi böler diyen başbakan her ortamda demiyor mu;çok kültürlülük gündeme gelince;”yaratılana saygı duyarız yaradan dan dolayı” diye.Senin gibi konuşmayanların dili Allah yaratmadı mı?
Bizde bir deyim vardır Halep oradaysa arşın burada,diye.
Dünyada birden fazla ana dilde eğitim veren ülkeler vardır Güney Afrika da devlet 11 dilde eğitim vermekte,neden bu ülke bölünmüyor da;bizde bölücü olsun?Sadece bir Güney Afrika’yı verdik başka daha pek çok ülke birkaç dil üzerinden eğitim veriyor devlet.
Sahi bizim Başbakan bir Almanya ziyaretinde Alman Başbakanına basının önünde; siz,benim Almanya da yaşayan vatandaşlarıma niye anadilinde eğitim vermiyorsunuz;ana dilde eğitimi vermeyerek asimile etmeye çalışıyorsunuz,diye diplomaside pek rastlanmayan bir çıkış yapmıştı ve haklıydı da,üslubunun dışında.
Peki sen kendi coğrafyanda yaşayan sayıları 20 milyonla ifade edilen Kürlerin Ana dilde eğitim hakkını niye vermiyorsun,senin yaptığın asimilasyon değil mi?
Biraz kendi evinin içine bak derler adama.
Bir ülkede dil yasaklıyla o ülkede düşünce özgürlüğü yok demektir?Ana dilde eğitim vermediğiniz bir toplum da özgürlük mü olur?
İsterse milyonların içinde on kişi kalsın, yaşayan dilleri yaşatmak ve yaymak demokratik hukuk devletinin görevlerinin başında gelir.
Kimse, bir başkasına onun dilinde konuşmak zorunda değildir.
Demokratikleşme olacaksa “temel hak ve özgürlükleri kapsamalı” yoksa çıkartılan hiçbir yasanın demokratik bir değeri olmayacaktır.
Hele bu çağda dil ve düşünce yasaklığının arkasına sığınmak ülke parçalanır-bölünür demenizi, kimse ciddiye almaz ancak mizahta malzeme konusu olur.
Yazarlar
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden sanayileşemiyor: Sermayenin, güvenin ve kurumların zayıflığı öyküsü 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTElveda Lenin ve Düzce Belediyesi… 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSuriye bir kere daha çözümü bozabilir mi? 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalHay'at Tahrir el-Şam'ın Evrimi ve Suriye'nin Geleceği 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSokak çeteleri devlet kurumlarına karşı 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBağımlı finansallaşmanın anatomisi ve Türkiye’nin bitmeyen kırılganlığı 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMüslüman dünyada yeni bir fıkhi yaklaşımın önü açılabilir mi? 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNStratejik illüzyon! 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞAYM BAŞKANI AĞLIYORSA… 8.12.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
1.12.2025
24.11.2025
17.11.2025
11.11.2025
10.11.2025
3.11.2025
27.10.2025
20.10.2025
13.10.2025
6.10.2025