Mehmet TIRAŞ
Mevzuat: Bir ülkede yürüklükte olan yasa, tüzük, yönetmenliklerin bütünü anlamına geliyor sözlük anlamı.
“Gerekirse mevzuatı bir tarafa koyun.”
Bu sözü kim diyor biliyor musunuz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
Nerede ve kimlere diyor; 26 Ocak 2016 tarihinde Kaçak Saray’da toplantı yaptığı Güney Doğu Anadolu ilçelerinde görev yapan Kaymakamlara söylüyor.
“Gerekirse Mevzuatı bir tarafa koyun.”
İnanılacak gibi değil ama maalesef aynen böyle söylüyor Erdoğan.Hukuk ne diyor yasalar müsaade ediyor mu hiç umurunda değil, ben diyorsam bu olacak anlayışında.
Mevzuat önemli değil siz yapın arkadan biz yasaları değiştiririz başlatıldı 17/25 Aralık’ta Erdoğan’ın devlete yaptığı sivil darbeden sonra.. Devletin rutin dışı işler yapacağını bunu da bürokratların yapması gerektiğini söylüyor Cumhurbaşkanı.
Bizim bu kadar olmasa da devlet geleneğimizde ‘devlet rutinin dışına çıkar ’söylemine yabancı değiliz; dönemin başbakanı Süleyman Demirel söylemişti hatırlanırsa Batman Valisinin bir kararı için: “devlet yeri geldi mi rutinin dışına çıkar” diye yani hukuksuz iş yapar anlamında.
Devlet başkanı mevzuatı gerekirse bir tarafa koyun diye ilçelerin mülki amirleri olan kaymakamlara bu emri sözlü olarak veriyorsa, nasıl bir mafya bozuntusu çıkıp dilekçe veren akademisyenlere sizin kanlarınızla banyo yapacağız sözünü daha sık duyacağız ve yaygınlaşacak anlamına geliyor bu.
Cumhurbaşkanı Gerekirse mevzuatı bir tarafa koyun derse; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi baş danışmanı Yiğit Bulut’ta çıkar gerekirse ‘İş Bankasına el koyarız’ diye açıklama yapması kişisel görüşü olmasa gerek.Yiğit Bulut’un İş Bankası açıklaması Erdoğan talimatlı bir açıklama olduğu tartışılmaz bir vaka.
Nasıl geçmişte Erdoğan’ın Bank Asya’nın anahtarını masamda istiyorum diye bürokratlar yargı kararını beklemeden el koydurdu ise, İş Bankası için de bu tehlike her an devreye girebilir.
Erdoğan Muhtarlara verdiği ve istediği sonucu alamadığı kendine muhalif olan grupların üstüne gidilmesi için, muhbirlik görevini şimdi Kaymakamlara yüklemeye çalışıyor.
Erdoğan’ın kaymakamlara talimatı; güneydoğuda devlet terörüne karşı çıkan, hukuk arayışı içinde olan, devletin hukukun dışına çıkmaması için hak arayanlara; devlet kurumunda çalışanların kulağından tutun ve yargıya teslim edin diyerek muhbirlik görevini de yerine getirin diye emir veriyor.
Aslında bugünün görmek için kain olmaya gerek yok..
Erdoğan 17/25 Aralık’ta devlete yaptığı sivil darbe ile hukuku buharlaştırmış, demokrasinin kuvvetler ayrılığı devre dışı bırakarak, yargıyı kendine bağlamıştı.
O gün buna sessiz kalan özellikle de merkez ana akım olan Doğan medya grubunun ve ana muhalefet partisi CHP’nin örgütsel gücünün devreye sokarak, sokaklara çıkmaması, sıradan bir basın açıklamalarıyla geçiştirmesi ciddi bir muhalefetin olmadığını ve ana akım medyanın görevini yapmamasının sonuçlarıdır yaşadıklarımız.
CHP on milyon kendine oy veren kitlenin yüzde onunu kaçak saraya yürütse bir anda ülkenin gündemi ve gidişat değişir.
Ülkenin güney doğusunda Erdoğan kendine biat etmeyen başkanlığının önünü kesen Kürtlere karşı bir savaş başlatmış, binlerce insanı evlerine hapsetmiş sokağa çıkartmıyor, çıkanı katlediyor öldürdüğü insanların gömülmesine bile izin vermiyor, yarlıları hastanelere naklettirmiyor açlığa, susuzluğa ve soğuğa hapsetmiş, binlerce insanı yerinden yurdundan göçe zorlayan bir savaş politikası uyguluyor.
Erdoğan artık hukuk dışını bırakın her türlü insanlık suçunu işleyecek yöntemlere baş vurmadan geri kalmayacak,ülkeyi ve bu ülkede yaşayanların yani Erdoğan’a biat etmeyenleri çok daha tehlikeli kanlı günler bekliyor demektir.
Günden güne Türkiye’de muhalefetin, sivil toplum kuruluşlarının ve demokrasi güçlerinin demokratik yoldan siyaset yapma yolları hemen hemen tıkanmış bir durumda..
Medya özgürlüğünün olmadığı, mesleğini yapan gazetecilerin müebbet hapislikle yargılandığı, yargı kararlarının uygulanmadığı, akademisyenlerin düşüncelerini açıkladığı için evlerinden sabaha karşı polisle toplatıldığı ve üniversitelerden atılacağının tehdidi yapıldığı bir yerde nasıl umutlu olunur.
Ne demek gerekirse mevzuatı bir tarafa bırakın.
Hukukla bağlı olan devletin ipini kesmekten başka nasıl yorumlanır?
Erdoğan her toplantısında kendisine sorulan sorulara bunun muhatabı hükümet demiyor,kendini muhatap göstererek, kendine göre bir cevabı var ama anayasada karşılığı yok keyfi bir çıkışla ,beni halk seçti diyor ve kendini yasaların üstünde görüyor.. Seçti ama yasalar olduğu gibi duruyor peki bu ne olacak?
Erdoğan,beni halk seçerek parlamentoyu dinlenme odasına aldı diyecek kadar fütursuzca kanun nizam tanımıyor, yeminine sadık kalmıyor bir diktatöre gibi hareket ediyor.
Son kaymakamlara verdiği talimatları ise ayyuka çıkmış durumda.
Devlet hukuktan uzaklaşırsa-ki 17/25 Aralık’tan sonra bu yola girdi ve son kaçak Saraydaki toplantıda Erdoğan’ın kaymakamlara verdiği talimat; ”gerekirse mevzuatı bir tarafa koyun sözü” devletin temeline konulmuş bir dinamittir demokratik hukuk devletinde.
Hatırlatalım Güneydoğuda doksanlı yıllarda beyaz Toroslu yaşanılan kanlı sürecin tek nedeni, devletin ‘hukukun dışına’ çıkması olduğu unutulmamalı.
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden sanayileşemiyor: Sermayenin, güvenin ve kurumların zayıflığı öyküsü 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSuriye bir kere daha çözümü bozabilir mi? 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTElveda Lenin ve Düzce Belediyesi… 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSokak çeteleri devlet kurumlarına karşı 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalHay'at Tahrir el-Şam'ın Evrimi ve Suriye'nin Geleceği 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMüslüman dünyada yeni bir fıkhi yaklaşımın önü açılabilir mi? 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNStratejik illüzyon! 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTahmin ediyordum, artık netleşiyor galiba (Transfermarkt, karapara) 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞAYM BAŞKANI AĞLIYORSA… 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBağımlı finansallaşmanın anatomisi ve Türkiye’nin bitmeyen kırılganlığı 8.12.2025 Tüm Yazıları







































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
1.12.2025
24.11.2025
17.11.2025
11.11.2025
10.11.2025
3.11.2025
27.10.2025
20.10.2025
13.10.2025
6.10.2025